61SAAT HABER SERVİSİ - Gümüşhane'nin Arslanca köyü Balahor Deresi üzerindeyken, ortadan kaybolmasıyla gündeme gelen, 300 yıllık tarihi Kınalı Kemer Köprü'nün sırrı çözülemedi. Jandarma ekiplerinin, çobana dayandırarak, '3 ay önce selde yıkıldı' diye tuttuğu tutanak, Arslanca köylüleri ile uzmanların ikna olmasına yetmedi. Yaz mevsiminin kurak geçtiğini ve neredeyse yağmur yağmadığını anlatan köylüler, sel olmadığını belirterek, köprünün kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sökülerek, götürüldüğü iddiasını yineledi. Uzmanlar ise köprünün selle yıkılma ihtimalinin olmadığını savunarak, insan faktörünü işaret etti.

Köprüyle ilgili KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz ise dikkat çeken bir iddia ortaya attı. 

Erüz, sosyal medyadan konuyla ilgili bir paylaşıma istinaden yaptığı yorumda, köprünün hazine meraklıları tarafından yok edildiğini ileri sürdü. 

Yrd. Doç. Dr Erüz, “Kaybolan bir şey yok. Yıllardın görmeyen gözler var” ifadelerini kullandı. 

Kendilerinin Doğal Tarihi Değerleri Koruma Derneği olarak, köprünün korunması gerektiğini ilgililere bildirdiklerini ifade eden Erüz, “ Harç kullanmadan yapılmış, eski kervan yolu üzerinde olan ve tam bir mühendislik ve estetik harikası köprü maalesef gerekli tespit, tescil ve koruma (Köprü ayaklarının sağlamlaştırılması) yapılmayıp kaderine, hazine meraklılarının insafına terkedildi. 

Cahil, tarih ve vatan düşmanı hazinecilerin en küçük müdahale ile yıkılma rismi olan 11 m boyundaki köprünün ayaklarına müdahalesi ile yıkılan ‘Kınalı Köprü’nün çevreden toplanmış kaba tasları dere yatağına saçıldı. Yıkılan köprünün taşlarının oluşturduğu küçük bent ve şimdi olmayan, diğer ayaktan da anlaşılacağı gibi müdahale edilmiş, ayak zemini aşınarak tahrip olmuş” ifadelerini kullandı. 

Efsaneler üretmenin memlekete faydası olmadığını kaydeden Erüz, “Köprü selden yıkıldı, soruşturmaya gerek yok. Demekte ülkenin bölgenin, tarihi ve tarihi eserlerini, katledenlere, vatan haini hazinecilere ödüldür. Olan mühendislik ve mimari harikası ‘Kınalı Köprü’ye oldu. Yazık, selden yıkılmış.. Soruşturmaya gerek yok. Herkes rahatladı” ifadelerini kullandı.