İkizdere’de toprağın Likapa yetişmesi için uygun olduğunu söyleyen İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanlarından Ziraat Mühendisi Alimcan Kıpçak, “Yıllık 12-13 ton olan rekoltemizi arttırabiliriz. Bulunmaz doğa harikası olan bu ürünün daha çok para getirmesi için pazarlamasının iyi olması ve profesyonel soğutma sisteminin köyde yapılması gerekiyor” dedi.

Şimşirli köyünde Likapa toplamaya başladıklarını söyleyen bahçe sahiplerinden Hızır Özcan ise “5 yıldır likapa üretiyorum. Dönümde 3,5 ton üretim yapılabilir. Biz pazarlama ve stok çalışabilmemiz için köyde 6-7 tonluk soğuk hava deposu yapacağız. Kendi soğuk hava depomuzu yaptığımızda toplayacağımız ürünü daha iyi pazarlıkla satabiliriz. Şu anda toplanan Likapa’nın biran önce elimizden çıkması için en uygun fiyatı veren tüccara mecburen satıyoruz” diye konuştu.

Özcan, özel sektörden kilosu 6,5 -7,5 lira arasında verilen fiyatlarla kendilerinden Likapa istendiğini kaydederek “Ürün pazarlamada fazla sıkıntımız yok ama toplayacağımız likapanın uzun süreye yayarak piyasaya sürülebilmesi için soğuk hava deposunun olması şart. Köyde 30 Likapa üreticisi var. 1 Dönümde 3,5 ton likapa yetişiyor. Bu az bir miktar değildir. Likapa bu haliyle yaş çaydan daha karlı bir ürün. Çay kadar uğraşması yok. Kontenjan sıkıntısı yok. Önemli olan zamanında topladığımız Likapayı pazara ulaştırarak işlenmesini sağlamaktır. Bölgemizde her gün artan Likapa bahçesinde dikimden bir yıl sonra ürün alınabiliyor. İlçemizde likapa ve diğer ürünlerin işlenmesi için bir tesis kurulmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.