Valilik Şeref defterini imzalayan Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kıss ve beraberindeki heyet Vali Yücel Yavuz ile makamında bir süre görüşme yaptılar.

heyetini Trabzon’da görmekten mutluluk duyduğunu belirten Vali Yücel Yavuz “Macar işadamlarıyla Trabzon’a gelmeniz ayrı bir mutluluk. Yatırımlarla ilgili yapılacak çalışmalarda her zaman yanınızda olacağız. Kalkınma Ajansımız yatırımlarla ilgili önemli görevler üstleniyor. Macaristan ile geçmişten gelen kültürel ve tarihi bağlarımız var. Bu bağlamda Macaristan ile Trabzon özelinde Kanuni Sultan Süleyman bağlamında kardeş şehir projemiz devam ediyor. Biz her yıl Mayıs ayı sonunda “Kanuni Haftası” programı yapıyoruz. Daha önce gerçekleşen kültürel temasın önümüzdeki yıl da tesis edilmesinde fayda görüyoruz. Trabzon özelinde ekonomik ve ticari bağın kültürel ve tarihi anlamda pekiştirilmesini istiyoruz. Fahri konsolosluğunuzun ilimizde resmiyet kazanmasını önemsiyoruz. Trabzon, bölgesinde merkezi konumda olması hasebiyle burada fahri konsolosluk açılması ve bölgeye hitap ediyor olması ayrıca önem taşıyor. Macaristan ile bizim kardeşlik bağımızın her yönüyle güçlendirilmesi şart.” dedi.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyinde Macaristan’ın müttefik ülkelerden biri olduğunu ifade eden Vali Yavuz “Macaristan Başbakanının Sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaretlerinde ilişkiler en üst noktaya çıkmıştır. Bunu fırsata çevirmemiz gerekiyor. Biz Trabzon olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Karadeniz ve Trabzon bağlamında kültürel bağ ve köklerden hareketle kültür turizmi şeklinde bir konsepte kavuşturmakta da fayda var. Özellikle üniversitelerle iletişim kurup kardeş şehir bağlamından yola çıkarak kültür turizmi potansiyeli olduğunu düşüyorum. Kanuni Haftası etkinliklerinde kültürel bağlar güçlendirilirken kültür turizmi de geliştirilebilir. Trabzon ve Zigetvar arasında kültürel geziler düzenlenerek bağlarımızı güçlendireceğiz.” diye konuştu.

Türkiye’de yeni bir yönetim modeline geçildiğini ifade eden Vali Yücel Yavuz, “Sayın Cumhurbaşkanımız Devlet başkanımız olduktan sonra yönetim modelimiz şekilleniyor. Özellikle bölgede müttefikimiz olan ülkelerle ilişkilerimizin güçleneceği ve somut adımların daha seri atılacağı bir döneme giriyoruz. Bizim tarihi köklerimiz olan ülkelerle dostane ilişkilerimiz hem ticarete hem de kültürel ilişkilere dayalı olarak artık hiçbir mazerete gerekçe olmaksızın hayata geçireceğimiz bir dönem başladı. Bunun için tarafların daha özverili ve gayretli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kıss ise “Trabzon’da yeniden bulunmak ve sizi ziyaret etmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda iş forumunun açılışını yapacağız. Trabzon’a Macaristan’dan iş adamları geldi. Trabzon programımızın nedenlerinden biri Macaristan Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonuyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaretidir. Diğeri ise Macaristan Fahri konsolosluğumuzun oluşturulması ile ilgilidir. Yakın gelecekte konsolosluğumuzun ataması gerçekleşecek ve Fahri konsolosluk ofisinin resmi açılışını yapacağız. Zigetvar ve Trabzon arasındaki kardeş şehir ilişkilerini kültür ve eğitim anlamında güçlendirmemiz çok iyi olacak. Macaristan ile Türkiye arasında Cumhurbaşkanları düzeyinde yapılan görüşmelerde tarım ve Savunma sanayi alanındaki işbirliğini artırma kararı alındı. Başbakanımız bu görüşmelerde Türkiye’nin istikrarının bölgenin ve bütün Avrupa’nın istikrarı olduğunu vurguladılar. Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki görüşmelerini Macaristan her zaman destekledi ve bundan sonra da destekleyecektir.” dedi.