Programın açılış konuşmasını yapan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, KDK’nın idareyi denetleyen bir kurum olduğunu ve aynı zamanda da bir insan hakları kurumu olduğunu belirtti. Yasası gereği toplumu ilgilendiren konularda özel raporlar hazırlayan bir kurum olduğunu söyleyen Malkoç, “Kurumun en önemli görevi iyiliği yaygınlaştırmak, güzel olan şeylerin toplumda öncülüğünü yapmak ve teşvik etmek, kötülüklere yanlışlıklara da dur deme gayreti içerisinde olmaktır. Bu kapsamda tarihimizde önemli bir yer teşkil eden 15 Temmuz’u yeniden hatırlamak, şehitlerimizi anmak, gazilerimize minnet duymak için bu programı düzenledik.” Dedi.

Malkoç, konuşmasına şöyle devam etti: “TBMM Başkanımız İsmail Kahraman ile 2016’nın Kasım ayında Avustralya’ya gittik. Avustralya Senato Başkanı ‘sizi tebrik ediyorum Türk Milletini kutluyorum, Millet olarak direndiniz ve hukukunuza sahip çıktınız’ dedi dünyanın en mutlu sözüydü bu bizim için. Bu olayın, milletin anayasaya, hukuka ve hakka sahip çıkması bakımından son derece önemlidir.” Şeklinde konuştu.
Kamu Başdenetçisi Malkoç: 15 Temmuz’u küçümsemeye yelteniyorlar

Türkiye’de ve özellikle yurt dışından kaynaklanan bazı unsurların 15 Temmuz’u küçümsemeye çalıştıklarını söyleyen Malkoç, “Hatta senaryodur, kontrollü darbedir demeye yelteniyorlar. Biz bunların nereden kaynaklandığını ve niçin yapıldığını biliyoruz. Tereddüdümüz yok ama burada üzerimize çok önemli görevler düşüyor. 1071 Malazgirt’i anlayamayanlar, Niğbolu’da Yıldırım Beyazıt’ı anlayamayanlar, İstanbul’un Fethini gönlüne sindiremeyenler, Çanakkale’yi hazmedemeyenler, Kurtuluş Savaşı’nı idrak edemeyenlerin devamıdır bunlar. Tarihte örnekleri var. Bizim aziz milletimiz tarih boyunca bunları yaşayıp gördü her bir badireyi nasıl atlattıysa bunları da atlatacaktır.” Diye konuştu.

Malkoç, 15 Temmuz’un, dünyaca ünlü senaristler, yapımcılar, oyuncuların yer alacağı bir filmle dünyaya tanıtılması çağrısında bulundu.
Böyle anlamlı bir program hazırlamalarından dolayı Başdenetçi Malkoç’a ve emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz 2016’nın Türkiye tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “15 Temmuz 2016, Türkiye tarihi bakımından en az Çanakkale kadar, Kurtuluş Savaşı kadar, İstanbul’un fethi kadar, tarihteki diğer altın sayfalarla tarihimize mal olmuş kahramanlık destanları ve önemli tarihi olaylar kadar önemlidir ve tarihi bir dönüm noktasıdır.” dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz 2016 bir madalyonun iki yüzü gibidir. Madalyonun bir yüzünde Türkiye topraklarının tarih boyunca görmüş olduğu nice büyük ihanetlerle kıyaslandığında belki de tarihimizde kaydettiğimiz en büyük ihanet hareketlerinden birisi olmasıdır. Yüzlerce, binlerce ihanete şahit olmuş olan bir milletiz. Nice zarif ayak oyunlarıyla, nice hain arkadan hançerlenmelerle, nice bir takım hain ittifaklarla tarih boyunca bu milletin karşısına çıkılmış ve bu millet yolundan çevrilmeye çalışılmıştır. İşte bunlardan en önemlilerinden biri 15 Temmuz 2016’dır. FETÖ denen eşkıya çetesi onların arkasında ki yerli ve uluslararası güçlerin destekleriyle Türkiye 15 Temmuz’da bir sırat köprüsünden geçmiş tam manasıyla bir dönüm noktasında milletimiz bir kahramanlık destanı yazmıştır. Onun için 15 Temmuz’u unutmayacağız ve unutturmayacağız derken hem ihaneti unutmayacağız hem de madalyonun diğer yüzü olan Anadolu topraklarında, Türkiye topraklarında yaşadığımız tarihin en büyük kahramanlık destanlarından birisi olan bu büyük hadiseyi unutmayacağız ve unutturmayacağız.”

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu ise o gece Başbakanlıkta yaşananları anlattı.
Konuşmaların ardından, hain darbe girişimine karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokrasi için direniş çağrısını üstün gayret ve cesaretle kahraman milletimize ve dünyaya duyuran basın mensuplarından TGRT Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Abdulkadir Selvi, Milliyet Gazetesi Parlamento Muhabiri Önder Yılmaz, Anadolu Ajansı Parlamento Editör Yardımcısı Atakan Çelik, Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Yavuz Özden, Hürriyet Gazetesi Parlamento Muhabiri Rıfat Başaran, Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Rıza Özel, A Haber Parlamento Muhabiri Levent Eke, A Haber Kameramanı Bahtiyar Koyuncu, Kanal 24 Parlamento Muhabiri Nagehan Akbulut Varol, Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Bülent Teoman Uzun, NTV Savunma ve Başbakanlık Muhabiri Özden Erkuş, Duvar Gazetesi Parlamento Muhabiri Nergis Demirkaya, Kanal 24 Kameramanı Hakan Aykaç, NTV Kameramanı Yasin Güngör, A Haber Uplink Operatörü Yusuf Çakır’a plaket takdim edildi.