61SAAT HABER SERVİSİ - Kebir Süt Genel Müdürü Yılmaz Karadeniz Türkiye’de ve Dünya’da yaşanan Covid 19 salgının ekonomi sektörüne olan etkileri ile ilgili 61saat’e açıklamalarda bulundu. 
 
“BİZİM SEKTÖRÜMÜZDE İLERLEME VAR”
 
Süt ürünleri sektörünün salgından ne düzeyde etkilendiğini açıklayan Karadeniz “Türkiye’nin ve dünyanın sıkıntıda olduğu Covid 19 hastalığının insanlık için beratını alan toplumlar gibi silinip atılmasını temenni ediyorum. Allah’ım yardım eylesin. Türkiye’de bu salgının etkilerinden ötürü içeri kapanmışlık başlamış  ve birçok işyeri kapanmıştır. Bizim sektörümüz gıda sektöründe ilerleme vardır. Toplu ev dışı tüketim yerleri olan lokanta, fast food, kahveler kapandığı için marketlerin satışı artmıştır. Herkes evinden alışveriş yapıyor. Bu sebeplerden ötürü bizim işlerimiz artmıştır. 
 
“SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE SORUN YAŞAMAYIZ”
 
Bir azalma olur mu diye soruyorlar, bu konuda hiçbir sıkıntı yoktur. Süt ve süt ürünlerinde üretimin yeterli derecede olduğunu düşünüyoruz. Bunu üreten çiftçilerin sağlıklı bir şekilde işlerini devam ettirmesi söz konusudur. Bir engelleme yoksa, yeterli olacağını düşünüyoruz. Hiçbir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz. Herkes evinde ekmek yapıyor ama marketten alıyor. Marketlerde herşey vardır. İlk bu hastalığın geldiğinde fazla stoklama şeklinde oluşmuştur buna gerek yoktur. Marketlere giriş çıkış serbest, lojistik destek olan araçlara kısıtlama yoktur. Marketlere ulaşılıyor ve vatandaş kolaylıkla alabiliyor. İnşallah tarım ve hayvancılıkta bunun bir kısıtlaması olmaz. İnsanların tarıma araziye çıkmama gibi bir durum olursa gelecekte sorun olacağını düşünüyorum. 


 
“KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ, ŞİMDİ ÜRETİM ZAMANI”
 
 Türkiye’nin krizi fırsata çevirmesi gerektiğini ifade eden Karadeniz “Biz üreticiler olarak medyayı takip ediyoruz, önümüzde gelen görüntülere baktığımız zaman tarımla uğraşan çiftçilerin serzenişi var. Biz nasıl sahaya araziye çıkmayalım, ne ekeceğiz, ne dikeceğiz, ne yiyeceğiz şeklinde görüşleri var. Sağlık Bakanlığımız bunları muhakkak düşünmüşlerdir. Ekim dikim olacak hayvancılık bakılacak. Her şeyi dışarıdan almamız mümkün değil. Bir fırsat olarak görüyorum, kendi kendine yeten bir ülke, tarım ve hayvancılığını geliştirmek. Dışarıdan aldığımız yemleri şimdi Türkiye olarak üretme zamanı. Bu Allah’ın bir imtihanıdır, can kaybı olmadan atlatalım. Kendimiz üretelim kendimize yeter haline gelelim. Rusya tahıl vermiyor, Amerika aldıklarımızı göndermiyor tedbirlerini alıyor.  Bu manada 82 milyonun yemesi içmesi beslenmesi çalışan insanının işgücü kaybına destek olarak farklı alanlarda işsizliği önleyici önlemler için projeler yapılması gerekiyor. Türkiye’de üretimimizi engelleyecek, vatandaşa ürün ulaştıramayacak pozisyonumuz yoktur. 
 
FİYATLARIMIZDA HERHANGİ BİR BİR ARTIŞ YOKTUR
 
“Fiyatlarımız manada satış arttığından dolayı artış görmemiştir. Ona özen gösteriyoruz, fırsatçılık yapmıyoruz. Bir fiyat artışını gösterecek bir durum yok. Ham maddede bir çıkış yoktur. Bunu fırsata çevirmesini doğru bulmuyoruz. İmkanlar varken imkansız hale getirenleri kınıyorum. “
 
“GİRİŞTE ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPIYORUZ”
 
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına ve uyarılarıyla çalışmalarını sürdürdüklerini açıklayan Karadeniz “Kebir ailesi olarak Sağlık Bakanlığımızı takip ediyor,  açıklamalarına ve bize tavsiyelerine dikkat ediyoruz.  Vakfıkebir, Beşikdüzü, Trabzon, Arsin, İstanbul ve Ankara’da yerlerimiz var. Bunların haricinde bayilerimiz var. Arabalarımız sürekli gidip geliyor ürün taşıyor. 350’nin üzerinde eleman ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Kişi arasındaki mesafeyi korumak zorundayız. Eğitimleri yapıyoruz, tedbirler alıyoruz. Dışardan girerken kontrollerimizi hiç kaçırmadan ateş ölçümleri yapıyoruz. Bir tane bile olsa geri gönderiyoruz. Dışarıdan gelen tırlar yabancıları kesinlikle içeri sokmuyoruz. Yük lojistik için gelen araçlardan bir tanesinde şöförün ateşi 38 derece çıktı, o aracı sokmadık. Başka araç ve şöför geldi. Burası üretim yeridir bir kişide çıktığını varsayarsak facia olur, titiz davranmak ve kontrol yapmak zorundayız.
 
Elemanların soyunma giriş çıkışlarını, yemekhanelerde giriş çıkışlarını, servislerde oturma düzenini dizayn ediyoruz. Çalışma arkadaşlarımız zaten maskeliydi, biraz daha özen gösteriyorlar. Arkadaşlarımız %100 oranında riayet ediyor. “


 
“GELECEK NOKTASINDA KAFAMIZ KARIŞIK”
 
Lokanta, fast food ve kahvehane gibi yerlerin kapanmasının sorun yaşatacağının altını çizen Karadeniz “Gelecek konusunda kafamız karışık, yapılan konuşmalarda gündemin uzadığını görüyoruz. 10 gün önce 15 gün iken şimdi 20 gün. Şüpheli söylemler bizi biraz daha ileriye atarken biz ne olacak diye tahminlerimizi ortaya koyuyoruz. Çok işi kaybolan yok olan var. Bir insanda atar ve toplar damarları vardır. Bugün dışarda küçük tüketim yerleri lokanta, fast food, kahveler hareket etmeyince nasıl olacak. Yarın sıkıntı olacak düşünüyoruz. Zekat veren hayır yapan kurumlar bunu geciktirmeden yapmalı. Allah devletimize zeval vermesin biz esnaflar olarak bir an önce hesaplayıp zekatlarımızı yoksul ailelere çalışamayan ailelere yardımlaşmayı sağlayalım. 12 ay zekat verilebilir. Bu birlik beraberliğimizi pekiştirecek bir etkendir. Yarın ve öteki dünya için yapmamız gerekiyor. Bugünkü ortamda huzurun sağlanması için de yapılması gerekiyor. Türkiye bizim biz hep biriz, hangi taraftan düşünürseniz düşünün et ve kemik gibi birbirimize sıkı sarılmamız gerekiyor. Tedbirimizi almamız gerekiyor. “
 
Karadeniz son olarak “Özellikle 61saat’e teşekkür ediyoruz, sizi izliyor takip ediyoruz. Allah size de kolaylıklar versin ve muhafaza eylesin.” ifadelerini kullandı.