Trabzon Valiliği önünden başlayan yürüyüş sonrasında, Meydan Parkı Atatürk Alanı'nda yapılan basın açıklamalarında “Yüzde 3,5+3,5”luk zam teklifinin asla kabul edilebilecek bir teklif olmadığına vurgu yapıldı. Öğrencilerin de destek verdiği gösteride katılımcılar zam teklifine, davul zurna eşliğinde horon oynayarak tepki gösterdiler.

Türkiye Kamu-Sen Trabzon İl Temsilcisi Coşkun Dilber yaptığı konuşmada yıllardır kamu görevlilerinin hak ve menfaatlerinin ilerletilmesi için mücadele ettiklerini belirtti. Dilber “2002-2012 yılları arasında ülke ekonomisi ortalama yıllık yüzde 6,8 oranında büyürken, kamu görevlilerine büyümeden pay verilmemiş ’büyümeye ne katkınız var ki’ denilmiştir. Daha bir ay önce yatırım paketi adı altında sanayici ve iş adamlarına 2 milyar TL’lik bir kaynak yatırılırken, memurlarımız ve memur emeklilerimiz tam 5 aydır zam alamadan yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Bütçe de milli gelir de millerin ortak kaynağıdır.



75 milyonun ortak kaynağından, milletin yüzde 99’u için ayrılan pay, millerin geri kalanı yüzde 1’lik ayrıcalıklı kesimi için ayrılan pay kadar bile olamamıştır. Son 10 yıl içinde toplamda reel anlamda yüzde 6 büyüyen bir ülkede, çalışanların pastadan aldığı pay azalıyorsa, burada bir tutarsızlık ve adaletsizlik var demektir. 2012 Nisan ayı itibari ile yıllık enflasyon yüzde 11,14 olarak tespit edilmiştir. Nisan ayı başından yapılanlarla birlikte son bir yıl içerisinde doğalgaza yüzde 33, elektriğe yüzde 22, benzine yüzde 23, mazota yüzde 24 zam gelmiş, bu şartlarda ne kamu görevlilerine ne de emeklilerimizin insan onuruna yakışır bir hayat sürme şansı kalmamıştır. Ancak, hükümetimizin taraflı tutumuyla oluşturulan toplu sözleşme masasına kamu görevlilerimiz, emeklilerimiz, dul ve yetimlerimiz için sunulan maaş artışı teklifi yüzde 3,5+yüzde 4, yıllık toplam yüzde 7,5 olmuştur. Dolayısıyla b teklif dört yıllık enflasyon artışını dahi karşılamaktan uzaktır. Dünyanın en hızlı ekonomisi büyüyen ülkesi olarak övünen Türkiye’nin memurlarına ve emeklilerine 4 yıllık enflasyon kadar maaş ve artışı teklifi sunmaması anlaşılır ve kabul edilir değildir” şeklinde konuştu.



Zam teklifine tepki gösteren bir başka sendika olan KESK'in Trabzon Dönem sözcüsü Muhammet Ekinci ise konuşmasında “Son söz 11 üyesinin 6 sı hükümet tarafından atanan Hakem Kuruluna verilecek. Buna da toplu pazarlık denilecek. Dünyanın neresinde görülmüş böyle toplu pazarlık. İşte sendikaları kamu emekçilerini yok sayan bu sistemde başlatılan görüşmelerde hükümet dalga geçercesine 4.5 milyon kamu emekçisine ve emekliye 2012 yılı için önce yüzde 3 artı 3, 2013 yılı için yüzde 2 artı 3 maaş zammını teklif etmiştir. üstelik komisyon toplantılarında gündeme getirdiğimiz ekonomik sosyal özgürlük ve demokrasi sorunlara ilişkin hiçbir öneri sunmamış sendikaların tüm taleplerini görmezden gelmiştir. Görüşmelerin son gününde sadaka teklifine birkaç kuruş daha ekleyen hükümet 2012 teklifini yüzde 3,5 artı 4, 2013 teklifini de yüzde 3 artı 3 olarak yenilemiştir. Günde ancak bir simit parasına denk gelen maaşlarımızda aylık olarak ortalama 45-50 TL artış ön gören teklifleriyle kamu emekçilerine emeklilere verdikleri değeri bir kez daha göstermişlerdir. Milyonlarca insanla dalga geçen teklifini “bütçe olanakları bu kadar, mali disiplini bozmayız” diyerek savunan hükümetin ileri sürdüğü hiçbir gerekçe kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Kamu emekçilerinin taleplerini ve iradelerini yok sayan, geleceğini ipotek altına almaya çalışanların oyununu bozmaya kararlıyız. Tüm emekçileri işçileri halkımızı yoksulluğun sefaletin baskıların karanlık dünyasına karşı mücadele içinde birleşmeye ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.



Öte yandan Meydan Parkı içinde memurların horon oynadıkları sırasında bir memur ayakkabısını yırtarak ayakkabılarını atıp horon oynaması dikkat çekti.