Kabulde Türkiye-Kore ilişkilerine değinen Vali Öz, “Kore ile ilişkilerimiz Türk tarihinin çok eski dönemlerine dayanıyor. Kültürümüz birbirine çok yakın. Bu ortak kültür ve bağı; iki ülkedeki yaşam kültüründen, gelenek ve göreneklerinden, oyuncaklarından ve davranış kalıplarından görebiliyoruz.  Kore Savaşı iki ülkeyi kader ve dostluk olarak birbirine yaklaştıran bir olay olmakla beraber, oraya giden Türk askerlerinin fedakarlığı, eğitime ve sosyal hayata verdiği destek, Kore ve Türk milleti arasında ayrı bir duygusal bağ oluşturmuştur. Hem tarihten, hem de Kore savaşından gelen bu dostluğu; 2002 Dünya Kupasında iki ülkenin birbirine karşı sevgi ve kardeşlik içersinde aynı maçta oynamaları ve Şenol Güneş’in orada görev alması da perçinleyen örneklerdendir.

            Kore Cumhuriyeti, ekonomik olarak da son 30 yılda önemli bir sanayileşme ve dış ticaret açısından iyi bir kalkınma hamlesi yakaladı. Bugün 600 milyar dolarları bulan ihracatıyla bölgede önemli bir ekonomik güç haline geldi. Türkiye ile icari ilişkilerde önemli işbirlikleri var. Türkiye’de iş yapan önemli Kore firmaları var. Yeni yatırımlarla beraber bu ilişkiler daha da güçlenecektir.

            Kültürel benzerliklerimiz turizmle de desteklenirse ki bu anlamda ilimizde çok güzel olumlu gelişmeler yaşanıyor. Burada açılacak dil kurslarıyla beraber kültürel anlamda ilişkilerimizi ticari ilişkilere de yansıtabilirsek eminim ki Türkiye-Kore arasındaki ilişkilere Trabzon’un da önemli katkıları olacaktır” dedi.

            TRABZON ÇAYINI İÇİYORUM

            Trabzon’da bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E. Sangkyu Lee ise, “Karadeniz Teknik Üniversitesinde bizim kültürel bir etkinliğimiz var. Birde burada Korece dil kursu açmak için çalışmalarımız var. Trabzon tarihsel ve kültürel anlamda önemli bir şehir. Doğal güzellikleri olan Trabzon’a Kore’den çok turistin geleceğine inanıyorum. Ankara’da Trabzon’un çayını içiyorum. Trabzon’un Kore ile ilişkisi çok iyi. İki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için gayret gösteriyoruz” dedi.

            Vali Öz, Kore Cumhuriyeti Büyükelçisine ziyaretin anısına gümüş telkari işlemeli kahve fincan takımı hediye etti.