Tamamlanıp açıldığında Türkiye’nin en kapsamlı ve en fonksiyonel dalçığı olacak ve üzerinde 3 ayrı kavşakla birlikte Kaşüstü, Yomra ve Trabzon-Rize karayolunun Kaşüstü geçişini rahatlatacak olan dalçığın delinmesi için son aşamaya gelindi. Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü projenin müteahhit firması yapım işini devraldığı günden itibaren insanüstü bir çalışma sergiledi. Müteahhit firmasının 24 saat esasına göre çalışıp bölgedeki dere’nin deplase edilmesi; Türk Telekom kablolarının kaldırılması, kanalizasyonun da farklı yerlere bağlanarak sorun olmaktan çıkarılması ile ciddi mesafe alındı.

Duyarsız Kaldı

Şimdi gözler Çoruh Elektrik A.Ş’de. Aksa’ya bağlı Çoruh Elektrik A.Ş Dalçığın üzerindeki direkleri kaldırıp ve o bölgeden çekildiğinde delme işlemi başlayacak ve kısa sürede tamamlandıktan sonra dalçığın içinin düzenlemesine geçilip açılacak. Trabzon’da villa ve konutların yoğun olduğu, Turizm sezonunda araçların kuyruk oluşturduğu bölgeyi yılsonunda trafiğe açmayı düşünen müteahit firma 1200 metrelik tüneli kazmak için bir an önce harekete geçmek ve dalçığı kısa sürede eksiksiz tamamlamayı amaçlıyor. Trabzon’dan sürekli alan ancak yatırım yapmaya sıra geldiğinde cimri davranan Çoruh Elektrik A.Ş’nin (ÇEDAŞ) direklerin kaldırılmasından çıkacak maliyet sebebiyle Enerji eski Bakanı Berat Albayrak’ın devreye girmesine rağmen konuya duyarsız kaldığı ve Trabzon’un trafik çilesini de önemsemediği gözlendi.

Tek Engel Kaldı

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü Çoruh A.Ş’ye resmi yazı yazarak kaydedilirken, “Dalçık süresinde tamamlanmazsa sorumlusu sizsiniz” uyarısında bulunduğu öğrenildi. Karayolları yetkilileri sorunun devam etmesi halinde kavşağın hizmete açılmasının gecikeceğini söyledi. Müteahhit firma da 40 metreden 55 metreye kadar inen fore kazık sisteminin tamamlandığını, yer altındaki tüm hazırlıkların bittiğini ifade ederken Dalçığın gecikmesine AKŞA Çoruh Elektrik A.Ş ‘nin sebep olacağını vurguladı. Projenin önünde tek engelin elektrik direklerinin kaldırılmamasının olduğunu da belirten müteahhit firma yetkilileri, Çoruh AKSA aynı duyarsızlığını sürdürmesi durumunda kavşağın belirlenen sürede tamamlanmasının zorlaşacağını açıkladı

Tepki Çekti

Konuyla ilgili edinilen bilgilere göre ‘Karayolları ile AKSA o bölgede ortak bir proje yaptığı fakat proje maliyetinin yüksek çıkması üzerine AKSA’nın ‘Bu parayı ödeyemem’ demesinden sorunun kaynaklandığı ifade edildi.  

Trabzon ve Karadeniz Sahil Yolu’nun trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan ve bölgedeki esnafın nefes almasını sağlayacak projenin tamamlanmamasında önemli etken olan AKSA Çoruh A.Ş’nin ayak sürtme kamuoyunun da tepkisini çekmeye başladı.  

TAKA