61SAAT HABER SERVİSİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan ile İstanbul Milletvekili MYK üyesi İsmail Faruk Aksu’nun önemli açıklamalar yaptığı toplantıda MHP Trabzon İl Başkanı Nihat Birinci, Ortahisar İlçe Başkanı Derviş Çelenk ve çok sayıda partili hazır bulundu.

Türkiye’nin sorunları ve yeni anayasa ile ilgili açıklamalarda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan toplantının başında Kayseri’de meydana gelen hain saldırıda şehit olanlara Allah’tan rahmet Türk milletine baş sağlığı diledi.

Toplantıda Trabzon’dan Ali Sağır’ında içinde olduğu MHP’den ihraçlarla ilgili sorulan soruya kısa ve net olarak cevap veren Aksu, ‘O iş bitmiştir, hukuki olarak da sonuçlanmıştır, bunu artık konuşmanın bir anlamı yoktur, gereği de yoktur’ ifadelerini kullandı. Ülke gündemiyle ilgili önemli tespitlerde bulunan Ayhan açıklamasında Türkiye’nin büyük bir sorun yumağı haline geldiğini belirterek ‘Ülkemiz siyasi, sosyal ekonomik anlamda çok büyük bir kaosun içinde. Türkiye’nin bu kaostan kurtulması lazım. Burada önemli olan şey uzlaşmanın sağlanmasıdır. Uzlaşma, her anlamda olmalıdır. MHP’nin programında, düşüncelerinde siyasi sosyal ekonomik anlamda bir uzlaşmanın gerekli olduğunu söyler. Olaya böyle baktığımızda uzlaşmanın temel dinamiklerinin milliyetçilik ve demokrasi olduğunu devamlı olarak söylüyoruz. Burada bu ikisinden taviz vermeden politikaları sürdürmemiz birlik beraberliğimizi devam ettirmemiz lazım. Türkiye özellikle 15 Temmuz sonrasında çok büyük bir travma yaşadı. Terör ve FETÖ’nün ne denli tehlikeli boyutlara geldiğini bu olaylar gösterdi. Ortaya çıkan sonuçlar uygulamalardan, Türkiye’de özellikle bazı konularda ve sektörlerde, adalet, savunma, eğitim, bu alanlarda çok büyük zaaf ve gerileme olduğu ortaya çıktı. Böyle bir kurumsal kayıp büyük problemlerin ortaya çıkmasının gelecek açısından bir göstergesidir. Ülkenin bu hususlarda tamire ihtiyacı vardır.

MUTABAKAT ŞART

Adaletin yüzde 25’i, diğer alanlarda büyük kayıpları göz önünde bulundurursak, bunu ancak birlik beraberlik içinde toplamamız mümkün olacaktır. Yaşanan kaostan kurtulmamız lazım. Terör ülkeyi sarmış, farklı bir boyut kazanmış, neredeyse komşularımız ile savaşın eşiğine gelmiş durumdayız. Ülkemiz büyük bir tehdit içindedir. MHP yaşananların bir sistem krizinden rejim krizine dönüşmemesi için bir uzlaşmaya gerek olduğunu düşünüyor, millet merkezli bir toplumsal mutabakat aradığımızı belirtmek isterim. Sayın genel başkanımız sistem tartışmalarının rejim krizine dönüşebileceğini, Türkiye’nin beka sorunu yaşadığını, husumet çemberinin daraldığını, temel önceliğimizin bu kuşatmayı kaldırmak olduğunu, bunun için birlik ve beraberliğimizin titizlikle korunması gerektiğini ifade etti. Burada partiler arasında siyasiler arasında ki kemikleşmiş ön yargıların bir tarafa bırakılması gerektiğini, Türkiye’nin ortak bir vatan olduğunu, ülkenin önünün açılmasını ve geleceğin planlanması gerektiğini, bunun tek yolunun birlik beraberlik olduğunu ifade etti.

AK PARTİ İLE AİLELER YÜZDE 50 BORÇLANDI

Ben ekonomik olarak da büyük sıkıntı içinde olduğumuzu söyleyebilirim. Esnaf sanatkar, gençlerin işsizliği açısından, büyük problemlerin olduğunu görebiliyoruz. Gençlerde üniversite mezunlarında büyük bir işsizlik sorunu olduğunu görebiliyoruz. Burada bölgemizde artan jeopolitik riskler ağırlaşarak devam ediyor. Bölgesel şartlar, döviz kurları inanılmaz arttı. Dolar 2017 ortalaması için konulan hesapları bile aştı. Bunun bedelini kim ödeyecek. Özel sektörün borçları artmış. AK Parti iktidara geldiğinde yüzde 5 olan hane halkı borcu şu anda yüzde 50’lilere ulaşmış. Dış borç 420 milyar dolarlara ulaşmış durumda. Gelir dağılımı bozulmuş, ilk yüzde 20’lik dilim ile son yüzde 20’lik dilim arasında 7.6 kat fark var. Petrol fiyatlarının artışı, turizm gelirlerindeki düşüş, cari açığı yukarıya doğru hareketlendirdi. Milli gelirlerdeki artış gerilemeye negatife dönmeye başladı. İhracat tekliyor, iki senedir milli gelire katkısı negatif durumda. 2017 yılı hedefi 2014 gerçekleşmesinin altında. Tarım üreticinin hali perişan, fındık, kayısı, çay gibi ürünlerde sıkıntılar sürüyor. Özel sektör yatırımları iyi değil. Biz bunları dile getirmekten mutlu değiliz. Bunların dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Bugüne kadar çözüm sürecinde yanlış yapıldığını söyledik, dinletemedik, ne oldu, güvenlik güçlerimizi karakollara hapsettik te ne oldu, bunun olmaması gerektiğini söylemiştik biz. Ama ne olursa olsun bugün önemli olan bir ve beraber olup bu sorunların üstesinden gelmektir’ ifadelerini kullandı.