İlçeye bağlı Esenkıyı köyünde, durumundan şüphelendikleri 2 kişi gören vatandaşlar, jandarma ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne ihbarda bulundu.

Kısa sürede olay yerine gelen ekipler, İsviçre uyruklu Konrad Mebert (48) ile Thomas Ott'u (47) yakaladı. İfadeleri alınmak üzere İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürülen şahıslar, üzerlerinde kaçakçılık yaptıklarına dair bulguya rastlanılmayınca serbest bırakıldı.

Jandarma ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, serbest bırakılmalarının ardından takibe aldıkları bu şahısları, Esenkıyı köyünde, torbaya koydukları 4 yılanı sakladıkları yerde suçüstü yakaladı.

2'si Kafkas engereği, biri yılan kertenkele ve biri Avusturya yılanı olmak üzere toplam 4 yılan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerince doğaya bırakıldı.

İfadeleri alınan 2 İsviçre vatandaşı, kişi başı 32 bin 079 lira para cezası uygulanarak serbest bırakıldı.

-"Peşlerinden koşarak yakaladık"-

Köy sakinlerinden Hakkı Sakınmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylüler olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nce bitki ve hayvan kaçakçılığına karşı düzenlenen eğitimlere katıldıklarını belirterek, "Köyümüzde, hareketlerinden şüphelendiğimiz, özellikle yabancı kişileri gördüğümüzde neler yapmamız gerektiği konusunda eğitim aldık. Mevzuatı biliyoruz" dedi.

Arılarının bakımını yapmak için bahçeye giderken yolda 61 plakalı bir otomobil gördüğünü anlatan Sakınmaz, şunları söyledi:

"Az ileride çalıların arasında 2 kişinin bir şeyler aradığını fark ettim. Eğitim aldığımız için onları hiç fark etmemiş gibi davranarak arılarımın yanına gittim. Bir süre sonra yanıma geldiler. Fotoğraf makinelerindeki resimleri bana göstererek 'bu yılanlardan burada var mı' diye sordular. Ben de 'var' dedim. Bu arada onları konuşarak oyalamaya çalışıyordum. Kendilerine izinlerinin olup olmadığını sordum. Birisi şüphelendi ve kaçmaya başladı. Bağırdım, durmadı. Köylülerimiz kaçan kişiyi yakaladı. Ben de hemen arabamı onların arabasının önüne çekerek yolunu kestim. Ardından Kaymakamlık, köy muhtarı, jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nü aradım. Yetkililer bana 'aracın yolunu açma, biz kısa sürede oraya geleceğiz' dediler. Kısa bir süre sonra yetkililer köyümüze gelerek 2 kişiyi Jandarma Komutanlığı'na götürdüler."

İfadesi alınan kişilerin serbest bırakıldığını kaydeden Sakınmaz, "Serbest bırakılan kişilerin tekrar köye geri gelebileceğini düşünerek yetkililerle birlikte takibe aldık. Aynı yere gelerek çalıların arasında, torbalar içinde sakladıkları yılanları alıp çantalarına koydular. ve hızla kaçmaya başladılar. Bizler de peşlerinden koşarak yakaladık" diye konuştu.

Türkiye'de 4 Ağustos 2007 yılında Makedonya uyruklu 1 kişi Artvin'de topladığı bin 450 kelebekle, 2008 yılında da Alman uyruklu 1 kişi yine Artvin'de topladığı 350 adet çeşitli türde böceği yurt dışına çıkarırkenİpsala ve Kapıkule gümrük kapılarında yakalanmıştı.

-Toplanan yılanların özellikleri-

Kafkas engereği, Türkiye'de Doğu Karadeniz'de çay ve fındık bahçelerinde görülebilir ve yine sık ormanlık yamaçlarda bulunur. Güzel deseni nedeniyle özellikle ev hayvanı olarak satılmak üzere doğadan izinsiz olarak toplanıp yurt dışına kaçırılan engerek türlerindendir. Şu anda Türkiye'de yasalarla koruma altındadır.

Yılan kertenkele, Türkiye'de Trakya ve Karadeniz Bölgesi'nde görülür. Orman içi, orman açıklıkları ve çalılıklarda yaşar.

Avusturya yılanı, az hareketli, sakin ve nadiren ısıran bir yılan türüdür. Zorda kaldığı zamanlarda suya girebilir. Yumurtlayarak çoğalan bazı türlerin aksine canlı doğuran bu tür, 4-13 kadar yavru yapabilir.