61SAAT HABER SERVİSİ - Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan yerel seçimlere 1 yıl kala görevde geçirdiği 4 yılı değerlendirdi. Toplantıda konuşan Koray Koçhan “Milletimizle aldığımız güçle çalışmalarımıza başladık. Kendimi şanslı hisseden bir ilçe belediye başkanıyım. Milletvekillerimizin çok önemli destekleri oldu. Bakanımızı anlatmaya gerek yok zaten. Onca şeyle uğraşmasına rağmen götürdüğümüz her dosyayı öne aldı.” Koçhan Maçka’nın turizm konusunda önemi değinip “Turizm konusunda önemli bir ilçe Maçka ama Maçka turizmden hakketiği payı alamıyor. 203 tane yayla içinde bulunduran bir yer. Maçka’nın Tonya’yla sınırı var mı desem çoğu insan bilmez ama Maçka’nın Tonya ile sınırı var. O kadar büyük bir ilçe.”

20 MİLYON YOLLARA SERDİK!

Bizim burada söylediğimiz rakamların yüzde 20 üzeri asfalt döktük. Kendi bütçemizden bu dökümü gerçekleştirdik. Büyükşehir belediyesinden, Ortahisar Belediyesinden kullandık. 48 milyon ton asfalt yaptık. 7 Milyon TL’ değerinde. Vatandaş elini taşın altına koyduğu yerde, vatandaşımızla elele, vatandaşımızın 100 bin liraya yakın destek verdiği yerde Maçka beldiyesi olarak 500 bin Tl’de biz destek verdik. Vatandaş bize destek istediğinde biz taşını ve kumunu tahaaüt ettik. Taşı kumu bizden dedik çimentosu işçiliği sizden dedik. Kazan kazan yol kenarı duvarlarımızı yapmış olduk. Projelerden gelen para hariç olmak üzere Maçka’nın yollarına 20 Milyon yatırdık.

DERELERİMİZ KÖTÜ HALDE AMA…

TİSKİ’nin Maçka’ya yaptığı yatırımlarda ise 3 milyon liralık, toplamda 10 proje yapmış. Devam eden projeler ise 1 milyon TL’yi buluyor. Maçka deresindeki çoğu yerleşim yerinde kanalizasyonu deremize akıyor. Buda Değirmendere vadisine hiç yakışmıyor. Derelerimiz kötü halde. Bunu kabullenip çözüm bulmamız lazım. İlk defa Trabzon’da kanalizasyon tesisi Trabzon’da yapılacak, toplam 4 milyon TL. Bu yaz Maçka Kanalizsyonu biyolojik kanalizasyonuyla yapacağız. TİSKİ yatırım programında 16 Milyon TL’lik proje mevcut.

ATATÜRK PARKI PROJESİNE SON NOKTAYI KOYDU!
Atatürk Heykelini yıkacaklar dedikleri yerin projesi, öncelikle parkın adını yanlış biliyorlar. Parkın adı 100 Yıl parkı, kendileri gelip sormadılar bize. Kendileri çalıp oynadılar. Terör olayları yaşandı modern bir emniyet müdürlüğü binası gerekti. Yöresel mimariye bağlı bir emniyet müdürlüğü binası olacak bir bölümünde. 

Şuan emniyet müdürlüğünün kullandığı alan vatandaşın mülkiyeti. Burada eski düğün salonu var, artık ihtiyacı karşılamıyor 1 yıl kazandığımızı işletmeye çalıştık, gelen şikayetler sonucu kapatmak zorunda kaldık.  Bu düğün salonu yıkılmış hale geldiyse düşünmek lazım. 

Bu yıl içerisinde de bir emniyet müdürlüğü binası yapacağız. Belediye rant istiyorlar. Emniyet müdürlüğü binası yaparak neyin rantı. Yer veriyorsunuz, tam karayolları kenarında, küçük bir alan nasıl bir rant mantığını anlamadım. Yüz yıllık asırlık çınarı kestiler diyorlar.  Orada çınar ağacı gören var mı? Ben bu parkta çınar ağacı hiç görmedim. Aynı dört dönüm alan.  

Oturacak parkımız kalmadı diyorlar ya, derenin yanında parklar var, bu projede de yer olacak. Atatürk Anıtı aynen yerinde, 38 yıl üzerinde anıtın tek bir bakım yapılmamış. 10 yıl kendi belediyesi vardı, tek bir mermer taşı değiştirmedi. Onlar sadece Atatürk’ün ismini kullanıyorlar, biz ise Atatürk’ün münhasır medeniyetler seviyesi için çalışıyorum. 

Biz yap işle devret modeliyle şirkete devrettik 10 yıl yapacak. Buraya 2 milyon lira yatırım yapacak. Ben yapsam bana para vermezdi kimse. Ama şimdi üzerine bana para verecek. Kesilen ağaçlar doğru, 4 adet ağaç kesildi. Eski park mı daha güzel kalsa devam etse.. Birileri Maçka’nın büyümesini istemiyor ama…

MAÇKA’DAKİ  BAYRAĞIN HİKAYESİ…
“Bir tane büyük bayrağımız olsun dedik. Maçka merkezinin karşısına, 4 dönümlük bir yerde bir bayrak yapalım dedik. Önce bayrağı yaptık, bayrağı göndere çektik. Peşinden 15 Temmuz gerçekleşti. 15 Temmuz’u ölümsüzleştirmek istedik. Kamelyalar yaptık, binalar yaptık, Maçka’ya önemli bir seyir terası oluşturduk. “

İŞ MAKİNELERİ İÇİN ARAÇLARI HES SAHİPLERİNDEN ALDIK…
Diğer belediyelerden fazla asfalt aldınız diyorsunuz  ama biz Maçka belediyesi olarak, kendimiz serip sıkıştırıp yapan bir belediyeyiz. Büyükşehir Belediyemize yük olmadık. Kendi silindirimiz, greyderimiz var.  Bizim belediyeye aldığımız araçların, hepsini hibe ile aldık. Belediyemizden para çıkmadı. HES yapanlardan aldık. Ama biz ruhsat vermedik. Burada yapıyorlardı HES’i bize verdiler makineleri.

MUHTARLARA SESLENDİ… AĞLAMAYAN BEBEĞE MAMA VERMEZLER…
Bizim kapımız tüm  muhtarlarımıza açık olmasına rağmen bazı muhtarlarımız muhtar toplantılarına gelmiyor. Ağlamayan bebeğe mama vermezler. Ben senelerdir bu partinin içerisindeyim. Buna rağmen yerimizde oturduğumuz zaman bize bir şey vermiyorlar. Siz muhtarsınız. Eğer halk sizi seçmişse gelin derdinizi bize anlatın.

MAÇKA’YA FİBER İNTERNET İSTEDİ…
İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bakan olduktan sonra, Trabzon’un her bir tarafına kameralar yerleştiriliyor. Bizim kameralara yakalanmadan Maçka merkeze giren araba olamaz. Biz görüntüleri internetten alıypruz yanlız ışıklandırma sistemimiz olmasına rağmen fotorğafı güzel çekemiyoruz.  Maçka’da Fiber internet olamadığından. Maçka Fiber interneti hakkeden bir ilçe turizm merkezi olduğundan dolayı.

EVLER VE ÇAD’TAKİ SU KUYUSU
Çalışacak durumda olan veya çalışamayan durumlarda olanlara evler yaptık. Bir takım evlerde bağış oldu.  Toplam 8 aile evini teslim ettik. 2-3 ay da bitecek olan bir şehit ailesine ev yaptık. Çad’da kardeşlik su kuyusu yaptık. Bunu ilk biz yaptık. En yakın su kaynağına 3 km uzaklıktaydılar. Basit bir tulumba sistemiyle suya kavuştular.

SÜMELA’NIN AÇILIŞ TARİHİ BELLİ OLDU!
Sümela Manastırı tarihinin restorasyon projesini gerçekleştiriyor. Tarihinin en kötü durumundayken en iyi duruma getiriliyor. Büyük kaya düşmeleri oluyor. Oraya taşlar düştü. En son kurban bayramı öncesi Sümela Manastı kapanmıştı. İçerisinde taş düşmütü. Şimdi 2 etap bitti. İçerisinde buz kütleleri vardı. Girişteki kapının önünde büyük bir kaya var, o taş düşmesi riski durdurulduktan sonra yarısı açılaşacak. Buda mayıs 2018’e tamamlanması planlanıyor. Tarihinin en nitelikli restorasyon yapılıyor. Önde yapılan tamamanın Yavuz Sultan Selim döneminde yapıldığını görüyoruz. Ayavarvayı gezin, orada Sümela’yı öğrenin.

YAYLALARI YARIP SATIYORLARDI…
Bazı köylüler, yaylalarını parayla satıyor. Müteahhitliğini de ver diyor. 50 küsur tane ev yeri kapattık. Bazı yerlerin temelleri yıktık. Güzelim çimenleri kapattık ama onların çimen haline gelmesi 7 yıl. O yayla 7 yılını kaybetti” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE SADECE YOL YAPAN BÜYÜK KURUM DEĞİL…
Bu bir gün değil, çarşamba günü belediye halk günüdür diyoruz vatandaş kızıyor. Bizim kapımız her zman açık vatandaşımız açık, bizde randevu sistemimiz yok, orada olduğumuz her gün vatandaşımız geliyor ve görüşüyoruz, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Engellileri elimizden geldikçe ziyaret etmeye çalışıyoruz. Belediye sadece yol yapan büyük kurum değil. Maçka’da hiç fotoğraf yarışması olmuyordu. İtiraf ediyorum Arsin’de gördük. Ve yaptık. Arsin’e 300 fotoğraf girdi yarışmaya burada bin 500 fotoğraf geldi. Bu sene daha önce duyuracağız daha fazla fotoğraf olacak.

KAÇAK YAPI…
Trabzon’daki çoğu belediyeler ruhsat harcı alarak yaptı. Çoğu belediyenin kaçak yapı problemi var diyolar. En az bizim kaçak yapı problemimiz var. Biz proje için para almadık. Kaçak olup yasanın bize verdiği yetkiyle bin küsür binayı ruhsatlı yaptık. 8 tane daha turizm tesisi kurulacak Maçka’ya. 32 kaçak binayı mühürledik. İmar cezaları kestik.

ESİROĞLU’NA TOKİ…
180 Konutlu TOKİ Projesi yapılacak. Esiroğlu mevkiinde olacak. Esiroğlu’na ivme kazandıracak bir proje olacak. Zemin etüd çalışmalarında sıkıntı yok. Yakın zamanda başlanacak.

SOYLU’NUN MAÇKA’YA SÖZLERİ
Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun ziyaretleri sırasında bize 2 tane söz verdi. Bir tanesi ikinci  üniversitesinin yapılmasının ardından fakülte sözü, Esiroğlu’ndaki sözümüz polis okuluyla gerçekleşti sayılır.

SÜMELA'YA TELEFERİK PROJESİ
Beşikdüzü’nde bir teleferik oluyorsa Sümela’ya lazım… Turist yürüyüp gezecek. Maliyeti 6 milyon EURO’ydu. Sümela’ya şuan 750 bin kişi geliyor. 1 milyon kişi geldi varsayalım. Herkes teleferiğe 10 tl veriyor diyelim. Senede 10 milyon lira kazancak bir proje. Bana desinler şimdi yapayım. Herkes yapsın ama önce olarak Sümela’ya yapılması olarak düşünüyorum. Biraz hızlanması lazım.

HOBBİT EVLERİ… YÜRÜRKEN BOMBALAR PATLAYACAK…
Maçka’daki Nato üslerini eğlence mekanları yapmalıyız. Yüzüklerin Efendisindeki Hobbit evleri gibi alanlar var restorantlar olur oralar Trabzon’un önemli bir yeri. Bu binaları hiç bozmayacağız. Sakin sakin yürürken bombalar patalayacak. Önemli bir macera alanı olacak. Sümela’ya gezmeye geldi adam hiç mi eğlenmeyecek. Eğlencede bir turizm. Çok güzel eğlence merkezi olacak burası.  Girişte bu anlattığım tarazda alanlar. Maçka tek başına kışın çeviremeyebilir. Ama yazın Trabzon’dan yer bulunmayacağını düşünüyorum. Bu Maçka’nın en büyük projelerinden. Yani laf olsun diye söylemiyoruz. Hayal ediyoruz. Bir iki adım attıktan sonra çıkıyoruz.