61SAAT HABER SERVİSİ -  Trabzon’da bir süredir tartışma konusu olan Kaşüstü Kavşağı ile ilgili alternatif proje Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanarak Trabzon Büyükşehir Belediyesine sunuldu. 

Karayolları tarafından hazırlanan ilk Kaşüstü Kavşak Projesinde Viyadüklü geçiş bulunurken, Trabzon Kamuoyunda ise ‘dal-çık’ yapılması yönünde yoğun bir istek oluşmuştu. Bu istek sonrasında TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulu, projeyle ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesine itirazda bulunmuş ve ardından da yeni proje hazırlığı aşamasına girilmişti. Bu aşamalar tamamlandı ve TMMOB tarafından hazırlanan alternatif proje  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunuldu.
Konuyla ilgili bugün TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulundan yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada ilk olarak sürecin başlangıcına değinilerek, “ “Bilindiği üzere Kaşüstü Kavşağı ile ilgili olarak Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin 14/12/2015 tarih ve 598 sayılı kararına TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulumuz tarafından 25/01/2016 tarihinde itiraz edilmiştir. İtirazımız içeriğinde gerek şehircilik gerekse mühendislik açısından detaylı değerlendirmeler yapılmış, bölgede mevcut ve oluşabilecek tüm risk ve sorunlar en ince ayrıntısına kadar irdelenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

İTİRAZIN DEĞERLENDİRME AŞAMASINDA Kİ TOPLANTILAR

İtirazın değerlendirme aşamasında yapılan toplantılar hatırlatılarak yazılı açıklama şu şekilde devam etti:
“Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, itirazımızı değerlendirme aşamasında önce İmar Komisyonu ve ilgililerin katıldığı bir toplantı düzenleyerek karşılıklı olarak görüşmeler yapılmasını sağlamıştır. Büyükşehir Belediye Meclisinin 12/02/2016 tarihli toplantısında itirazımız reddedilmiştir. Ancak, hem meclis toplantısında hem de imar komisyonu ile yapılan toplantıda kurulumuzdan daha detaylı bir proje hazırlatılması istenmiştir. Sunduğumuz alternatiflerle mevcut projede öngörülen kamulaştırma işlemleri değişmediğinden, projede zaman kaybına sebep olmamak amacı ile kamulaştırma işlemlerinin devam edebilmesi için itirazımızın şimdilik reddedilmesinin doğru olacağı ilgililerce tarafımıza iletilmiştir. Ayrıca detaylı alternatif proje sunulduğunda bunun tekrar değerlendirmeye alınacağı da bu toplantılarda net bir şekilde dile getirilmiştir”

ULUSLARARASI FİRMALARLA GÖRÜŞÜLDÜ
Proje hazırlanırken uluslararası bir firma ile görüşüldüğünün de belirtildiği açıklamada, “TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulumuz bu süreç içerisinde  uluslararası boyutta tecrübeye sahip bir firma ile görüşmüş, bu firma da söz konusu alanda kurulumuzun önerdiği projenin geometrik çalışmalarını yapabileceklerini, bunun için de tüm masrafları kendilerinin karşılayarak, herhangi bir bedel talep etmeyeceklerini belirtmiştir. Uzmanlar Trabzon’a gelerek, kurulumuz teknik çalışma ekibi ve büyükşehir belediyesi yetkilileri ile alan çalışmasını ve diğer kurumlarla gerekli görüşmeleri yapmış ve hızlı bir şekilde çalışmalara başlamıştır” ifadelerine yer verildi.

GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLECEKTİR

Açıklama şu şekilde bitirildi:
“Bütün bu çalışmalar sonucunda kurulumuzun alternatif olarak sunduğu, bilinen tabirle “dal – çık” özellikli proje çok küçük değişikliklerle geometrik çalışma açısından tamamlanmış ve 30/03/2016 tarihinde Trabzon Büyükşehir Belediyesine sunulmuştur.
Kamuoyunu gelinen aşama hakkında bilgilendirme ihtiyacı duyan ve “Kentin Sâkini Değil Sahibi Olalım” düsturu ile hareket eden TMMOB Trabzon İl Koordinasyon Kurulumuz, bu ve benzeri konularda bundan sonra da gerekli hassasiyeti gösterecektir.
Bu çalışmalar süresince emek ve katkıları için kurulumuzun çalışma ekibine, geometrik çalışmayı yapan uzmanlara şükranlarımızı sunuyor, çalışmanın bundan sonraki kısmının karar ve takip sürecini yürütmesini beklediğimiz Trabzon Büyükşehir Belediyesine kent adına şimdiden teşekkür ediyoruz.”

 TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ (TMMOB) TRABZON İL KOORDİNASYON KURULU İSE ŞU ODALARDAN OLUŞUYOR:

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Temsilciliği
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
TMMOB İç Mimarlar Odası Trabzon Şubesi
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Bölge Temsilciliği
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Trabzon İl Temsilciliği
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Trabzon İl Temsilciliği
TMMOB Mimarlar Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Doğu Karadeniz Şubesi
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Trabzon İl Temsilciliği
TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi