KTÜ Senatosu'nun uzaktan eğitim ile ilgili kararı üzerine KTÜ Öğrenci Kolektifi açıklama yaparak sistemin yetersiz olduğunu uzaktan eğitimin 40 bin öğrenciyi kaldırmayacağını ifade etti.

KTÜ Öğrenci Kolektifi'nden yapılan açıklamada "Covid-19 nedeniyle yaklaşık 2 aylık bir süre diliminde karantina şartları altında evlerimizde zaman geçirirken geleceğimize yönelik tüm kararları, iki dudak arasından çıkacak sözleri bekleyerek geçirdik.

4 gün önce 11 Mayıs pazartesi günü YÖK ( Yükseköğretim Kurumu ) tarafından yapılan açıklamaya göre ‘’ dönem sonu sınavları ile bu eğitim ve öğretim yılına ait hiçbir sınavın yüz yüze gerçekleştirilmemesine, sınavların şeffaf ve denetlenebilir olma şartıyla, dijital imkanlarla veya ödev, proje gibi alternatif yöntemlerle uygulanmasına” karar verilmiştir.

Ancak üniversitemiz Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu’nun 14.05.2020 tarihinde ve 308 sayılı aldığı toplantısında 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar Dönemi ile ilgili olarak aldığı kararlar doğrultusunda şunu görüyoruz ki; KTÜ Senatosu, öğretim üyelerinin tercihine bağlı olarak gerçekleştirilecek tüm sınav ve uygulamaların yetersizliği sebebiyle derslere katılımda dahi birçok zorluk yaşadığımız mevcut uzaktan eğitim sistemi kullanılarak yönetilmesi kararına ve daha birçok belirsiz karara varmıştır.

  Söz konusu kararlarda sınav, ödev, proje, sunum ve sözlü uygulamalarında tercih hakkı öğretim üyelerine bırakılmış olsa da akademik takvimde yer alan "yarıyıl sonu sınavlar" ifadesinden yıl sonunda online sınav yönteminin tercih edileceği anlaşılmaktadır.

Online dersleri dahi kaldırabilecek yeterliliğe sahip olmayan uzaktan eğitim sisteminin 40.000 öğrenciyi kaldırmasını beklemek absürtlüktür. Normal süreçlerde ders kaydı yapmak için girdiğimizde sistemin çöktüğünü, saatlerce beklemek zorunda kaldığımızı biliyoruz. Ayrıca online eğitim sürecinin başladığı günden itibaren birçok akademisyenin de dahil olmak üzere sisteme alışamadığını, teknik problemlerden kaynaklı derslerin iptal edilerek başka günlere alındığını ve 500 öğrencinin aldığı bir dersin online katılım hakkının 100 kişiyle sınırlandırılmasıyla birlikte yetersiz alt yapının olduğunu görmekteyiz.

Bunun yanında en az 60 başarı puanı zorunluluğu getirilmiş ve tüm bu süreçte zaten niteliksiz bir  eğitime maruz kalan veya imkanları olmadığı için derslerinden tamamıyla mahrum kalan  üniversiteliler olarak sırtımıza binen yük ağırlaştırılmıştır, birçok dersin geçmiş dönemlerde çan eğrisi ortalaması istenilen bu başarını puanının çok alt sınırlarındayken geçirmekte olduğumuz bu süreçte yüksek bir başarı puanı sınırı getirilmesini, öğrencilerle alay edilmesi dışında hiçbir nedenle bağdaştıramıyoruz.

Şimdi tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda Senato tarafından alınan karar maddelerinden birinin “sınav, ödev ve proje süreçlerinde öğrenci tarafından yaşanabilecek teknik problemler açısından sorumluluğun öğrencilerde olduğu noktasında gerekli bilgilendirme çalışmalarının yapılması…” olduğunu görmekteyiz.

Şimdi KTÜ Senatosu’na  soruyoruz: Sürecin en başından beri varlıkları göz ardı edilen bilgisayarı, akıllı telefonu ve internet bağlantısı olmayan öğrencileri  alınan bu kararlarla nasıl yok sayabilirsiniz? Yıllarca Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin teknoloji kullanımında sınıfta kaldığını bildiğiniz halde yaşanabilecek en küçük teknik aksaklıklar sonucunda öğrencilerin geleceğini nasıl hiçe sayarsınız? Sınavlara katılamayacak öğrencilerin mazeretini bildirmesi üzerine yüz yüze sınav yapılacağını (Diş hekimliği Fakültesi gibi) söyleyerek salgın sürecinde  öğrencilerin hayatını nasıl riske atabilirsiniz?

Alınan kararlar tüm bu sebeplerden dolayı idari yönetimin evrensel düzeyde kabul görmüş ilkelerinden olan eşitlik ilkesine ve karar alma sürecinde öğrencilerin düşüncelerinin gözetilmemesi sebebiyle katılımcılık ilkesine aykırıdır.

Açıkça görülmektedir ki KTÜ Senatosu’nun aldığı kararla birlikte "sistem yetersizliğinin ve salgının faturası öğrencilere kesilmektedir." Ancak bizler aldığınız öğrenci düşmanı kararları kabul etmiyoruz. Geleceğimizle bu kadar kolay oynayamazsınız. Öğrencilerinin nasıl imkanlara sahip olduğundan habersiz, sürece dair fikirlerini merak etmekten uzak ve aldığı her karar ile öğrencisinin mağduriyetini katlamaya hevesli bir üniversite görülmektedir.

Buradan bu kararları alan Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosuna ve yetkili tüm idari kurumlara sesleniyoruz, talebimiz çok net: Öğrencilerin aldıkları tüm derslerden geçti(G) ibaresiyle geçirilmeleri, üniversitemizde uygulanan 1.8 ortalama barajının olağanüstü durum sebebiyle bu sene uygulanmaması ve hiçbir öğrenci mağduriyete uğramadan bu sürecin atlatılabilmesidir.  " ifadeleri kullanıldı.