Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi tarafından KTÜ Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde organize edilen "KTÜ-TTO 2016 Düşünden Gerçeğine Proje Pazarı"nda öğrencilerin hazırladığı projeler günlük hayatı daha kolay hale getirecek. 
Etkinlikte biyomedikal ve sağlık teknolojileri, elektrik-elektronik ve bilişim teknolojileri, makina, imalat, kağıt ve mobilya teknolojileri, kimya, gıda ve ilaç teknolojileri kategorilerinden toplam 104 proje sergilenirken projeler arasında yer alan “Felçli Hastalar İçin Göz Kırpma Esaslı Haberleşme” ve “İşitme engelli ebeveynler için sesi titreşime çeviren bileklik” projeleri hayatımızı daha kolay hale getirecek.
"Felçli Hastalar İçin Göz Kırpma Esaslı Haberleşme Projesi" KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Uğur Kadir Meral ve Merve Yıldız tarafından tasarlanırken, projenin gerekli şartları sağlanması durumunda patent başvurusu yapılacağı belirtildi.
Öğrencilerden Uğur Kadir Meral, proje hakkında bilgi vererek, “Bu proje kapsamında istemli göz kırpma hareketi sonucu oluşan EMG sinyalleri ile amiyotrofik lateral skleroz (ALS) motor nöron hastalarının dış dünya ile kolay iletişimine olanak sağlanmıştır. Hastanın 6 saniye içinde yapacağı göz kırpmalarıyla ekrana bir harf veya rakam yazdırabilmektedir. Bu işlemde kolaylık sağlanması açısından acil ihtiyaçlar ve günlük yaşamda çok kullanılan kelimeler de tek bir koda indirgenmektedir. Bu sayede hasta kendini ifade edebilmekte ve iletişim sorunu ortadan kalkmaktadır. Hastanın bu kodları öğrenip kavrayabilmesi için kolay anlaşılır bir tablo oluşturulmuştur. Bu proje göz kırpma yeteneğini kaybetmemiş felçli hastalar için tasarlanmıştır. Hastaların kendilerini ifade etmeleri, ihtiyaçlarını anlatabilmeleri ve sosyal yaşama daha rahat uyum sağlayabilmeleri amaçlanmaktadır. Projenin piyasadaki rakiplerine göre daha uygun ve kullanışlı olması göz önüne alınıp ürün seçimi bu doğrultuda yapılmıştır. Biyomedikal alandaki yoğun çalışmalar gösteriyor ki insanlığın bu alanda eksikleri çok fazladır. Bu eksiklikleri gidermek adına yardımcı olduğu düşünülen bu proje geliştirmeye çok müsaittir. Bu projede sadece yazı yazdırmak amaçlansa da ileriki modellerinde seslendirme mümkün olabilir. Hasta konuşmasa da kendini sesli olarak ifade edebilir. Bit sayısını arttırarak komut sayısını da arttırabiliriz. EMG sinyallerini alıp binary kodlara dönüştürdükten sonra bu kodlarla yapabilecekler tamamen kişinin hayal gücüne kalacaktır yani sınırsızdır. Gerekli şartlar sağlanıp uygun koşullar oluşursa bu projenin patent başvurusu yapılacaktır” dedi.


İŞİTME ENGELLİ EBEVEYNLER İÇİN SESİ TİTREŞİME ÇEVİREN BİLEKLİK
KTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Özlem Akbulut, Salim Gümüş ve Önder Nemli tarafından hazırlanan proje ise işitme engelli ebeveynlere önemli kolaylık sağlayacak.
Proje hakkında bilgi veren öğrencilerden Önder Nemli, “Projenin ilk kısmı ana aksam olan bileklik kısmıdır. Bu kısımda amaca uygun olarak tasarlanmış olan beşiğin alt kısmına yerleştirilen verici modülü tarafından gönderilecek sinyalleri (bebeğin ağlaması esnasında oluşan sinyaller) annenin taşıdığı bileklik üzerindeki alıcı tarafından algılanarak (algılama esnasında titreşim motoru kullanarak annenin hissetmesi ve annenin dikkatini çekebilmek için ledle zenginleştirilecek) böylece annenin bebeğin ağlamasından haberi olup anne ile bebek arasında sağlıklı bir iletişim gerçekleşecektir. İkinci kısımdaki amaç annenin gerekli sinyalleri algılayıp bebeğin yanına varıncaya kadarki zaman zarfında bebeğin ağlamasını durdurmak için sürücü bir motoru yardımıyla beşiğin belirlenen hızla sallanmasını sağlamaktır” ifadelerini kullandı.