61SAAT HABER SERVİSİ

Cumhuriyet Halk Partisi Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen yaptığı açıklamada " Vakfıkebir’e çikolata fabrikası kurulmadığı belirterek,  “Türkiye dünyanın en çok ve en kaliteli fındık üreten ülkesi. İtalya’da büyük bir çikolata sanayisi var. Bize yıllarca anlattılar, ‘Türkiye’de fındık fiyatını yükseltirseniz gider İtalya’dan fındık alırlar. Giderler İtalya’da üretirler çikolataları. ’ Hiç üşenmedim İtalya’ya gittim. Fındık sanayicileriyle konuştum. Bu seneki fındık rekolteleri 13 bin ton. Geçen sene ne kadardı 15 bin ton. Bize ne anlatıyorlardı. 150 bin ton. Sürekli bir yalan.” demişti.

RAKAMLAR DOĞRU DEĞİL 

Bu açıklama üzerine görüşlerini aldığımız Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı Edip Sevinç Trabzon Milletvekili Pekşen’in yanıldığını belirterek, ‘Haluk bey bizim milletvekilimiz, yanılmasını, yanıltılmasını istemeyiz. 

Doğru bilgiler ile kamuoyuna beyan vermesini isteriz. Fakat açıklamasında İtalya’da bu yıl ki rekoltenin 13-15 bin ton olduğunu ifade etmiş. 

Bu bilgiyi nasıl edinmiş, nereden almış bilemiyorum. Keşke bu işin uzmanlarına veya bizlere bir danışsaydı da doğru bilgileri biz kendilerine aktarsaydık. 

İtalya’da bu bilgiyi nereden kimden, hangi kurumdan almış. 

Bizim edindiğimiz, uluslararası piyasalardan gözlemlediğimiz ve İtalya’daki temaslarımız sonucu ulaştığımız rakamlara göre İtalya’da rekolte en düşük olduğu zamanlar 80 bin ton. İyi olduğu zamanlar ise 150 bin ton seviyelerindedir. 

Fındıkla ilgili veriler, Dünya Ticaret Örgütü verilerinden, Dünyadaki tarımsal ürünleri sürekli takip eden uluslararası gıda kuruluşlarından doğrulandığı kadar bizzat İtalya ile fındık konusunda ticaret yapan yerli ve yabancı bütün kaynaklar tarafından bilinmektedir.  

Ayrıca İtalyan Devleti’nin de İtalyan Resmi makamlarının da bu çerçevedeki beyanları bütün uluslararası kongrelerde tekrar edilmektedir. 

Ticari otoriteler kendileri ile ilgili verilerde asla yanılmazlar ya da kolay yanıltılamazlar. Sayın vekilimizin kaynağının doğru olmadığını, yanıltıldığını düşünüyorum. Bize arama ihtiyacı duyar ise biz kendilerine doğru bilgileri şehrimiz milletvekili olması hasebiyle her zaman aktarmaya hazırız.