Sempozyumun açılışında konuşan KTÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, hastanelerin en önemli ünitelerinden birinin yoğun bakımlar olduğunu hatırlattı. Sempozyumun başkanlığını da yapan Prof. Dr. İftihar Köksal, “Yoğun bakımlar hepimizin bildiği gibi hastanelerin en önemli ünitelerinden birini oluşturmaktadır. Bugün baktığımız zaman neredeyse hiçbir hastane yok ki yoğun bakım ünitesi olmasın. Bu alanlar birden fazla bilim dalının kullandığı alanlardır. Bulundurdukları hastalara baktığımız zaman da hastanelerin en önemli ünitelerinden biri olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunun yanı sıra birçok can kurtarırken birçok kişiye hayat verirken yeniden çok önemli bir sorunu da beraberinde getirdi. Bu da hastane enfeksiyonları. Çünkü yoğun bakım üniteleri hastane enfeksiyonlarının en çok görüldüğü dolayısıyla hasta maliyetinin de en yüksek olduğu üniteler olarak dikkatimizi çekiyor. Biz bu sempozyumu düzenlerken işte, bu ekip ve hastalara birlikte hizmet eden kişiler olarak bunları ön planda tutarak yoğun bakım ünitelerinde yaşanan sıkıntıları ve çözüm önerilerini bilimsel veriler eşliğinde tartışmak ve güncel bilgileri paylaşmayı amaçlıyoruz” dedi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ise yoğun bakım infeksiyonları sempozyumunun ilkini 2002 yılında yine KTÜ’de gerçekleştirdiklerini belirtti. Özen “Yoğun bakım infeksiyonları hem yoğun bakımcıların hem infeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyolojisi uzmanlarının ortak bir sorumluluk alanıdır. Bunun sonucu olarak, multidisipliner bir anlayış ile yakın ve sıkı bir işbirliği, çözümün anahtarıdır. Bizim fakültemizde bu prensip doğrultusunda bugüne kadar çok başarılı bir sağlık hizmeti ve beraberinde bilimsel faaliyetler sunmanın örneğini göstermiştir” şeklinde konuştu.

Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Başkanı Prof. Dr. Sercan Ulusoy’un da katıldığı sempozyum sürecinde 3 gün boyunca konularında uzman, bilim insanları tarafından 5 konferans, 7 panel, 3 uydu sempozyumu gerçekleştirilecek.