Ortahisar Belediyesi'nin yürüttüğü Kemeraltı Sokak Sağlamlaştırma Projesi kapsamında esnafı bilgilendirmeyi amaçlayan toplantı Ortahisar Belediyesi'nin Çok Amaçlı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Proje Mimarı Miraç Bozal, Proje Danışman Hocası, KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenap Sancar ile Semerciler esnafı katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Kemeraltı'nın tarihi ve kültürel değerleriyle Trabzon'un kalbi olduğunu belirterek bu nedenle bu değerlerin turizme kazandırılması adına bu projenin yürütüldüğünü söyledi. Projeyle birlikte Meydan'dan başlayan Kunduracılar, Semerciler, Kemeraltıyla devam eden ve Atapark'ta son bulan yeni bir turizm aksı oluşturmak istediklerine vurgu yapan Başkan Genç, "Ortahisar Belediyesi olarak bu ilçenin daha iyi daha yaşanabilir, daha güzel bir hale gelmesi için yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu projeden heyecan duyuyorum, burası Trabzon'un kalbidir. Gerçekten Trabzon ya da Trabzon esnafı denince akla ilk gelen mekan tarihi Kemeraltı'dır. Burası tarihi dokuların bulunduğu bir mekandır. Biz de bunun gereği olarak özellikle turizmin artan potansiyelini de dikkate alıp, mekan olarak burayı daha da güzelleştirmek, daha iyi bir hale getirmek için bir çalışma yaptık. Böylece özellikle Trabzonumuza dışarıdan gelen turistlerin bizim Meydan diye tarif ettiğimiz alandan proje güzergahını kullanarak Atapark'a geçmesini sağlayacak bir turizm aksı oluşturmak istiyoruz. Biz mutlaka turistlerimizin  Meydan'dan başlayan Kunduracılar, Semerciler, Kemeraltı ve Ortahisar surlarına kadar devam eden bu güzergahı kullanmalarını istiyoruz. Gelen ziyaretçiyi bu tarihi dokuyla buluşturup ve bu güzergahımızın şehrimizin ekonomisine doğrudan katkısını sağlamak istiyoruz. Bu projeyi sizlerle beraber çalıştık ve sizlerin de görüşlerini aldık. Buradaki toplantımızda nasıl bir proje tahayyül ettik onu görüceğiz. Projeyi yaparken esnafımızın hukukunu ve ticaretini de korumamız lazım. Projenin her aşamasında esnafımızla ve teknik elemanlarla görüş alışverişinde bulunacağız. İnşallah proje hem Kemeraltımız hem de Trabzonumuz için hayırlı olur diye düşünüyorum, katkılarınızdan ve çalışmalarınızdan dolayı da hepinize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

ÇARŞININ ÜSTÜ KAPATILMAYACAK

Proje Mimarı Miraç Bozal da proje kapsamanda aydınlatma sisteminin topyekün yenileceğini ve boya, sıva, pencere kenarları, tente, tabela, yağmur suyu oluklarının yeniden düzenleneceğini ifade ederek, "Projenin ilk etabı Semerciler Sokak ve oradan aşağıya doğru devam ederek Alacahan Sokak'ın bitimine kadar devam ediyor. İkinci etap olarak Kemeraltı Sokak düşünülüyor. Üçüncü etapta ise Kemeraltı Sokağa  bağlanan bütün ara sokaklar düzenlenecek. Aydınlatma topyekün yenilenecek, sıva ve boyalama çalışmaları yapılacak. Pencere etrafları doğal taş yapılacak. Tabela ve tenteler tekrar düzenlenecek. Yağmur suyu tahliye olukları tekrar düzenlenecek. Bütün bu çalışmalarda renklerde bütünlük sağlanacaktır. Anıtlar Kurulu'nun projenin her aşamasına müdahil olacak ve projeyle ilgili her türlü ekleme ve değişiklikler kurulun onayından geçecektir." şeklinde konuştu.  Proje dahilindeki sokakların üstünün kapatılamayacağını belirten esnafın da  talebinin bu yönde olduğunu kaydeden Mimar Miraç Bozal binaların kimisinin dört katlı, kimisinin iki katlı olmasından dolayı bunun teknik olarak çok zor olduğunu ancak projenin ikinci etabında da bu konunun tekrar düşünüleceğini söyledi.

İŞYERLERİNİN DEĞERİ KATLANACAK

Proje Danışmanı KTÜ Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenap Sancar ise yaptığı konuşmada Trabzon'un tarihiyle, kimliğiyle bu bölgenin en önemli kentlerinden bir tanesi olduğunu belirterek, projenin tamamlanmasıyla birlikte buradaki işyerlerinin ve mekanların değerinin katlanacağını söyledi. Projeyle birlikte tarihi ve kültürel değerleri ön plana çıkaracaklarına vurgu yapan Sancar, "Bu proje aslında çok geç kalınmış bir proje. Bu anlamda burası kent kimliğinin en önemli güzergahlarından bir tanesi konumunda. Turistleri burada tutabilmek için de onlara böyle bir mekan sunmamız gerekiyor. Bu güzergahın canlandırılarak güvenli hale getirilmesi kent turizmi için çok önemli.Trabzon tarihiyle, kimliğiyle bu bölgenin en önemli kentlerinden bir tanesi. Bu anlamda yapılacak her müdahale hem kullanıcısına hem de sahibine artı değer olarak geri dönecektir. Bu çalışmada belediye tamamen bağımsız değil. Projenin her aşamasını denetleyecek olan Koruma Kurulu var. Projeyi yürütürken kullanıcısının da görüşünü alarak sağlıklaştırma yapmamız lazım diye düşünüyorum. Burayı sağlıklaştırmadan çok oradaki yaşamın düzenlenmesi adına bu çalışmayı yapmamız gerekir. Bu çalışmayı yaparken tarihi ve kültürel değerleri de ön plana çıkaran bir çalışma yapıyoruz. Proje tamamlandığında burası çok değerlenecek ve gece de yaşanılabilen bir yer haline gelecek. Cephe düzenlemelerini kurulun ve kullanıcıların görüşlerini alarak yaptık. Kimsenin ticaretini de engellemeden çalışmalarımızı yapmayı düşünüyoruz." ifadelerine yer verdi. Toplantının son bölümünde esnafın projeyle ilgili soruları Doç. Dr. Cenap Sancar tarafından cevaplandı.