Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ertan Baydar, Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı programda konuşan Başkan Hacısalihoğlu, TTSO’nun yapısı, görevleri ve çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Odanın 7 bin üyesi bulunduğunu ve 35 meslek grubu içinde de bin 400 üyesiyle sanayi grubunun yer aldığını dile getiren Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon’un coğrafi konumu gereği tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi olduğunu ancak arz-talep dengesine bağlı olarak ilde sanayinin de gelişme gösterdiğini ifade etti.

Kendisinin de makine mühendisi olduğunu söyleyen Başkan Hacısalihoğlu, makine mühendislerinin çok geniş bir çalışma alanı bulunduğunu, sanayinin her alanında görev yaptığını kaydetti.

“Katma değeri yüksek ürünler üretmeye çalışın”

Ekonomide arz-talep dengesine bağlı olarak ithalattaki artışa dikkat çeken Başkan Hacısalihoğlu, öğrencilere, ülkede üretimi yapılmayan ve yurt dışından ithal edilen, katma değeri yüksek alanlara yönelmeleri ve bu alanlarda çalışmalar yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Geleceğe dönük planlamanın önemine vurgu yapan ve öğrencilerden gelecekle ilgili kendi stratejik planlarını şimdiden oluşturmalarını isteyen Başkan Hacısalihoğlu, teorik bilginin yanında pratik bilgiye dayalı tecrübenin de çok önemli olduğunu hatırlattı.

“İngilizce’nin yanında ikinci bir yabancı dil daha öğrenin”

İş dünyasında yabancı dilin çok büyük önem taşıdığının altını çizen TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, “Sizler, daha şimdiden başlamak kaydıyla önce İngilizce’yi öğrenin. Bununla yetinmeyin ve dünya piyasalarında geleceğe dönük en hareketli ülke hangisi olacaksa buna göre ikinci bir dili daha öğrenin. Bu dil Rusça olabilir, Çince olabilir, Hintçe olabilir” dedi.

Girişimcilik Vurgusu

Konuşmasında sık sık girişimcilik vurgusu yapan Başkan Hacısalihoğlu, bu konuda şunları dile getirdi:

“Oda olarak bizim genç girişimciler kurulumuz var. Geçen yıla kadar da binin üzerinde girişimci eğitimi verdik.  Buradaki esas amacımız, sizler gibi mühendislerin okul bittikten sonra girişimci olmasını sağlamak. Burada verilen eğitimlerde proje nasıl hazırlanır, fizibilite nasıl hazırlanır, bunları öğrenerek yönelecekleri alanların karlı olup olmadığına kendileri karar verebilecek. Bu eğitimlerde sizin olduğu kadar Devletin de yararı var. Eğer ülkede girişimci sayısı artarsa üretim artar, girişimciler vergi verir, istihdam oluşturur, ihracatın artışına katkı sağlar, refah artar ve bunun geri dönüşü olur. Bu nedenle girişimcilik çok çok önemli.”

Konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandıran Başkan Hacısalihoğlu’na Makine Öğrenci Kulübü Başkanı Pelin Alemdağ ve üyeler tarafından plaket takdim edildi.

Doç. Dr. Çuvalcı; “Proje hazırlayın ve bu alanlardaki desteklerden yararlanın”

Etkinlikte konuşan Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Hamdullah Çuvalcı da öğrencilere odanın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yabancı dilin ve mesleki kursların önemine dikkat çeken Doç. Dr. Çuvalcı, öğrencilerden odaya kayıt yaptırmalarını ve kendileriyle sürekli irtibatta bulunmalarını istedi.

Öğrencilere proje hazırlamaları ve bu alanlardaki desteklerden faydalanmaları çağrısında bulunan Doç. Dr. Çuvalcı, bu konuda oda olarak kendilerine yardımcı olacaklarını ifade etti.