Türkiye’nin din eğitimi alanında bin 400 yıllık bir birikime sahip olduğunu anlatan Başdenetçi, KDK’ya yapılan İLİTAM ve din eğitimi şikâyet başvurularında karar almayı kolaylaştırmak için bu çalıştayı düzenlediklerini söyledi. Türkiye’de geçmiş dönemlerde vatandaşların din eğitimi almak konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan Şeref Malkoç, FETÖ ve Adnan Oktar gibi grupların din eğitimi konusunda tahribat yaptığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle bu FETÖ ve Adnan Oktar olayı gibi basına yansımayan pek çok gruplar var. Üzerimize düşeni yapmazsak pek çok grup ortaya çıkacak. Evet, FETÖ’yü yargılıyoruz ama bu olay sadece kriminal değil. Bunların dini alanda yaptıkları tahribatı nasıl düzelteceğiz? Veya benzer grupların ortaya çıkmasını nasıl önleyeceğiz? Bunları hep beraber sizlerle konuşacağız.”


Erbaş: “Din güvenliği milli güvenlik meselesi haline gelmiştir.”
Din Eğitimi ve İLİTAM Çalıştayı’nın açılışında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da bir konuşma yaptı. Erbaş konuşmasında şunları söyledi: “Son asır boyunca yaşanan gelişmeler göstermiştir ki, birincisi bu coğrafyada İslam’ı yok sayarak, öteleyerek bir hayat ve gelecek planlamak mümkün değildir. Dahası İslam’ın ilke ve değerleri bilinmeden bu toplumu anlamak mümkün değildir. İkincisi ise bugün dini doğru anlamak en hayati meselelerden birisidir. Din güvenliği milli güvenlik meselesi haline gelmiştir. Din istismarı arkasına gizlenen terör örgütleri geleceğimizi tehdit etmektedir. Bunu yaşayarak
gördük.” Başkan Erbaş İLİTAM programının başlangıcına dair bilgileri paylaştı ve devam etti: “Bugüne geldiğimizde din açısında sıkıntılı dönemler geride kalmış, mağduriyetler giderilmiş, 8 yıl önce 19 fonksiyonel ilahiyat fakültesi varken bugün bu fakültelerin sayısı 105 olmuştur. Bu fakülteler 2018’de 18 bin kontenjanla eğitime devam ediyor.” Başkan Ali Erbaş bu çalıştayda İLİTAM ve din eğitimi konularının çok boyutlu olarak ele alınacağını ve sağlıklı bir sonuca ulaşılacağını umut ettiğini söyleyerek sözlerine son verdi.