Mania Planı nedir, ne işe yarar?

Mania Planı, günümüz diliyle “Engel Planı”dır. Bu plan, Havaalanı çevresindeki direk, ağaç, tepe, dağ vb. arazi koşulları ile bu araziler için düzenlenen imar planları ile bu arazilere yapılan veya yapılabilecek binaların durumunu ele alır.Mania Planı, uluslararası standartlarda ölçme, haritalama ve koşullarına göre Havacılık Literatürü’ne uygun olarak çizilmektedir. Pistlerin sayısı, çevredeki engeller, rüzgar yönleri, kullanıcı uçak tipleri vb. ilgili otoritelerin uzmanlarınca değerlendirildikten sonra planlar çizilir ve onaylanır.Mania Planları, hem uçuş ve yolcu güvenliği için hem de yerdeki binalar ve binalarda yaşayanlar için önemlidir.

Mania Planı’yla ilgili en çok ihtiyaç duyulan yazılımlar 3 Boyutlu analizler nelerdir?

Türkiye’de kentler büyüyor ve havaalanlarına hızla yaklaşıyor. İstanbul başta olmak üzere; Eskişehir, Çanakkale, Uşak gibi farklı kentlerde Mania Planı ile imar durumları arasında ciddi 3 boyutlu analizler yapılması zorunlu hale geliyor artık.

Türkiye, Uluslararası Havacılık Örgütü ICAO’nun üyesidir ve Havacılık sektörümüz, tıpkı gayrimenkul sektörümüz gibi teknik açıdan son derece gelişmeye açıktır. Hem uçuş güvenliğini sağlayacak hem de yerleşim güvenliğini koruyacak risk analizleri ülkemizde de yapılabiliyor. 2014 yılında askeri ve sivil otoritelerimiz, bu risk analizlerini, Gölgeleme Çalışması ve Havacılık Çalışması olarak mevzuatımıza dahil ettiler.

Mania Planı Havacılık Çalışmaları ile hangi süreçte ve nasıl analizler yapılıyor?

Belediyeler, maniadan daha fazla yükseklikte imar izni gerektiğinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ve Milli Savunma Bakanlığı’nın izin vereceği Gölgeleme ve Havacılık Çalışması analizlerini yaptırabilirler. İsteyen arsa sahipleri ya da müteahhitler de Gölgeleme ve Havacılık Çalışması analizleriyaptırıp işlerini hızlandırabilirler. Bu analizlerden sonra risk görülmeyen yerlerde yapılaşma izinleri daha yüksek verilebilir.

Bu risk analizlerinde sadece Mania Planı kriterlerinin değil, uçuş operasyonlarının ve seyrüsefere yardımcı elektronik cihazların da etkileşim durumları dikkate alınıyor. Haritaevi olarak, bilkent Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi olan Cyberpark’ta kendi geliştirdiğimiz yazılımlarla Gölgeleme ve Havacılık Çalışmaları yapabiliyoruz ve bu alanda öncü bir şirketiz. Daha ayrıntılı bilgiler www.maniabilir.com ve www.maniagolgeleme.com adreslerimizde mevcuttur. Özetle Ar-Ge yapıyoruz ve 12 kişilik bir ekiple, 5 ayrı ülkeden altyükleniciler ile çalışarak uluslararası standartlarda sonuçlar alabiliyoruz.   

Hatırladığımız kadarıyla geçen sene ajanslar, Adana’dan Mania Sorunu çözüldü haberi geçmişti.

Evet Adana Şakirpaşa Havalimanı için biz çalıştık. Seyhan’da Gürselpaşa ve Pınar Mahalleleri’nde pek çok kısımda Mania Planı’ndan daha fazla yapı yoğunluğu için risk analizi olumlu sonuç verdi. Bazı mahallelerde ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, riski yüksek gördüğünden izin vermedi.

Haritaevi Şirketi olarak, bahsettiğimiz Adana çalışmaları haricinde, Trabzon ve Batman gibi yedi ilde daha Belediyeler, arsa sahipleri bazen de müteahhitler için Havacılık Çalışmaları yaptık. Dört ilde halen çalışmalarımız etaplar halinde sürüyor.