Bu anlamda ticarileşebilecek projelerin iş adamlarına sunulmasını kapsayan toplantıların yılda iki kez gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Hacısalihoğlu, Trabzon’un üniversite kenti ve öğrenci şehri olmasını hedeflemesine bütün şehrin katkı vermesi gerektiğini söyledi.

“KTÜ’den TTSO’ya iadeyi ziyaret”

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, beraberindeki Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necati Tüysüz, Prof. Dr. Hikmet Öksüz,  Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Miraç Akçay ile Dış İlişkiler sorumlusu Prof. Dr. Cüneyt Şen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’na iadeyi ziyarette bulundu.

KTÜ heyetini, TTSO Yönetim kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu yanı sıra Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant, ve Ahmet Sarı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Öztürk, Adnan Sağlam, Tolga Avcı, M. Zihni Serdar, Erkut Çelebi, Murat İskender, Mustafa Albayrak ve Genel Sekreter Hakan Gürhan karşıladı.

Görüşmede, daha önceki buluşmada gündeme gelen “KTÜ’de TTSO ofisi” için yer arayışı sonuçlandırılarak iktisadi ve idari bilimler fakültesi bölgesinde yapımı tamamlanmakta olan alan üzerinde hemfikir olundu.

“KTÜ bölünmeden 2. Devlet üniversitesi kurulmalıdır”

“KTÜ büyük bir camia oldu” sözleri ile söze başlayan TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Trabzon’a 2. Devlet üniversitesi kazandırılması konusundaki görüşlerini açıkladı.

Hacısalihoğlu, Trabzon’da ikinci bir üniversite olmasını arzu ettiklerini belirterek, “Bu ikinci üniversiteye bir yerden başlanmalıdır. Fiziki olarak Söğütlü kampüsü veya başka bir alan geçici olarak kullanılabilir. Ancak ikinci üniversite için ülkemizin en eski üniversitelerinden biri olan KTÜ’yü bölmemesi gerekiyor. Trabzon’un ikinci devlet üniversitesi zaman içerisinde civar illerdeki üniversitelerin seviyesine ulaşabilir. ”dedi.

“Üniversite kenti olmaya şehir sahip çıkmalıdır”

Yurt dışı ziyaretlerimizde 480 bin üniversite öğrencisi olan şehirleri gördüklerini vurgulayarak konuşmasına şöyle devam etti: “Trabzon’a da oda olarak böyle bir hedef biçtik. Bugün kurduğumuz Özel Avrasya Vakıf Üniversitesi ikinci yılını doldurdu ve 800 öğrenciyle ulaştı. Bir üniversite ancak beş yılda oturur.

Trabzon tercih edilebilir bir ildir. O zaman öğrencilerin ekonomiye katkısını görüyoruz. Bunu artırmamız gerekiyor. Öğrenci şehirde iken şehir hareketleniyor. Çekilince de hareket yavaşlıyor.

Esnafımızın, tüccarımızın kentte yaşayan hepimizin bu kentte öğrencilik yapan gençlere sahip çıkması gerekiyor. Eğitim ve staja gittiğinde de iş yerlerimiz daha hassas ve yardımcı olmalıdır.. Bu bir şehir projesidir.”

“Ticarileşebilecek akademik çalışmaları iş dünyasına toplantı ile aktaralım”

Akademik çalışmalar arasından ticarileşebilecek projeleri kapsayan bir toplantının yapılması önerisi getiren Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, ticarileşebilecek projeleri hakkında iş adamlarını bilgilendiren sunumlarda bulunmalarının yarar sağlayacağını söyledi.

“Asıl önemli olan bu akademik çalışmaların ülkeye katma değer yaratmasıdır.” İfadeleri kullanarak “ Bu işi ihmal etmemek gerekiyor. Bir iki proje ticarileşirse örnek teşkil eder. Bu anlamda iş adamlarımız ve akademik kadroları arasında gurup çalışmaları da yapılması mümkündür. ”dedi.

“Tut elimden projesinde değerlendirmeye alınacak 25 proje başvurusu var”

Başkan Hacısalihoğlu, KTÜ ve TTSO arasında yürütülen tut elimden projesi kapsamında değerlendirmeye alınabilecek 25 projeye ulaşıldığı bilgisini vererek, “ Ağırlıklı olarak elektrik-elektronik bölümünden başvurular sağlandı. Her ne kadar bu projede üniversiteden projeler üretilmiş ise de iş dünyasının bu tür çalışmalara katılımını da az buluyoruz. Bu örnekler görerek iş yapma kültürünü benimseyen bölgemizde katılımı artıracağını düşünüyoruz.” açıklamasında bulundu.

“KTÜ ile birlikte sahaya inelim”

KTÜ ile TTSO’nun sahaya inmesi ve ortak çalışmalar yürütülmesini aktaran Hacısalihoğlu bu konuda şunları kaydetti: “odamızın uyguladığı bir çalışmada özellikle proje ofisi ve ABİGEM uzmanlarımız belirli aralıklarda saha çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalarda uzmanlarımız işletmelere yaptığı ziyaretlerde sorunlara daha yakından görerek çözüm üretebiliyor. Daha faydalı olan bu sistemde KTÜ’deki akademik kadrolarında sanayi ve işletmelere katkı verebilecek bir açılım için saha çalışmaları düzenlemeleri ve işletmeleri bizzat odamızla birlikte ziyaret etmelerinde yarar buluyoruz.”

“Konferans altyapıyı güçlendirmeliyiz”

İlimizde özellikle konferans, toplantı ve seminer turizmine KTÜ’nün katkısı  bulunduğunu, bu anlamda ekonomiye sağlanan katkıya teşekkür eden Başkan Hacısalihoğlu, çıtanın daha da yukarıları yükselmesi için KTÜ’nün desteğinin devamının gerektiğini aktararak, “Dünya Ticaret Merkezi alanında bin 500 kişilik bir konferans salonu oluşturma çalışmamız var. Orta büyüklükteki konferansları ilimizde düzenleyecek altyapıya kavuşmalıyız.” diye konuştu.

“Uzaktan bilgisayar eğitiminden üyelerimizin yararlandırılmasını arzu ediyoruz”

KTÜ ile TTSO arasında imzalanacak olan uzaktan eğitim protokolünün hazırlıklarında son aşamaya gelindiğini aktaran Hacısalihoğlu, “Bilgisayar eğitimi almak isteyen işletmelerimize online hizmet sunulacak. Bunun hayata geçmesini oda olarak arzu ediyoruz. ”dedi.

“Rektör Prof. Dr. Baykal: KTÜ’nün kent ekonomisinde ciddi bir ağırlığı var”

TTSO’yu ziyarette gündeme gelen konular üzerinde önemli açıklamalarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Trabzon’un bir üniversite ve öğrenci kenti olmasının bir şehir projesi olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamda Eskişehir’in örnek alınabileceğini aktaran Baykal, “Eskişehir’de üniversite bir proje haline geldi. Belediye, sivil toplum örgütleri beraber şehri bir üniversite kentine dönüştürdü. Eskişehir’de şehrin üniversite öğrencilerine sahip çıkması örnek alınmalıdır. Trabzon’da olur mu, olur.” dedi.

Rektör Baykal, “Bizim yaptığımız bir araştırmaya göre, KTÜ’de öğrenciler günde 1,5 milyon Tl şehir ekonomisine katkı sağlıyor.  KTÜ’nün bütçesinin 470 milyon olduğunu düşünürsek kentin ekonomisinde ciddi bir ağırlığımız var. Trabzon en güvenli şehir olarak öğrencilerin tercih edebilirliğinde ön plana çıkıyor.” sözleri ile bu hedefin önemine dikkat çekti.

“Trabzon’da 2. devlet üniversitesine büyük destek gerekiyor”

2.devlet üniversitesi konusunda da görüş belirten KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, bu konuda şöyle bir değerlendirmede bulundu: “KTÜ’nün teknik bir kısmı var.  İkinci bir üniversite ile teknik ve sosyal ağırlıklı zaman içinde buna rol verilmelidir.  Bu şekilde ikisinde de güçlü oluruz. Ama her şeye rağmen Trabzon’da ikinci bir üniversiteye destek olunmadan gerçekleşmesi çok zordur.

KTÜ’den 5 ayrı üniversite oluşturuldu. Bu komşu illerimizde KTÜ’den ayrılarak açılan üniversitelere büyük destek verdik. “

“Akademik çalışmaları fırsat vermeli, KTÜ teknik rolüne yönlendirilmelidir”

Üniversitede akademik çalışmalara fırsat verilmesi gerektiğini savunan Rektör Baykal, KTÜ’nün teknik kısmının ihmal edilmemesi gerektiği üzerinde durdu. Baykal, “Nedir teknik üniversitenin ihtiyaçları belirleyip bunu yeniden oturtmalıyız. KTÜ’yü tekrar o rolüne yönlendirmeliyiz. Bugün biraz o kimlikten çıktık biraz. Teknik üniversite içinde bu kadar iktisat ağırlıklı eğitim-öğretim olmamalıydı. Bu KTÜ’yü eziyor. Akademik çalışmalara fırsat vermelidir. KTÜ’nün tek bir tarafını desteklerseniz birbirlerinin etki sahasının içine girmesini etkilersiniz.”

“Artık büyük uluslararası kongreler talep ediliyor”

Rektör Baykal, KTÜ’de yapılan bugüne kadar ki uluslararası kongrelerin hemen hemen hepsinin daha büyük ölçekte yapılması talebi ile karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “ Ama altyapımız müsait değil. Acil olarak Trabzon’a 1.500-2.500 kişilik konferans salonu ve konaklama imkanı olan altyapılara ihtiyaç var. Burada yaptığımız bütün kongrelerin artık büyük boyutlu yapılması isteniyor. Bu potansiyel de var.”

“KTÜ’de Teknoloji Transferi Ofisi “ kuruluyor

KTÜ’nün Teknoloji Transferi Ofisi’ni hayata geçirme aşamasında olduğunu ifade edilen görüşmede,  bu kapsamda özellikle TÜBİTAK desteklerinin üniversite – sanayi işbirliğini desteklemesi amaçlanan bir yapıda hareket etmesinin il bazında önemsenerek aktif katılım sağlanmasına çalışılacağı vurgulandı.

Ayrıca, üniversitede yapılan projelerin mastır, doktora ve benzeri araştırma çalışmalarının da kurulacak olan KTÜ Teknoloji Transferi Ofisi aracılığı ile iş dünyasına aktarımı da gerçekleştirilmesi mümkün olduğu iletildi.

“Döner sermaye önündeki engeller kalktı iş dünyası KTÜ’den daha fazla yararlanabilecek”

Geçmişte yönetmenliklerde kaynaklanan sorunlardan dolayı KTÜ’nün  iş dünyası ile iş yapma olanağı bulduğu döner sermaye bazı kısıtlıklar nedeniyle tercih edilmediği anımsatılarak, “.Yeni düzenlemelerde geçmişte işletemediğimiz döner sermayenin önü daha açık hale getirildi. Bundan da faydalanabiliriz ve üniversite ile iş dünyası daha ortak çalışma imkânına sahip olur.”denildi.

“KTÜ’nün Video Konferans sistemini kullanabilirsiniz”

KTÜ’nün video konferans salonunun da iş adamlarının kullanımına açılacabileceğini,  İstanbul ve büyük kentlerde ekonomik konularda gerçekleşen konferans ve benzeri etkinlikler online olarak katılım sağlayan sistem ile izlenme imkanından yararlanabileceği iletildi.

“KTÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Necati Tüysüz: Sosyal ve beşeri alanda vakıf üniversitesi başarılı olur”

Görüşmede, KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necati Tüysüz’de önceden mühendislik eğitim-öğretiminin önemli olduğunu belirterek son dönemde bu önemin sosyal ve beşeri alana kaydığını aktardı. Tüysüz:” Bugün iktisadi ve idari bilimler fakültemizin 8 bin öğrencisi var. Bıraksak 16 bin olacak. Ben inanıyorum ki, Trabzon’da sosyal ve beşeri amaçlı bir özel üniversite kurulsa çok hızlı başarı sağlayacaktır.”