Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının "koruyucu aile hizmeti", Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce Atatürk Alanı'nda açılan stantla tanıtıldı.

İl Müdürü Er, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakanlığın koruma ve bakım altında bulunan çocukların ruhsal ve sosyal yönden daha sağlıklı, kendine yeterli, özgüven duygusu gelişmiş ve toplumun geleceğine olumlu katkı verebilecek özelliklere sahip bireyler olarak yetişmeleri amacıyla aile odaklı hizmetlere büyük önem verdiğini söyledi.

Bakanlığın aile odaklı hizmetlerinden birinin koruyucu aile hizmeti olduğunu vurgulayan Er, şöyle devam etti:

"Koruyucu aile hizmeti, çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın, kendi aile ortamında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak ücretli veya gönüllü statüde, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişiler tarafından sağlanmasıdır. Korunma ve bakım altında bulunan çocuklarımızın sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. İlimizde 34 çocuğumuz koruyucu aile hizmet modeli kapsamında, koruyucu aile statüsü kazanan 26 aile yanına yerleşmiş bulunmaktadır."

Er, koruyucu aile olmak için de bazı şartlar arandığını ifade ederek, "Korunma ve bakım altında bulunan çocuklarımız için hoşgörülü, sabırlı, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilecek, en az ilkokul düzeyinde eğitim almış, 25 ile 65 yaşları arasında düzenli bir geliri bulunan, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen ailelere ihtiyaç duymaktayız." dedi.

Koruyucu aileliğin bir gönül hizmeti olduğunu işaret eden Er, şunları söyledi:

"Koruyucu ailelerimizi desteklemek adına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bakımları sağlanan çocuklar için koruyucu ailelere çocuğun yaşı ve ihtiyaçlarına göre eğitim, giyim ve sağlık giderlerini karşılayacak düzeyde aylık ödemeler yapmaktadır. Bunların yanında koruyucu ailelerimizdeki sosyal güvencesi olmayan anne ya da babanın isteğine bağlı sigortası da Bakanlığımızca karşılanmaktadır." 

- "Çocuk sevgisini yaşamak istiyorum"

Koruyucu aile olmaya hak kazanan 39 yaşındaki Fatma Halil de 17 yıllık evli olduğunu ancak çocuğu olmadığını anlattı.

Çocuk sevgisini yaşamak istediğini dile getiren Halil, "Ev hanımıyım, eşim de fabrikada çalışıyor. Başvuru yaptık ve şu anda koruyucu aile olmaya hak kazandık. Bekliyoruz ve mutluyuz. Anne olmayı çok istiyorum, o yüzden koruyucu ailesi olacağım. Çocukla çocuk sevgisi tatmak ve yaşamak istiyorum." dedi.

Halil, başvurudan sonra 2 aylık bir bekleme süresi geçirdiğini de anlatarak "İnşallah en kısa zamanda çocuğumuz yanımıza yerleşir." dedi..