61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Geçtiğimiz aylarda başlayan ve Haziran ayının sonunda bitirilmesi planlanan fakat pandemi, yeni eklenen binalar ve olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç ay sarkan Trabzon’un Atatürk Alanı ve çevresindeki 45 binayı kapsayan cephe sağlıklaştırma projesi çalışmalarında son durumu Fen İşleri Daire Başkanı Murat Öztürk merak edilenleri 61saat.com'a aktardı. Öztürk, ‘Meydan bu şehrin kalbidir, aynasıdır. Bizler başkanımız Murat Zorluoğlu’nun da çok titiz takipleri ile büyük özen göstererek acele etmeden en güzel ve şehre yakışır şekilde projeyi tamamlaya gayret ediyoruz’ dedi. 

YÜZDE 75'İ TAMAMLANDI

Öztürk her aşamasını her santimine kadar takip ettikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ortak yürütülen Cephe Sağlıklaştırma projesinin dörtte üçlük kısmının tamamlandığını belirterek, “Şu anda iş yüzde 75 seviyesinde ilerliyor. Herhangi bir olumsuzluk yok. Esnafımızın talepleri de değerlendiriliyor. Kültür varlıkları ile aradaki köprü kuruluyor. Kültür varlıklarının onayıyla birlikte imalatlar şekilleniyor" diye konuştu.

O BİNALARA DA MÜDAHALE EDİLDİ

Projedenin revize edilmesi konusunda Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Binasal anlamda normalde binaların ön yüzleri proje kapsamındaydı. Kurul ile görüşüldü ve Meydan’dan bakıldığında silüete giren binaların yan cephelerine de müdahale edildi. Bu müdahale işin keşif artışında belirlenen miktar kadar olur zaten bunu geçmeniz mümkün olmaz. Görünen, gerçekten cephesi problemli olan binalara müdahale etmiş durumdayız. Bu da sürenin biraz uzamasına sebep oluyor.”

MÜTEAHHİT FİRMA EKİPLERİ KAYDIRDI MI?

Müteahhit firmanın başka bir iş aldığı ve ekibin bir bölümünün oraya kaydırılması nedeniyle işlerin yavaşladığı ile ilgili Öztürk, “Böyle bir iş bilgimiz dahilinde değil. Gelinen süreçte işimiz normal seviyesinde gidiyor. Ekibin bölünme şansı yok. Çalışan ekip sayımız belli. Azalma yok ve tam tersi artma var. Yükleniciye ekip anlamında sayıyı artırdık. Bu mantolama ve mermer alanında ekip sayısı arttı. Azalma söz konusu değil" dedi.

PROJE NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Projenin tamamlanma zamanı ile ilgili olarak Öztürk, “Eylül ayı içerisinde orayı bitirmeyi planlıyoruz. Biz iki bayram gördük. İster istemez işçiyi ailesinden mahrum edemezsiniz. Korona sürecinde devlet yükleniciye süre uzatımı hakkı vardı. Biz bu süre uzatımını minimize ettik. Dedik ki burası Meydan. Burası ve buradaki esnaf bizim için önemli. Oradaki esnaf ticaret yapıyor. Biz o süreyi kısalttık. Yüklenici pandemi anlamında çok fazla etkilenmemesi için elimizden gelen katkıyı da sağladık. Bizimle uyumlu bir yapı sergiledi. İşin idari olarak gidişatından memnunuz. Süre olarak da memnunuz. Halkla iç içe çalışıyoruz. Kurul süreci var. Bu süreci de yönetiyoruz. Onların onayı olmadan revize yapılamıyor" ifadelerini kullandı.

O BİNA İÇİN ESKİ ESER İŞİ YAPILDI

İnce eleyip sık dokudukları için de zamanın biraz uzadığını ifade eden Öztürk, “Orada bulunan Yeşilyurt binası eski eser anlamında çok muhteviyatlı olan bir bina. Eski eser işine başlandığında işin alt tarafı görünüyor. Bir nevi eski eser işi yaptık. İnce eleyip sık dokuduk. Olduğu gibi bırakıp üzerine ekleme yapabilirdik. Temeline indik, sıvayı kazıdık, taş seviyesine kadar indirdik, horasan harcı ile birlikte yeniden sıvadık. Taş söveleri tekrar yerine koyduk. O bina bizi en fazla yoran bina, ciddi bir emek harcandı. Tekniğine uygun olsun dedik. İş yaptılar, sonra tekrar iş yapıldı denmesin. O mantıkla birlikte yürüdü" şeklinde konuştu.

ESNAF NASIL KARŞILADI?

Hava koşullarının etkisiyle ilgili Öztürk, şunları söyledi: “Bu cephe işlerinde hava koşulları çok etkin. Uygun koşulları bulmadığınız takdirde zora giriyor. Trabzon çok nemli bir yer, o koşulları sağlamak lazım. Yağmurlu havada boya vurduramazsınız. Bakıldığında bunların hepsi süreci az da olsa etkilemiştir. Esnafın tutumu ile ilgili olarak, “Esnafımız bize yardımcı oldu. Biz de onlara yardımcı olduk. Beraber süreçleri yürüttük. Onların bazen talepleri olmuştur, biz o talepleri kurula aktarmışızdır kurul da süreci devam ettirmiştir. Biz o arada bundan dolayı bir zaman kaybetmişizdir ama sağ olsunlar bu süreçte bize yardımcı oldular. Elimizden geldiğince onların fikirlerini, ticari kaygılarını kurula anlattık.”