61SAAT HABER SERVİSİ

Karadeniz Teknik Üniversitesi yeni rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, bugün, Trabzon Basını ile buluştu. Kahvaltılı bilgilendirme toplantısına Trabzon Basını büyük ilgi gösterirken, Prof. Dr. Çuvalcı’ya rektör yardımcıları da eşlik etti. 
KTÜ’nün ilk olarak durumunu değerlendiren Rektör Prof. Dr. Çuvalcı, özetle şu ifadeleri kullandı: 


TRABZON ÜNİVERSİTESİ'NDEN AYRILMASINDAN KAYNAKLI

''34 bin öğrencimiz var. Bunun 17 bini Fen ve Mühendislikte. Sosyal Bilimlerde 12 bin öğrencimiz var. Yabancı uyruklu öğrencilerimiz var. Dünyanın her yerinden öğrencimiz var. Daha çok Asya’dan 922 tane, Avrupa 96, Afrika 196, Amerika Kıtasından 13 öğrencimiz var. 
Trabzonspor’dan sonra en etkili marka KTÜ.. 
Öğrenci sayımıza baktığımızda 2018 - 2019’da 40 bin. Trabzon Üniversitesi ayrılınca bu oradan kaynaklanıyor. 
Mezunlarımız 11 bin düzeyindeydi. 2018 - 2019 döneminde 6 bine düştü. Bu da Trabzon Üniversitesi'nin ayrılmasından kaynaklı. ''

DOLULUK ORANI YÜZDE 94.7

''Doluluk oranlarımız, Fakültelerde yüzde 95, MYO’larda 93, üniversite toplamı ise yüzde 94.7’de. Bazı fakültelerimiz var, Jeofizik ve Maden gibi bölümler. Bunlar maalesef dolmuyorlar. Böyle bir sıkıntımız var. 
Bir öğretim üyesine düşen öğrenci sayısı 35,7.. Normalde iyi bir üniversitede 15 civarında olmasını arzu ediyorum. Bir öğretim üyesinin öğrenciyle daha fazla ilgilenmesi lazım. Bu da kadro işi. Devletin verdiği kadro sınırsız değil. 
Öğretim Üyesi ve Öğretim Görevlisine düşen öğrenci sayısı yüzde 26,4, Öğretim Elemanına düşen öğrenci sayısı 15.7''

ÜNİVERSİTENİN LOGOSU
65 senede çok farklı logolar kullanılmış. Her zaman bizim sembolümüz Omega.. Yine omegamız var.  Kaşe logosu da var. 
Toplantılar çok fazla yapılmadığı için iyi anlatılamadı. Bizim yazılımda yeni logoyu kullanıyoruz. Bu logoyu bir kaç ay çalıştı arkadaşlar. Bunu yaparken kurumsal kimlik ön plana çıkarıldı. 
İletişimde kullanacağımız, görselde, yazılımda.. Bunun daha güzel olacağını düşünüyoruz.

ONKOLOJİ - HEMATOLOJİ - KEMİK İLİĞİ HASTANESİ DÜŞÜNÜLÜYOR
Biz teknik üniversiteyiz. Teknik üniversitelerle ilgili YÖK’ün başlattığı çalışma var. Sizi derecelendiriyor. Derecelendirdikten sonra sizi Araştırma Üniversitesi diyor. Bizin en büyük hedefimiz Araştırma Üniversitesi olmak. Araştırma üniversite olunca personel daha fazla veriliyor. 
Ankara’nın doğusunda sadece Erciyes Üniversitesi, Araştırma Üniversitesi oldu. biz buna adayız. Hocalrıımızın makale sayasını, ERASMUS öğrencileri, Girişim Evi, Ön Kuluçka ve Prototipleme Merkezi, Onkoloji  - Hematoloji - Kemik İbiği nakil hastanesi düşünüyoruz. Bu bizim önemsediğimiz proje.

Girişim evi. Öğrencilerimiz çok güzel projeler üretiyor. Bu girişim evinde öğrencilerimize destekleyecek, iş fikri olan, icat çıkarmak isteyen öğrencilerimiz için birebir… Bu girişim evinin olması KTÜ’yü tercih edecek öğrenciler için çok güzel bir parametre olacak. 
Teknik yönemizi geliştirecek projelerden bir tanesi bu.. 

Ön Kuluçka ve Prototipleme Merkezi.. Burada Fen ve Mühendislik Fakültesi, fikirleri olan, tasarımını yapmış öğrenciler veya grupta olabilir. Her şey hazır artık imalata geçecek. Böyle prototipleme labartuvar yapmak istiyoruz. Mesela öğrencilerimiz Drone yapacak. Bu projeleri öğrencilerimiz şirket kurmadan öğrenciyken yapabilecekler. Fon nereden gelecek? DOKA’nın destekleri var. Üniversitemizde kullanılmayan yerler var, oraları gidip bakacağız. 

Onkoloji - Hemotoloji ve Kemikiliği Hastanesi:  Bölgemizde Onkoloji hastaları maalesef çok yoğun. Bunu da önemsiyoruz. Bölgeye hitap edecek, hastalarımızı Ankara - İstanbul’da zahmet çekmeden eziyet çekmemeleri lazım. Böyle merkez düşünüyoruz. Bu fikir aşamasında. 
Malumunuz hayır sever insanlar var ki, benim vefat eden babam annem onun ismini verelim. Ben buna inanıyorum. Yurt dışında, il dışında bu işleri yapabilecek insanlarımız var. Hatta bizim mezunlarımız var. 
İletişimi güçlendirmek istiyoruz. 

Mezunlarla iletişim birimimiz var ama efektif çalışmadı. Oraya bir iki kişi takviyeyle mezunların aidiyetini arttırmamız lazım. 

Yapay Zeka Uygulama ve Araştırma Merkezi düşünüyoruz. 
Medical Cihaz Ar-GE Tasarım ve Üretim Merkezi düşünüyoruz. Şu anda başlıyoruz. Kişiye özel implant tasarım ve üretimi, cehhari öncesi planlama modelleri, eğitim amaçlı üç boyutlu model tasarım, ürünlerinin üretimi sanayici kurumlar için endüstriler alanda ürün tasarımı ve üretiminin yapılacağı, üniversitemiz Merkezi Araştırma Laboratuvarı bünyesinde oluşturulacak bir merkezdir.

SORU - CEVAP: 

SORU Emekli olan hocalar lojman ve odalarını boşaltmıyor iddiası

CEVAP: 2 ay var. 2 ayın sonunda çıkarlar. 2 ayın sonunda oturuyorlarsa yüzde yüz zamlı olarak devam ediyorlar. 
Emekli olan hocalarımız 67 yaşında. Bunlarda çok büyük bilgi birikimi var. Bu hocalarımız ki emekli olan hocalarımızla ilgili yer tahsis edip bunlardan faydalanmak lazım. Bazı hocalarımız gidiyor. Bazıları kendi odalarını muhafaza ediyor. Onunla yaşamış, ona aidiyet hissetmiş. Oradan isminin çıkması büyük hüzün verecek. Tek değil bunlar. 3 - 5 kişi emekli oldu. Bu hocalarımız öğrencilere ders versinler, doktora, master yapanların ufkunu açsınlar. Bence bölümün farklı yerlerinde istihdam etmek lazım. 

SORU:  Ceza ve ödül sistemi olacak mı?

Ödül tabiki bir insanı teşvik etmek güzel bir şey. Yalnız bizim ödül verecek bir kalemimiz yok. Yalnız maddi şeyler düşünmemek lazım. Bir plaket bile bir hocamız için büyük onurdur. 
Ödül yönetmeliğimiz var. En iyi proje yapan, en iyi genç akademisyen.. Bunları her yıl seçiyoruz ama bu yıl pandemi dolayasıyla sekteye uğramış olabilir. 
Ceza demeyelim. Bir kaç ders alıyorsunuz, ondan sonra bir ders alıyorsunuz. Oralardan geliyor ve hocamızın o derste başarısı yüzde 20 ise mümkün olduğunca o dersi vermemeye çalışıyoruz. 

SORU: 4 yıl sonunda kendinizi tarttığınız ve şunu yaparsam başarılıyım dediğimiz projeniz var mı? 

CEVAP: Hoca başına makale sayısı var. Biz bunu 2 katına çıkarırsak başarıdır bizim için. TÜBİTAK fonlarında 90 milyon TL’yi, 200 yaparsak başarı benim için. Minimum çarpı iki. Bu makale, proje sayısında olur. 
2 haftadır Akşam 5’ten sonra 30 farklı birimden brifing aldık. Daha sonra bölümlere gidip, ne yapabiliriz, bizden ne istiyorsunuz.. Ankara’dın bize verdiği imkanlar, bütçe, personel.. Çalışana, katma değer üretene destek vereceğiz.

SORU: Farabi Hastanesinin borçları ile ilgili süreç.. 

CEVAP: Hastanemiz, 3. basamak.. Ama biz onu 4 diyoruz. Diğer Araştırma, Eğitim Hastanelerinden bile hasta geliyor. Bunlar yoğun bakım, orada müdahale edilemeyen hastalar. 
Aslında bizim TIP Fakültemizin çok daha üzerinde olan hastaneler var. Bu sadece bizim Tıp Fakültemizin problemi değil. Erzurum’un, Hacettepe’nin borcu var. Biz gedeceğiz. Ankara’ya ortak çözüm bulunması lazım.
Bu konu önemli bir konu. Ankara’nın da gündeminde. Ama biz taşıyacağız. Medical Firmaları mağdur etmek istemeyiz. Elimizden geleni yapacağız. Ülkenin projemi ve bütün hastanelerin.. 
Çok iyi hocalarımız özel sektörü gidiyor. Üniversite hastanelerinin döner sermayesinden hocalara verilen maddi şeyler iyi değil. 
Bunun önünü geçmek için, hem asistan yetiştiriyoruz, hem öğretim elamanı yetiştiriyoruz. Buna hem mali yönden, hem de hocalarımızı göndermemek için tedbirler almak lazım.

KTÜ TIP FAKÜLTESİ BAŞHEKİMİ TEKİNBAŞ, İDDİALARA YANIT VERDİ
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Celal Tekinbaş, Farabi Hastanesinin ekonomik durumu ile ilgili eleştirilere, “Farabi Hastanesi çok sıkıntıları olan kurum gibi algılanıyor. Maalesef medyada bir şey yazıldığı zaman, insanlar bu yazılan şeyin üzerine katarak, yaşadığı bazı olumsuzlukları anlatarak algı oluşturuluyor. Batıyor musunuz, batınız mı sürekli bunlar söyleniyor. 
Ben 2,5 seneye yakın Ahi Evren’de başhekimlik yaptım. Ahi Evren’in veya devlet hastanelerinin kar ettiği durum söz konusu değil. Devlet Hastaneleri Sağlık Bakanlığına bağlı. Onların borçları da Sağlık Bakanlığına oluyor. Yapmış olduğu ihaleleri daha düşük vade, az vadeyle beraber firmalara almış oldukları mamulüllerin fiyatlarını ödeyebiliyor. Daha düşük fiyata azalıyor. 
Ama bizim öyle değil. Biz sadece fatura bazında.. 
Devlet diyor ki 2020 yılı içinde 290 Milyonluk bütçeniz var. Eğer fatura bazında düşük fatura kesmişseniz, bir sonra ki sene fark kesiliyor. 
Burası belki de Türkiye’de içerisi boşalmayan önemli kurumlardan bir tanesi. Büyükşehirlerde olan, bir çok üniversite hastanesinin içinde önemli hocalar, önemli isimler özel hastanelere gitti. 
Bizde hakikaten çok büyük işler yapan, çok yetenekli tecrübeli hocalarımız var. 
Geçen yıl 2019 yılı içinde 50 bin tane ameliyat yapılıyor. Onlardan 3 bin tanesi A grubu dediğimiz sofistike, oumsuzlukla sonuçlanabilen bir çok duruma haiz işlem yapılıyor. 
Burası gücünü kaybettiğinde bu hastalar, eğer büyükşehire giderlerse yaklaşık 100 bin TL, 150 bin TL insanlardan para talep ediliyor. O insanlar koşa koşa buraya geliyor. 
Maalesef bizim bölgemizde Erzincan’dan tutun, Artvin’e kadar hastaları alıyoruz. 
Ekonomik olarak çok kötü durumda değiliz. 
Rektörümüzün ifade ettiği gibi suk değerleri.. 
Eğer bu hastane bir şekilde hak ettiği değere sahip olmaza, burada ki kaliteli öğretim üyelerinin terk edeceğini, bölgemiz insanlarının bizlerin yakınlarının ciddi manada sıkıntı çekeceğini fark etmemiz lazım. Bu hastaneyi desteklememiz lazım” dedi.

17 MİLYON RUTİN GİDER, 16 MİLYON GELİR VAR
Tekinbaş, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Göreve geldikten sonra Erzurum, Sasun, Antalya’yı aradım. Bu şartlarda üniversite hastanelerinin ödemelerini zamanında yapma imkanı yok. 
Sadece bizim hastanemizin her hangi bir şey yapmasa, aylık rutin giderleri 17 milyona yakın. bizim Global bütçeden aylık aldığımız ücret 16 milyon TL.. 
Bunun içinde senin ekstra harcamalarınız var. Bu şartlarda hastanenin zarar etmemesi mümkün değil. 
Bunu bakanlıkta bilmiyor, YÖK’te biliyor. 
Şu anda bizim de borçlarımız yapılandırıldı. Biz firmaların zor durumda kalmaması için, kıdemli profesöre 3 bin TL döner sermaye veriyoruz. Niye veriyoruz firmalara ödeme yapmak için. 
Üniversite hastanelerinin elbette eksiği var. Ama sanki burada çalışanların gayretsizliği, yönetenlerin gerekli uygun şekilde yönetilememesine bağlanırsa o zaman kamuoyunda bizlere karşı olumsuz algı oluşturuluyor”