Meclis Başkan vekili Salih Yavuz'un yönettiği toplantıda iki üniversite rektörü kendi üniversileriyle ilgili çalışmalar hakkında meclisi bilgilendirdi.

İlk olarak söz alan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, yaklaşık 53 bin öğrencisi bulunan KTÜ'nün Trabzon'a günlük 1 milyon 200 bin TL girdi sağladığını belirterek KTÜ'nün Trabzon'u eğitim, sağlık, kongre, spor ve turizm kenti yaptığına dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Süleyman Baykal, "Üniversitemizin bünyesinde 17 fakülte, 7 enstitü, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Yüksekokul, 11 Meslek Yüksek okulu bulunmaktadır. Toplam öğrenci sayımız 53 bin olup, toplam mezun sayımız ise 161 bini buldu. Eğitim-Öğretim faaliyetlerimiz ise, yeni not sistemine geçildi. Üniversite bilgi sisteminin oluşturulma çalışmalarına başlanıldı. Paydaşlarımızın katılımıyla 2014-2018 dönemi statejik plan çalışmaları başlatıldı. 2012 yılında Avrupa Birliği ülkelerine Erasmus proğramı kapsamında 200 öğrenci eğitim amacıyla gönderildi. Yurt içinde de Farabi öğrenci değişim proğramına aktif bir katılım sağlandı. Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projelerine 2012 yılında 44 adet projeyle 1 milyon 745 bin 633 TL destek vermiştir. Bu projelerden ilimize ve bölgemizi ilgilendiren bazı örnekler verecek olursak, Karadeniz tipi balıkçı teknelerinin denizcilik analizi. Trabzon Bölgesin'nde risk gruplarının kanser erken tanısına yönelik tarama testlerini yaptırma oranları. Trabzon yöresine ait farklı floralı balların antioksidan aktiviteleri ve bazı kimsayal özelliklerinin incelenmesi gibi" ifadelerini kullandı.

HELİKOPTER PİSTİ İÇİN MECLİS DESTEĞİ
KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi çalışmaları hakkında da bilgi veren Rektör Prof. Dr. Süleyman Baykal, yeni yaptırılan acil servisi önüne helikopter pisti kurulmasını düşündüklerini belirterek bu konuda meclis kararını beklediklerini söyledi. Yeni yaptırılan Acil Servis'in Türkiye sıralamasında ilk sıraları alacak bir servis olduğuna dikkat çeken Baykal, "Yeni yaptırılan acil servimiz çok donanımlı bir servis olacak. Röktürlük olarak acil servisin hemen yakınına bir helikopter pisti kurmayı düşünüyoruz. Bu konuda meclisiniz kararı gerekli. Önümüzdeki günlerde bu konu meslisinizin gündemine geleceğini düşünüyorum. Özellikle helikopterle Trabzon'a gelen hasta sorunlu hasta olduğundan ağırlıklı olarak ilk geldiği yerde Tıp Fakültesidir. Helikopterle hasta tranferi yapılacak ağırlıklı olarak gittiği yer Tıp Fakültesi oluyor. Dolayısıyla bu hastaneler helikopter pisti yeni açılacak olan acil ünitesinin yakınında olma mecburiyeti var. Bu konuda destekleriniz olursa sevinirim. Sanırım bu konu yakında gündeminize gelir" diye konuştu.

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nin 3.5 milyon insana hizmet verdiğini hatırlatan Baykal, "Hastanemiz 800 yatak kapasiteli ile yaklaşık 3,5 milyon insana sağlık hizmeti vermektedir. Trabzon'un yanı sıra Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Bayburt, Erzincan illerinden hastanemize hastalar gelmektedir. 2011 yılında toplam 56 bin 114 ameliyat yapıldı" şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Süleyman Baykal, günde 1 organ nakli yapabilecekleri alt yapıya sahip olduklarını da belirterek "Bu konuda donör sıkıntısı çekiyoruz. 2008 yılının Ekim ayında açılmış olan organ nakli ünitemizde 29 böbrek nakli gerçekleştirilirken şimdiye kadar 7 karaciğer nakli gerçekleştirildi" dedi.

"GELECEK YIL FARKLI BÖLÜMLERLE ÖĞRENCİ KABUL EDECEĞİZ"
Daha sonra söz alan Avrasya Üniversitesi Rektörü Sami Karadeniz ise yeni üniversite olduklarını hatırlatarak 930 öğrenciye eğitim-öğretim verdiklerini söyledi. Yeni birimlerin henüz kurulmadığına işaret eden Karadeniz, "25 Kasım 2010 tarihinde TBMM kabül edilen 6802 sayılı yasayla kurulmuş bir vakfı üniversitesidir. İlk akademisyen atamamız kuruluşundan 4-5 ay sonra gerçekleştirildi. Organizasyon olarak bazı birimleri kurduk. Tabi bunlar olanlar, olması gerekenler değil. Daha fazlasına gereksinim var. Bazı birimleri henüz kurmuş değiliz. Öğrenci aldığımız 8 bölümümüz var. Gelecek yıl farklı bölümlerin katılımıyla öğrenci alımlarımız olacak. Sayılarla Avrasya Üniversitesi, öğretim elemanı sayımız 96. Bunlardan 14'ü Profesör, 2'si Doçent, 37'si Yardımcı Doçent. İdari personel sayımız ise 22. Öğrenci sayımız ise 930" bilgilerini verdi.