Tarımda 'Milli Proje' dönemi

AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, Trabzon ve ilçelerinde ‘Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli’ kapsamında desteklenecek olan ürünleri açıkladı. Köseoğlu, fındık, dane mısır, kuru fasulye, çay ve yem bitkilerinin 2017 yılından itibaren proje kapsamında destekleneceğini belirtti.
2017’de Milli Tarımı Destekleme Modeli’ne geçilecek. Bitkisel üretimde 19 üründe 941 havza/ilçede alan bazlı destekleme modeli uygulanacak. Türkiye hayvancılıkta üç bölgeye ayrılacak ve hayvan varlığını kendisi yetiştirecek. Köseoğlu, havza bazlı destekler ve üretim modelinde mevcut durumu, atılacak adımları anlattı. Mevcut durumda ‘Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ kapsamında fark ödemesine konu 17 ürün 30 adet tarım havzasında ekolojisine uygun alanlarda desteklendiğini söyleyen Köseoğlu, yeni dönemde Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli kapsamında 19 üründe 941 Havza/ilçede alan bazlı destekleme modeline geçileceğini vurguladı. Köseoğlu, “Ülkemizde arz açığı bulunan, stratejik öneme sahip, bölgesel önem arz eden, insan beslenmesi-sağlığı ve hayvansal üretim açısından önemli 19 ürünün, istatistiki verileri, ekim nöbeti şekli, iklim, toprak, topografya, su kısıtı verileri, il-ilçe önerilerini de dikkate alacak şekilde oluşturulan 1 milyardan fazla verinin yer aldığı karar destek sistemi sonucunda havza/ilçe bazında farklılaştırılması ile desteklemelerin rasyonelliği, etkinliği ve bu ürünlerden elde edilen tarımsal hasıla değeri artırılacaktır” dedi. 

TRABZON’DA DESTEKLER ARTACAK

Köseoğlu, "Hangi ürünün hangi havza/ilçede, ne kadar üretileceğini belirleyerek ürünlerin ekolojik ve ekonomik olarak uygun olduğu yerde üretilmesini sağlamayı ve buna bağlı olarak ürünlerde verim ve kalite artışını sağlayarak çiftçinin rekabet gücünün artırılmasını hedefliyoruz. Bunların sonucunda bitkisel üretimde elde edilen tarımsal hasılada 11 milyar TL'lik artış sağlanarak, çiftçilerimizin sosyal refahının arttırılmasını amaçlıyoruz" diye konuştu.
Trabzon ve ilçelerinde desteklenecek ürenler de açıkladı. Akçaabat: (Dane mısır, Kuru fasulye, Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Araklı: (Dane mısır, Kuru fasulye, Fındık, Çay), Arsin: (Dane mısır, Kuru fasulye, Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Beşikdüzü: (Dane mısır, Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Çarşıbaşı: (Dane mısır, Kuru fasulye, Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Çaykara: (Dane mısır, Kuru fasulye, Fındık, Çay), Dernekpazarı: (Dane mısır, Kuru fasulye, Fındık, Çay), Düzköy: (Dane mısır, Kuru fasulye, Yem Bitkileri, Fındık), Hayrat: (Dane mısır, Fındık, Çay), Köprübaşı: (Dane mısır, Kuru fasulye, Fındık, Çay), Maçka: (Dane mısır, Yem Bitkileri, Fındık), Of: (Dane mısır, Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Ortahisar: (Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Sürmene: (Dane mısır, Fındık, Çay), Şalpazarı: (Dane mısır, Yem Bitkileri, Fındık), Tonya: (Dane mısır, Kuru fasulye, Yem Bitkileri, Fındık), Vakfıkebir: (Dane mısır, Yem Bitkileri, Fındık, Çay), Yomra: (Dane mısır, Yem Bitkileri, Fındık, Çay).