AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Ayşe Sula Köseoğlu, “Kadınların yaşadıkları toplumda karar alma mekanizmalarında, iş dünyasında, siyasette söz sahibi olmalarının önündeki ilk engel, hem kadınların hem de erkeklerin zihinlerindeki bu alanları erkeklere ait bir dünya olarak gören anlayıştır” dedi.

Kadın Yönetici ve Kadın Çalışanlar Dayanışma Derneği (KAYÇAD) tarafından, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) himayesinde ve Vodafone'un ana sponsorluğunda "Türk Dünyası Kadın Yöneticileri ve Çalışanları Paneli" düzenlendi.

Panele konuşmacı olarak katılan TBMM Kadın ve Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Köseoğlu, dünya nüfusunun yarısını oluşturan kadınların toplumların ilerlemesinde temel aktör durumunda olduklarını vurgulayarak, ülkelerin gelecekte global rekabette var olabilmesinin ancak kadınların ekonomiye daha fazla katılımıyla mümkün olacağını aktardı.

Köseoğlu, kadınlara yönelik mobbing uygulamalarına dair değerlendirmelerde de bulunarak, “Mobbing bildiğimiz üzere, psikolojik, sosyolojik, hukuki pek çok yönden ele alınması gereken ve aslında yalnızca kadınları ilgilendiren bir konu değil. Diğer yandan, Mobbinge maruz kalmak cinsiyet ayrımı gözetmese de istatistikler kadınların erkeklere göre çok daha yoğun bir şekilde mobbinge maruz kaldığını ortaya koymaktadırlar. Bu nedenle de “mobbing” kadınları daha çok ilgilendiren bir konu. Bu kapsamda, kontrol mekanizmalarının artması kadar kadının güçlü olması ve daha etkin görevlerde bulunması mobbinge maruz kalma oranını düşüreceği gibi, toplumsal cinsiyet farklılıklarını ortadan kaldıracak şekilde bireyin güçlendirilmesi mobbingi azaltmanın en temel yoludur” dedi.

Kadınların söz sahibi oldukça önündeki engellerin de bir bir kalkacağını belirten Köseoğlu, “Kadınların yaşadıkları toplumda karar alma mekanizmalarında, iş dünyasında, siyasette söz sahibi olmalarının önündeki ilk engel, hem kadınların hem de erkeklerin zihinlerindeki bu alanları erkeklere ait bir dünya olarak gören anlayıştır. Bu anlamda kadının siyasetteki rolü ve siyasetin kadına ilişkin bakış açısı toplumsal rol dağılımlarının belirlenmesinde en önemli faktördür. Kadınlarımızın siyasi alanda özellikle de AK Parti iktidarında kat ettiği ilerlemenin yanı sıra, ülkemizde geçtiğimiz dönemde çalışma hayatı başta olmak üzere, kadınlarımızın her alandaki konumlarını güçlendirmek için çok önemli adımlar atıldı. Hiç şüphe yok, kadın yöneticilerimizin sayısı, karar mekanizmalarındaki kadınlarımızın oranı arttıkça, aynı zamanda tüm toplumun da yararına olan kadınlar lehindeki olumlu gelişmeler artacaktır. Buradan hareketle; Her alanda biz kadınlara düşen cam tavana hapsedilmiş pireler misali davranmak değil, hiç yılmadan azimle yol almaktır” diye konuştu.