2013 yılı Haziran ayı sonu itibariyle Trabzon’da kamu kurum ve kuruluşların yaptığı yatırımlardan bahseden Vali Kızılcık, “Trabzon’umuzda 2013 yılı içersinde 21 yatırımcı kuruluş 12 ana sektör ve değişik alt sektörlerde yaklaşık 7 milyar TL ile 825 adet proje üzerinde çalışmalarını devam ettirmektedir” dedi.

2013 yılı itibariyle bu projelere ayrılan ödeneğin 339 milyon TL olduğunu belirten Vali Kızılcık, Haziran ayı sonu itibariyle bu ödeneğin 107 milyon TL’sinin harcandığına işaret etti. Kızılcık,  “Bu harcama ile yatırımlarda harcama oranının yüzde 32 iken, yatırımların fiziki gerçekleşme oranın da yüzde 39 seviyesindedir” dedi.

ULAŞTIRMA, EĞİTİM, TARIM

Yatırımların sektörlere göre dağılımından da bahseden Vali Kızılcık, “Ulaştırma sektörü 67 milyon TL ile toplam harcamaların yüzde 62’sini teşkil ederek ilk sırada yer alıyor. Eğitim sektörü 13 milyon TL harcama ile ikinci sırada, tarım ormancılık sektörü de 12 milyon TL harcama ile üçüncü sırada yer almıştır” dedi.

ASLAN PAYI KARAYOLLARI’NA

Kuruluş bazında yapılan harcamalara ilişkin bilgiler veren Vali Kızılcık, “Karayolları Bölge Müdürlüğü 52 milyon TL ile ilk sırada, İl Özel İdaresi 16 milyon TL ile ikinci, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü ise 12 milyon TL ile üçüncü sırada yer alıyor. KÖYDES’ten 2013 yılı içinde 15 milyon 721 bin TL geldi. Bu köy yolları ve içme suyu için kullanılacak olup, 348 proje üzerinde çalışmalar sürüyor. KÖYDES ile gönderilen ödenekten ayrı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza bağlı İller Bankası Genel Müdürlüğünce 15 milyon ek ödenek gelmiştir. Bu ödenek ile 18 ilçemizde toplam 241 proje üzerinden 105 km’lik yol betonlama çalışmaları başlatıldı. Yine bakanlığımızın gönderdiği 2,3 milyon TL’lik ödenek ile de Akçaabat-Ağaçlı -Aydın köyleri grup yolu asfaltlanacak. Katkılarından dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a teşekkür ediyorum” dedi.

2013 YILINDA 50 MİLYON ÖDENEK

Kalkınma Bakanlığı’ndan da 5 milyon TL ödenek geldiğini ifade eden Vali Kızılcık, gelen ödeneğin köy yollarının asfaltlanmasında kullanılacağını söyledi. Vali Kızılcık, “Yeşilyol Projesi kapsamında gelen 5 milyon TL ödenek ile birlikte tüm bu ödenekleri dikkate aldığımızda 2013 yılı içersinde 50 milyon TL’ye yakın bir ödenek Trabzon’umuza sarf edilecek” dedi.

Eğitim alanında da bilgiler veren Kızılcık, “Eğitim alanında şehrimizin hak ettiği yeri yakalayabilmesi için hem dersliklerin yapılması hem de okulların fiziki ve teknolojik donanımlarının gerçekleştirilmesi için önemli yatırımlar gerçekleştirilmektedir” dedi. 293 derslik, 2 adet spor salonu 1 öğrenci pansiyonu ve 9 lojmanın tamamlanarak hizmete açıldığını ifade eden Vali Kızılcık, 419 derslik, bir uygulama oteli, 400 öğrenci kapasiteli 2 adet pansiyonun yapımlarının da devam ettiğini belirtti.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

81 il arasında bir ilk olacak olan Çocuk İzleme Merkezi’nin kurulması yönünde faaliyetlerin yürütüldüğünü belirten Vali Kızılcık, “Üniversitemiz, Adli teşkilatımız, Sağlık müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği işbirliği ve kaynağını İl Özel İdaresi ile sağlayarak mağdur çocuklarımızın anında sağlık, psikolojik gibi çeşitli alanlarda hizmet alacakları Çocuk İzleme Birimi kurulacaktır. Türkiye’de bir ilk olacak olan bu birimin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

DOKA’DAN TRABZON’A BÜYÜK DESTEK

Vali Kızılcık, “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA)’nın 2013 yılı çağrısında Trabzon’da kamu ve özel sektörün hazırladığı projelerle elde edilen kaynak desteği ile imalat sanayinde 22 projeye 4 milyon TL gibi önemli bir kaynağı almış olduk. DOKA olarak 10 milyon TL üzerinden 6 vilayete çıktığımız çağrıdan yüzde 50’ye yakınını Trabzon’un alması hem şehir olarak imalat sanayine verdiğimiz önemin göstergesi, hem de bu alandaki özel sektörümüzün projeye dayalı dünyada daha rekabetçi konuma gelmesi için rekabetçi üretime verdikleri önemin göstergesidir” diye konuştu.

Kızılcık, “Kültür ve turizm altyapısı için hazırlanan 8 projeye de 1,5 milyon TL’lik destek sağlandı. DOKA olarak sadece imalat sanayi ve turizmin altyapısının desteklenmesi yönelik değil, aynı zamanda doğrudan faaliyet desteği çerçevesinde 8 projeye 335 bin TL ve teknik destek programında 22 projeye 287 bin TL olmak üzere 60 projeye yaklaşık 6 milyon TL’lik katkı sağlandı. İlgili kurumların eş finansmanını da kattığımızda 11 milyon TL tutarındaki desteği Trabzon’un gelişimine ek kaynak olarak aktarmış olduk” dedi.

KIRSAL KALKINMAYA 7 MİLYON DESTEK

Proje mantığını gerçekleştirme adına Tarım ve Kırsal Kalkınma Kurumu koordinasyonunda 6 projeye 3 milyon TL’ye yakın hibe desteği sağlanmıştır. Yeni çağrıdan 13 adet başvuru ile 7,7 milyon TL’lik kaynağın tahsisi için de proje inceleme safhasındayız. Bunların hepsi Trabzon’umuzun kalkınmasına katkı sağlayacaktır. Özellikle Trabzon’umuzda proje mantığına dayalı kalkınmanın gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

KOORDİNASYONDA KONSERVATUAR MÜJDESİ

Vali Kızılcık, KTÜ Rektörlüğünün sunumu sonrası yapmış olduğu açıklama ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Konservatuar Binasının Ortahisar’daki Kanuni Evi’nin güney kısmında bulunan bir dönem dil eğitim merkezi (TÖMER) olarak kullanılan bina olacağını müjdeledi. Vali, “KTÜ’nün,  konservatuar bölümünü açması için kendilerine valilik ve belediye olarak her türlüğü desteği vereceğimizi söylemiştik. Belediye başkanımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde böyle bir eğitim kurumunun tarihi bir mekanda ve tarihi bir binada hizmet vermesinin çok daha isabetli bir karar olacağını düşünerek bu binayı KTÜ’ye tahsis ettik” diye konuştu.