KARADENİZ Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu dün katıldığı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bölgesel İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda KTÜ ile birlikte Türkiye’deki üniversite sistemine ciddi eleştiriler yöneltti. Toplantıda bir sunum yapan Bocutoğlu, içinde bulunduğu üniversiteyi hesaba tuttuğunda KTÜ’nün istenilen noktada olmadığını ifade ederek, “Üniversite acilen reformasyona tabi tutulmalıdır. 2023 hedeflerini Türkiye’deki bu üniversite yapısıyla gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Üniversiteye güveniyorsanız ortada istediğimiz manada bir üniversite yok. Öğretim üyelerinin yükseltilmesinde projeciliğe dayalı bir anlayışın getirilmesi gerekmektedir. Dünyanın hiçbir yerindeki üniversitesinde bir üniversiteyi kamu kursun, oradaki hocalara para versin, araştırma alanını serbest bıraksın ben böyle bir şey bilmiyorum. Her üniversitenin hangi alanlarda proje yapacağı önceden bellidir. Tamamen projeci bir anlayışa girmemiz gerekmektedir” dedi.



Üniversitelerde yönetimlerin seçimle gelmesinin de çok büyük israfa neden olduğunu kaydeden Bocutoğlu, ”Ben KTÜ’de bizzat 6 seçimin içinde bulunmuş 6 seçimde de kazanan tarafta bulunan birisi olarak bunları söylüyorum. Buna rağmen üniversitemizin aldığı yaralar ve kayıplar fazladır. Bizim çeşitli baskılarla üniversitenin yönlendirilmesini, bu anlayışla üniversiteyi yüz yüze bırakan birinin iktidara gelmesini öbürünün orayı terk etmesini sağlayan anlayıştan kurtulmamız gerekiyor. Devletimizin bu işe bir el atması gerekmektedir. İlke şudur. Üniversiteyi kim finanse ederse o yönetir. Paramı ben finanse etseydim kendim yönetirdim. Kimin rektör olacağına kendim karar verirdim. Ama bir kamu üniversitenin rektörü gelecekle ilgili planlarını açıklamalı o şekilde onay alıp yükümlülük altına girmelidir. Ancak bu şekilde üniversite üniversite gibi olacaktır” dedi.

Toplantıya Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Coşkun Şentürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Personel Daire Başkanı Sultan Gökgöz, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çorum, Amasya ve Tokat illerinin Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürleri ile çok sayıda davetli katıldı.