ORtahisar Belediye Meclisi MHP Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, Çay-Kur’un çay alım politikasının ağır dille eleştirdi.
Çağıroğlu, Çay-Kur’un üreticiyi mağdur ettiğini söyleyerek, “Çay-Kur’da doğru düzgün çay alımı politikası üretilmediği için uygulanan kontenjanlar, kotalar, çay üreticisini çayını düşük fiyatlarla özel sektöre vermeye mahkum ediyor. Kuruma ait fabrikalar rantabıl çalıştırılmayarak özel sektörün adeta destekleyicisi haline geldi. Üreticiler, açıklanan fiyatın çok altında malını satmaya zorlanıyor” ifadelerini kullandı.
NÖBET TUTTURULUYOR
Çakıroğlu, “Serbest piyasa içinde rekabet üretici lehine yönlendirmek bir yana dursun %20.50 daha düşük şartlarda üreticisinin ürününü satmaya zorlanmaktadır. Uyguladıkları kontenjanları bir standarda kavuşturmak yerine insan emeği ve aklıyla alay ediliyor. Üreticisi hesapları anlaşmalı bankalara yapılıp promosyonları Çay-Kur’un kendi bünyesinde paylaşılıp üreticiyi ATM önlerinde nöbet tutturuyorlar” dedi.
HATALARINI ÜRETİCİDEN ALIYORLAR
Davut Çakıroğlu, Çay-Kur’un kendi hatasını üreticiye yüklemeye çalıştığını kaydederek, “Üreticinin elinden alınan yaş çay, fabrikalarda işleme tabi tutulduğunda randıman olarak açıklanan yüzdew 18 olarak elde ediliyor. Bu çay zamanında çay alım evlerinden transferi sağlanmayınca doğal soldurma yoluyla ürün su kaybına uğruyor. Bu su kaybı randımanı etkilemesine rağmen eksperler üzerinde uygulanan baskı vatandaşın fabrikaya teslim etmesi gereken orandan daha düşük çıkıyor” ifadelerini kullandı.
ÇAYKUR’UN TERAZİSİ ADAM GİBİ ÇALIŞMIYOR
MHP’li Çakıroğlu, “Çay ürünü satılırken bez sergilerle koyulur. Bunların ağırlıkları yaklaşık 250 gramdır. Ama hiçbir zaman dara olarak bunlar kantarda düşülmüyor. Ortalama her bezden 1 kilo düşülmüyor. Alımlarda binlerce bez kullanılıyor. Binlerce ton vatandaşlardan düşürülmüş oluyor. Burada da vatandaşlar mağdur ediliyor. Ne yazık ki Çay-Kur’un terazisi adam gibi çalışmıyor” şeklinde konuştu.