Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde İLO Sözleşmeleri hukukundan kaynaklı Avrupa Birliği Bakanlığına bağlı TÜRKAK (Türk Akreditasyon Kurumu) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) ‘nın müşterek çalışmaları ile ülkemizdeki ağır ve riskli çalışma hayatına ulusal yeterlilik standartlarına uygun bir ölçü getirilmiştir. Bu amaçla 25 Mayıs 2015 pazartesi tarihli 29366 (2015/1) sayılı kanun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Halen iş hayatında çalışan ustalarımız çalıştığı yerde veya sınav merkezlerinde sınav şartlarını karşılayacak uygun bir alanda teorik (yazılı) pratik (uygulama), ve iş güvenliği alanında da sınavlara girerek ustalık belgesi almaları 25 Mayıs 2015 pazartesi tarihli 29366 (2015/1) sayılı yasa gereği mecbur kılınmıştır.
Belgelendirme işlemleri ülkemizde MYK ve TÜRKAK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. TÜRKAK ve MYK sayfalarında yetkilendirilmiş bir kuruluş olan İMKON A.Ş. nin ilimizdeki belgelendirme faaliyetlerini bünyemizde yürütülecektir.
Yapılacak sınavların yasa ile belirlenen bir ücreti vardır. İşçinin sınava girebilmesi için öncelikle sınav ücretini belgelendirme kuruluşunun hesabına yatırması gerekir. Daha sonra yatırdığı ücretin dekontu ile birlikte, nüfus cüzdanı fotokopisi, bir adet fotoğraf, ıslak imzalı belgelendirme sözleşmesi ve tam doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formunu KİMFED genel merkezine teslim edecektir.
Sınavda başarılı olup belge almaya hak kazanan işçilerin sınav ücretleri işsizlik fonundan devlet tarafından, kendilerine ait IBAN numaralarına iadesi yapılacaktır.Sınavda başarısız olan adaylara bir sınav hakkı daha ücretsiz verilecektir.Bu sınavda da başarısız olan adaylara ücretleri iade edilmeyecektir. Bu adaylar (iki kez üst üste kalmış olanlar) eğitim almadıkları takdirde yasal olarak herhangi bir kuruluş tarafından da sınava alınamayacaktır.İşçilere sınav yeri ve saatini İMKON A.Ş. tarafından bildirilecektir.Söz konusu sınavlar en az 2 gün önce İMKON üzerinden MYK ya bildirilecektir.


Belirtmek istediğimiz en önemli konu; mevcut kanunlara göre 25 Mayıs 2016 tarihine kadar kanunda bahsi geçen bütün meslek erbapları meslekleri ile ilgili bu imtihanlara girip mesleki yeterlilik belgelerini almak zorundadır. Şayet belge almayıp 25 Mayıs 2016 tarihinden sonrada çalışmaya devam eden her bir işçi için 500TL, işveren veya işveren vekiline iş müfettişleri tarafından belgesiz işçi sayısı kadar idari para cezası verilir ve belgesiz çalışan personelin çalıştığı yer ve imalatlar durdurulur.
Kuruluşumuz İMKON tarafından verilen belgeler yurt dışında da kabul gören ve geçerliliği olan belgelerdir.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar hariç her çalışan bu belgeyi alacaktır.
Özetle bu konu iş hayatımızın öncelikli mesleki hukuki ve iş güvenliği açısından önemli sorunudur ve zaman kısıtlıdır. Avrupa ülkeleri yıllar önce bu tip uygulamalara başlamış ve halen devam etmektedir. Devam etmesindeki amaç şudur; Başta can ve mal güvenliği, kalifiye elemanlara sahip olma ihtiyacı ve ILO hukukunun gereği ve yine değişen teknoloji, mevzuat ve malzeme çeşitliliği bunu zorunlu kılmaktadır.
Bugünlerde gerekli müracaatların yapılması hem sınav adaylarımızın hem yetkilendirilmiş kuruluşların hem de işverenlerin yasak ve cezai duruma yaklaşmadan ivedilikle tedbirinin alınması, aksi takdirde bölgemizdeki çalışanlar ve işverenin bir anda sisteme yüklenmesi ve belge talebinde bulunması büyük sıkıntılara sebebiyet verecektir. İlgililerin zarar görmemeleri açısından gerekli müracaatları yapmalarının faydalarına olacağı tavsiye edilmektedir.
Sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.