MISIR’IN Port Said Kenti'nde Avustralya bandıralı Vanga adlı yatta 15 Ekim 2014 tarihinde yapılan aramada 248 fişek bulunmuştu. Fişekler yüzünden tutuklanan ve 13 aydır tercüman bulunamadığı için Mısır Cezaevi'nde tutuklu olan 8 Türk gemicinin özgürlüğüne kavuştu. Gemiciler dün gece yarısı İstanbul’a geldiler. Doğu Karadeniz  Balıkçı Kooperatif Birliği Başkanı olan Ahmet Mutlu'nun stajyer kaptan olan oğlu Ayberk Mutlu ve Giray Terzi bugün Trabzon'a geldi.

8 METRE KAREDE 12 AY GEÇİRDİLER
Avustralyalı bir iş adamı, Bodrum'dan satın aldığı özel yatı, ülkesine götürmesi için 8 Türk gemiciyle anlaştı. Bodrum'dan yola çıkan ve güvenlik için gemide bulunan emekli iki SAT komandosunu, ücrette anlaşamadıklarını belirterek, Kıbrıs'ta gemiden indi. Tekrar çıkan gemi, Süveyş Kanalı'na geçerken Mısır yetkilileri tarafından durduruldu. Gemide yapılan aramada 248 fişek ele geçirildi. Fişeklerin güvenlik için gemide bulunan iki emekli SAT komandosunun pompalı tüfeklerinin fişeği olduğunu belirten 8 gemici tutuklanarak bir hücreye konuldu.

CUMHURBAŞKANI DEVREYE GİRDİ
Çocukları tutuklanan Trabzonlu baba Hasan Terzi ve Ahmet Mutlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bir mektup yazarak çocuklarının kurtarılması için yardım istedi. Gemide bulunan mermilerin savaş mühimmatı olmadığı yönünde çıkan kararın ardından Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Yapılan görüşmeler sonucunda mahkeme 12 ayı aşkın süredir tutuklu bulunan 8 gemici hakkında kararını açıkladı. Serbest kalan gemiciler bugün Türkiye'ye geldi.

TÜRKÇE BİLMEYEN TERCÜMAN ATAMIŞLARDI
Mısır'da görülen dava tercüman krizi yaşanmıştı. Üç celsedir görevlendirilen tercümanın Türkçe bilmediği için 8 Türk gemicinin savunma yapamadığı ortaya çıkmıştı. Son duruşmada beklenen tercüman gelince, 8 Türk savunma yaptı. Mahkeme tutuklu Türk gemicilerin tahliyesine karar verdi. Serbest kalan gemicilerin işlemleri 8 günde bitti.  

Her iki gemici de ailelerine kavuştukları için mutlu olduklarını ifade etti. İkili havaaalanında aileleri tarafından karşılanırken burada duygusal anlar yaşandı.