Trabzon Sağlık Müdürlüğünce, toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde Kroner Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olduğu bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, KOAH'ın zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde
gelişen mikrobik olmayan iltihabın yol açtığı, hava yollarının daralması ve tıkanması ile
sonuçlanan ve genellikle ilerleyici özellikte hastalık olarak tanımlandığı belirtildi.

KOAH'ın, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğine dikkati çekilen açıklamada, "Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH var. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, KOAH'ın temel nedeni olan kirli hava soluma sorununun, sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan bir gerçeklik olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"KOAH'lı hastaların ve bu hastalıktan ölen kişilerin dünyadaki dağılımına bakıldığında, yüzde 90'dan fazlasının düşük ve orta gelirli yoksul ülkelerde yaşayan insanlar olduğu görülmektedir.
Anne karnından itibaren gerek iç, gerekse dış ortamlarda soluduğumuz zararlı duman, gaz ve küçük parçacıklar nedeniyle KOAH oluşabilmektedir.
Tütün dumanı, termik santraller, fabrikalar ve trafikteki arabaların egzozlarından çevreye yaydıkları kirli hava, ısınma ve yemek pişirme amaçlı evlerdeki soba veya ocaklarda
yakılan odun, tezek, ağaç kökleri ve kömürün dumanı ve tozlu-dumanlı iş yerlerinde soluduğumuz kirli hava hastalığa neden olan en önemli sebeplerdir."

KOAH'ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşın, önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğuna işaret edilen açıklamada, hastalığın genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıktığı ve kendini uzun süreli nefes darlığı, öksürük ve balgamla gösterdiği belirtildi.

Bu belirtilerin hastalık ilerledikçe arttığı bildirilen açıklamada, hastalığın basit bir nefes ölçüm testi ile kolayca teşhis edilebildiği vurgulandı.

Açıklamada, KOAH'lı ve sigara kullanan bir hastanın yapması gereken ilk işin, sigarayı bırakmak
amacıyla hekime başvurması olduğuna dikkat çekildi.

Diğer zararlı toz ve dumandan uzak durulması, ortam havasının temiz tutulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra, fiziksel aktivitenin uygulanmasının hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli adımlar olduğu aktarıldı.

Açıklamada, gelecek nesiller için herkesin el birliği içinde temiz hava ortamını sağlaması ve koruması gerektiği belirtilerek, solunan ortam havasını temiz tutarak KOAH'tan korunulabileceğine işaret edildi.

İl Sağlık Müdürlüğünce Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında, 17 Kasım'da 09.00-16.00 saatleri arasında Trabzon Meydan Parkında ücretsiz karbonmonoksit ölçümü yapılacağı vurgulandı.