61SAAT HABER SERVİSİ - Mobilyacı İş Adamları Derneği Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde bulunan Mehmet Ağa Konağı’nda bir araya gelerek mobilyacılık sektöründe yaşanan soruları masaya yatırdı. 

Düzenlenen MOBİAD toplantısın Trabzonlu İş adamları katılım gösterirken başkan Alper Bektaş toplantıda açıklamalarda bulundu. Mobilyacılık sekttöründe MOBİAD olarak yaptıklarını ve yapacak oldukları projeleri anlatadan Bektaş “Sektörümüz için neler yapabilirizi konuşmak için buradayız. MOBİAD olarak 5. yılımızı dolduruyoruz. Mobilyacılık sektörümüze güç katabilmek için buradayız sorunlarımıza çare bulabilmek için toplanıyoruz. Yurtdışı gezilerimiz oldu, Fas, İtalya, Katar Çin almanya gibi farklı ülkeleri görebilme ve ürün guruplarını değerlendirme şansımız oldu. Kudüs seyahati ve Umre ziyaretimizi yaptık. Tabi proje kapsamı dışındaydı.

KURS AÇTIK
Eğtim faaliyetlerinde bulunduk İŞKUR ve bakanlık desteği ile döşemecilik kursu açtık. 30’un üstünde arkadaş katıldı. Orada şunu gördüm. hiç döşemecilik sektöründe deneyimi olmayan arkadaşlar baylı bayanlı eğitime katıldıklar. sonra da o arkadaşlar başka arkadaşlarımızın yanında çalışmaya devam ediyorlar..

ELEMAN SORUNU YAŞIYORUZ
İnsanlar belki fakrında değiller ya da geç kaldı. 30-35 yaşındaki arkadaşların eğitme katıldıktan sonra vasıfsız bir personel şeklinde değil şimdi işini yapıyor. Hep şikayet ediyoruz kalifiye elaman bulma konusunda. Mobilyacı arkadaşlar şikayet ediyor döşemeci, boyacı, satış danışmanı gibi konularda sıkıntılar var. Bizlerde bu tarz eğitimler düzenleyerek fayda sağlayabiliriz. Bu yetişecek arkadaşlar bizim sektöre fayda sağlayacak. Personel eksikliğimiz ile ilgili içişleri bakanlığına proje hazırlıyoruz.

YURT DIŞINDA MAĞAZA HEDEFİ
 Yurt dışında mağaza açabilir miyiz diye bir değerlendirmemiz oldu. Bir kaç arkadaşımız ile Tiflis de açabilir miyiz diye düşünüyoruz. oraya seyahat yapacağız. sektörün hangi durumda olduğunu değerlendireceğiz. fiyat politikamız uyuyor mu değerlendirmesini yapacağız.
Ihracat yapamıyoruz, üretici arkadaşlarımızdan Türkiye’ye mal olmuş firma sayımız çok az. istanbuldaki fuar da stant açabilen sayı çık az. firmalarımızın çoğalması ile ihracat yapabiliriz. 


DEVLETİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Devletimize teşekkür etmek istiyorum. KDV indirim dolayısı ile yüzde 8’e düştü. 2 yıl önce yapılan indirimin sektöre olumlu yansıdığını söyleyebilirim. Tüketici bizim yaptığımız kampanyalara güvenmiyor devletin yaptığına daha çok güveniyor. 2 aylık süre içerisinde fayda sağlayacağını düşünüyorum. sektörümüzde yüzde 30-40-50 zamların gelmiş olması. bu sektörü olumsuz etkilemiş durumda. 

KOSGEB DESTEĞİ
KOSGEB’e teşekkür etmek istiyorum. Tematik proje yaptık ve web sayfası hazırladık. Tüketici firmaya tıkladığında o mağazayı müşteri gezecek sağı solu görecek ve hareket edecek Web sayfası konusunda 150.000 TL’ye yakın destek sağladılar. projenin son aşamasındayız. yakında kataloğu, dergiyi ve sayfamızı açmış olacağız. Bugüne kadar MOBİAD kurulmadan birbirimizi yeterince tanımıyorduk. Birbirimizi tanıyoruz aynı sektördeyiz rekabet ediyoruz bir seviyeye geldiğimizi düşünüyorum. ben dahil olmak üzere MOBİAD’dan sonra bir çok arkadaşımız ile yakın ilişkilerimiz oldu. Üyelerimiz artık birbirileri ile ticaret yapıyor. Birbirileri ile alış veriş yapılmayı teşvik etmek amacımız. Sizlerle birlikte olmaktan gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. birlikte olursak işlerimizi daha kolay halledebileceğimizi düşünüyorum. “ dedi. 

KOSGEB’TEN KOBİ DESTEK PROGRAMI
KOSGEB Trabzon İl Müdürü Mustafa Kurt “16 sene önce burada KOSGEB’de göreve başladım. 2014 Giresun, 2015 Rize sonrada Trabzon’da göreve başladım. ilimizin ihtiyaçlarını bilen bir bürokratım. müdürlüğümüz ihtiyaçlar doğrultusunda hareket etmektedir.. KOSGEB 90 yılıdan beri destek sağlayan bir kurum. 2010 yılında hizmet sektörüne açıldı ve desteklemeye başladı. Hitap ettiğimiz işletme sayısı 3.6 milyona çıktı. Bu işletmelerin hepsine destek verme şansımız yok. Belirli hedefleri olan işletmelere daha özel destekler veriyoruz. “

Trabzon İl Müdürü Mustafa Kurt daha sonra bir surunum yaparak katılımcılara işletme geliştirme destek programını anlatan KOBİ gelişim destek sunumunu aktardı..