Trabzon Büyükşehir Belediye meclisinde Meydan Parkının isminin değiştirilmesi için verilen önerge tartışma yarattı. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı toplantıları bugün devam etti. Meclis toplantısında Meydan Parkının isminin değiştirilmesi tartışma yarattı. Meydan Parkının isminin değiştirilmesi ile verilen önerge sonrasında Komisyonun ifadesinde alanın “Atatürk Parkı” diye anılmasına itiraz geldi. Önergeyi veren isimlerden  CHP’li üye Cahit Erdem, “İçerisinde ki alanın adı Atatürk Alanı değil. Meydan Parkının isminin değiştirilmesi teklifimizde o. Meydan Parkının isminin Atatürk, Hürriyet, Demokrasi Parkının değiştirilmesini teklif edildi. Orada Meydan Parkı ibaresi yine kalktı. Atatürk Parkı diyor. Atatürk Parkı zaten var. Üzerine eklenti yapmanın anlamı yok. Meydan Parkı, önergemizde de Meydan Parkıydı. Meydan Parkının ismini Atatürk, Hürriyet, Demokrasi Parkı olarak değiştirilmesi gerekiyor” dedi. 

Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Ahmet Salih Birincioğlu, “Burası içerisinde daha öncesinde de Atatürk Parkı geçiyor. 74 öncesinden de Atatürk Parkı geçiyor. Atatürk Alanı olarak anılmadı. Bir yere vereceğimiz isim onun verdiğimiz isme anlam taşıması lazım. Park oturup serinlenilen yerdir. Ama alan deyince burada toplanılan, bildiriler burada yapılıyor. Park diye gelip millet toplanmadı. Geceler orada park diye nöbet tutulmadı” diye konuştu. 

PARKIN İSMİ NE GEÇİYOR

Bunun üzerine Meclis Başkan Vekili Kınalı ise, Meydan Parkının Belediyede isminin ne geçtiğini sordu. Kınalı, “Bu parsel bizde ne diye geçiyor. Meydan Parkı diye mi yoksa Atatürk Parkı diye mi geçiyor?” dedi. 

Bunun üzerine Birincioğlu, “Atatürk Parkı geçiyor. 1974 yılına kadar Meydan denilen bölgeye Atatürk ismini verelim  denildi. Atatürk alanı denildi. Ama bütün kayıtlarda, adreslerde Atatürk Meydanı diye geçiyor” dedi. 

Erdem, “Burası Fatih Parkı, Meydan Parkının içinde bulunduğu alan Atatürk alanı olarak geçiyor. Atatürk Heykeli oraya konulurken bu alana komple Atatürk Alanı diyelim dediler. Hatta arkası Belediye binasına dönmesin diye yönünü değiştirdiler. Atatürk ismine ilave şekilde değişmesini doğru bulmuyorum. Sadece Meydan Parkının ismini değiştirelim” ifadelerini kullandı. 

BAŞINA 15 TEMMUZ KONULSUN

Ufuk Hoş ise, “Üst ölçekte alanın adı Atatürk alanı doğru. İçerisinde Meydan Parkı çevre yolları ve Fatih Parkının da bulunuyor. Benim teklifim, gündemimize gelmesinin sebebi 15 Temmuz. 15 Temmuz’un isminin  olmadığı şehir, 15’u vurgulamamış olacak. Benim teklifim Meydan Parkının ismi 15 Temmuz, Atatürk, Hürriyet, Demokrasi alanı diye geçiyor.” dedi.

Aynı önerge ile birlikte verilen 15 Temmuz Darbe Girişiminin kahramanlarından Ömer Halis Demir’in isminin Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde ki orta salona verilmeside tartışma yarattı. Bazı meclis üyeleri Halisdemir’in isminin bir salona verilmesine karşı çıktı. 

Tartışmaların ardından önerge yeniden tartışılmak üzere gündemde bırakıldı.