Trabzon TÜRKAV Başkanı Kenan Kuru Türk Dil Bayramı ile ilgili mesaj yayınladı.

Kuru açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

Hayatın varlığı olan bir millet kimliğine ihtiyaç vardır. Dil, millet hayatında önemlidir. Toplumun milli kültüre, ortak değerlere ve dile sahip olması demokratik gelişmelere uygun zemin hazırlar. Böyle bir zemin için sivil toplum kuruluşlarının etkili ve olumlu çalışmalarının katkısı büyüktür. Yapılan konferans, çıkarılan dergi ve vep sitesinde kullanılan dilin öneminde görüldüğü gibi…
BU gün 26 EYLÜL,
Eylül ayının son haftasını ve 26 Eylül’ü Türk dil Bayramı olarak kutluyoruz. Ancak, kutladığımız Bayrama kısaca bakalım, Dili tahrip ettik.
Neden?
Birisi kendi nefsimiz, diğeri de himaye ve sorumluluğumuzda bulunan aile ve çocuğumuzu, yani ehlimizi yabancı dile karşı ilginin ötesine yönlendirmek. Türkçenin konuşulmamasına aldırış etmeyerek yabancı dili ehline dayatmak. Yabancı dil sınavında başarılı olan kamu Çalışanlarına maaş artışının yapılması nedeniyle teşvik edilmesi, yabancı dille eğitim yapan okulların öneminin kabullenilmesi gibi Türkçenin önüne geçme çabaları. Şehir tabelalarından, tekstil sanayine kadar her şeyin görüntüsü yabancı kuşatmanın altındadır. Böyle bir varlıkla Dil bayramını kutlamaktayız.
Dil varlık dünyasıyla ilişkilidir. Ve dilin varlık dünyasına aşan tarifi vardır. Kitap masanın üzerindedir. Denildiğinde var olan kitap ve masadır. İkisi üzerinde ilişki kuran zihindir.

TÜRKAV ifade etmektedir ki, gelişen dünyanın hedeflerini geride bırakmak için Türkiye’nin Milli eğitim yapısında kalıcı bir uygulama bulunamaması ise düşündürücüdür.

TÜRKAV, 26 Eylül‘ün Türk dil bayramı olarak kutlanmakta olduğunu ve Dil birliğinin millet hayatındaki önemiyle dil birliğini tartışılmaz görmektedir. Karamanoğlu Mehmet Beyin, xııı. Asırda “Bundan böyle divanda, hankârda, dergâhta Türkçe konuşulacaktır.” Dediği günün yıldönümüyle iki tarihin anlamıyla Eylül ayı önem kazanarak Eylül ayının son haftasında Türk Dili Kongresi toplanmıştır.

“Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür Nesiller” isteyen Cumhuriyetimiz Akılcı eğitimle ışık olmuştur.
Yazı tahtasının başına geçerek harf inkılabını gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu ATATÜRK, Türkçeye çok önem vererek millet hayatındaki yerini ifade etmiştir.
Türk dil Bayramı kutlu olsun.