Anayasa değişikliği ile ilgili 16 Nisan’da yapılacak referanduma sayılı günler kalırken, Trabzon’da ‘Hayır’ cephesinin önemli isimlerinden MHP Trabzon eski İl Başkanı Muammer Demeli, 61saat’e konuştu. 

Konuşmasında ilk olarak her iki kesime de tavsiyelerde bulanarak başlayan Demeli, “Şuanda Trabzon’da her kes kendi inançlarına göre düzenlerine göre çalışmalar yapıyorlar. Ben önce şunu söylüyorum, sonuç ne olursa olsun, ister ‘Evet’ ister ‘Hayır’ olsun sonuç milletimiz için hayırlı uğurlu diyorum ben. Başka Türkiye’miz, başka milletimiz yok. Bu insanlar bu coğrafyada yaşayacaklar” dedi. 

Kendisinin ‘Hayır’ diyen bir kitlenin mensubu olduğunu kaydeden Demeli, “Ben ‘Hayır’ diyen kitlenin mensubuyum. Daha önce belki il başkanlığı yapmış olabilirim ama ben şuan sade bir vatandaşım. Sade bir Muammer Demeli’yim. Bu yüzden bu konuda sadece vatandaş gibi çalışıyorum. Çocuklarımın ikbali ve istikbali için sadece bir vatandaş gibi çalışıyorum. Çünkü ben ‘Evet’in sonunda çocuklarımızın istikbalinde sıkıntı olacağına inanlardanım. O yüzden ben bu konunun ilerde gelişmemesi için olmaması için ‘Hayır”’ diyorum” diye konuştu. 

‘HAYIR’ CEPHESİNE BASKI YAPILIYOR
Üzücü olaylarla karşılaştıklarını, ‘Hayır’ cephesine baskı yapıldığını kaydeden Demeli, “Tabi çok üzücü olaylarla da karşılaşıyoruz. ‘Hayır’ diyenlerde müthiş bir korku, telaş var. Hayır dersem acaba başıma bir kaza mı gelir, bir şey mi olur der gibi bir hava içerisindeler. Özellikle kamu çalışanları, esnaf kesimi veya STÖ’lerde çalışan arkadaşlarımız yani daha doğrusu kamu ile alakalı olan herkeste bir korku var. Özellikle yok denmesine rağmen büyük bir baskı var. Bunun son örneklerini bir haftada görüyoruz.  

TEK ADAMLIK MUTLAKA OLACAK
"Başkanlıkta tek adamlık mutlaka olunacak. Aslında ben Tayyip Erdoğan için de bu konunun çok ağır olacağına inanıyorum. Bu kadar büyük bir oluşumun, bu kadar büyük bir bütün olayların kendi bünyesinde toplanmasını çok doğru bulmuyorum” 

DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE BİR BAŞBAKAN YOK Kİ ‘BEN FUZULİYİM’ DESİN... 
Demeli, sözlerine şu şekilde devam etti:  “Dünyanın hiç bir ülkesinde hiç bir başbakan ‘Beni görevden alın ‘ diye sokağa çıkıp propaganda yapmaz. ‘Ben fuzuliyim, Başbakan olarak fuzuliyim’ diye propaganda yapmaz. Ama bizim başbakanımız her nedense bunu yapıyor. ‘Tek adamda birleşelim’ diyor. ‘Ben fuzuliyim’ diyor. 15 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyordu. Bunu milletin bir kere göz ardı etmemesi gerekir. Bu millet, sayın Tayyip Erdoğan’a, AKP hükümetine, AKP’nin yürütmesine ne istedi de vermedi?"

KOALİSYON HÜKÜMETLERİ... 
"Koalisyon hükümetinden ne zarar görmüş bütün dünya ülkeleri? Bugün Avrupa’da ki bütün ülkelerin çoğunda koalisyon hükümetleri var. Sen eğer koalisyon adabıyla, koalisyon şartlarıyla, koalisyon hükümetini kurarsın. O dönemde MHP  ile AKP koalisyon hükümeti kursaydı, Türkiye’nin sonu mu olurdu? Bana göre müthiş bir şey olurdu... Bana göre terörde, ekonomide, dış ülkelerle yapılan bütün anlaşmalarda çok çok daha güzel şeyler ortaya çıkabilirdi. Bende koalisyon hükümetlerini tasvip etmiyorum, ama diyorlarya milet iradesi... Millet iradesi koalisyon hükümetlerine, yatkın bir oy veriyorsa ki o dönemde vermiştir. Nasıl vermiştir. AKP’ye demiştir ki, “Sen çok şımardın. Seni tek başına hükümet yapmıyoruz” demişti o zaman. 7 Haziran’dan bahsediyorum. Yapmadı. MHP’nin oylarını arttırarak de ki MHP’ye, “Sende AKP ile koalisyon kuracaksın ve AKP’yi kollayacaksın. Şımartmayacaksın” dedi. Bu yüzden biz diyoruz ki şuan o zaman bu koalisyon hükümeti kurulsaydı çok daha farklı şeyler olurdu.. Ama bunu kurmayan da bellidir, kurdurtmayan da bellidir. Yani orada hiç bir sakınca yoktu. Kimse kendini kandırmasın. Ben söylüyorum, değişen hiç bir şey olmayacak.” 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin neden ‘Evet’ dediği sorusuna ise Demeli, “Ben MHP’liyim. MHP şuan bir genel başkanı var. Dolayısıyla da MHP’nin Genel Başkanı sayın Dr. Devlet Bahçeli’dir. Biz de ona saygı duyuyoruz. Sayın Genel Başkanımız ilk konuşmasında, “Türkiye’de bir fiili durum var, bu fiili durumu yasal duruma getirmek için başkanlık sistemini millete bir sunalım” dedi. Biz karşı olmamıza rağmen saygı duyduk. Bekledik, meclisten çıktı. Sayın genel başkanımız ne dedi, “Benim bir tane oyum var. Bu mecliste de ‘Evet’ olacak, referandumda da ‘Evet’ olacak” dedi. Yani MHP’nin alınmamış bir karar olduğunu gördük. MYK’sında, Merkez Yürütmesinde veya Başkanlık Divanında bir karar yok. Ama ne olduysa, bizim anlayamadığımız konu AKP’den çok daha bu başkanlık sisteminin savunuculuğuna soyunuldu. Biz ülkücüler olarak bu davanın kökünden gelen insanlar olarak, bu davanın özünü bilen genlerini bilen insanlar olarak diyoruz ki “Bize de anlatın. Biz anlayamıyoruz. Ne değişti de söylemler belli. 7 Haziran’da.. Veya 6 ay evvel ki başkanlık sistemiyle ve AKP ile alakalı söylemler belli.. Bu söylemlerde ne değişti, Türkiye’de veya MHP’de ne oldu ki bugün bu hale geldik. Bize de anlatın biz de anlayalım ve ‘Evet’ diyelim." dedi.

BİZE KİMSE LİDERE SADAKATİ ÖĞRETMEYE KALKMASIN
"Biz de bilmiyoruz. Bize bu soru çok sık soruluyor. İz de diyoruz ki siz ne biliyorsanız, biz onu biliyoruz. Rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş, yapmış olduğu alacak olduğu en büyük kararları hep istişare ile almıştır. Hep istişare yaparak almıştır. Başbuğ bu davanın kurucusu ve tek lideri. MHP’nin bir tane lideri vardır, başka da lideri olmamıştır. Bakın bunun altını çizerek söylüyorum. Tek lideri vardır, o da rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş, kurucu liderdir. Ondan sonra gelenlerin hepsi Genel Başkandır. Lider değişmez, lider tektir. Osmanlı İmparatorluğunun lideri Osman beydi.. Ertuğrul değil. Osman beydi... Türkiye Cumhuriyetinin lideri Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tür. MHP’nin lideri de bir kurucu lider vardır o da Başbuğ Alparslan Türkeştir.. Ondan sonra kim gelmişse onların hepsi Genel Başkandır. Genel Başkanlar değişir o ayrı bir konu. Bize kimse de lidere sadakatten bahsetmesin, lidere sadakati de öğretmeye kalkmasın. Biz bunu çok iyi bilen insanlarız” 

MHP’NİN SADECE KURUMSAL KİMLİĞİ ‘EVET’ DİYOR
"Bugün MHP’nin yüzde 95’i ‘Hayır’ diyor. 10 tane Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı ‘Hayır’ diyor. Bugüne kadar gelmiş geçmiş, Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, kurucuları, seçilmiş il başkanları, bu partinin ilçe yöneticileri, kanaat önderleri ve milletvekilleri hepsi ‘Hayır’ diyor. Yani bunlar partinin yüzde 95’i ediyor. Bir kurumsal kimliğimiz ‘Evet’ diyor. Biz kurumsal kimliğe saygı duyuyoruz, onların da bize saygı duymasını bekliyoruz. Bugün Genel Başkan adayı olmuş, aday adayı olmuş arkadaşlarımıza saldırılar var. Bunlar MHP’yi bitirme, zarar verme yok etme projeleridir. Bunlara asla ve asla müsade etmeyeceğiz. Benim için her ülkücü bir bayraktır. Bayrağa zarar veren, bayrağa saldıran, bayrağa yere düşüren benim için alçaktır” 

HDP ‘HAYIR’ MI DİYOR?
"HDP, ‘Hayır’ demiyor. HDP “Evet”’ diyor. Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız bütün konuşmalarında dikkat edin, ‘Kandil’de hayır diyor, FETÖ’de hayır diyor”  Bakın HDP demiyor. PYD demiyor, Barzani demiyor, Leyla Zana’yı demiyor. Kandil ve FETÖ... Şimdi ben soruyorum: “Bunların Hayır dediğine kesinlikle inanmıyorum. Ben FETÖ’nün de hayır dediğine kesinlikle inanmıyorum. Bunların hepsi Evet diyorlar. Nereden diyeceksiniz? Soruyorum, Kandil ile FETÖ ile Apo ile PKK veya HDP ile daha önce ilişki içerisinde olan kimdi? Türkiye’de bana bir parti söyleyebilir misiniz? AKP idi...  Onlarla iş birliği yapan, onlarla anlaşmalar içerisine giren bir parti vardı AKP’ydi.. Bunun karşısında duran parti kimdi? Gerçekten müzakere değil mücadele edilmeyi diyen parti MHP’ydi."

GİZLİ MADDELERDE EYALETLER, KONFEDERASYONLAR KURULMASI VAR
"HPD niye evet demesin ki... 126. 123. Maddede gizli olan maddeler içerisinde merkez valilikler var. Doğu’nun ve Güneydoğu’nun konfederasyonlara, federasyonlara dolayısıyla eyaletlere bölünme şekli var. Cumhurbaşkanının 2 dudağının arasında çıkacak olan sözler bunlar..."

“Bu durumu MHP’ye sorulduğunda ‘Böyle bir durumun olmadığı” şeklinde ki söylemler hatırladığında ise, Demeli, “Diyor ki engelleyeceğim... Ben istediği vakit istedikleri kişiyle tartışırım. Bunlar açık ve net var. Cumhurbaşkanının ağzından, duyuyor musunuz başbakanın ağzından, kesinlikle böyle bir şey olmayacak diye birinin ağzından duydunuz mu? Federasyon, konfederasyon kurulmayacak diye bir şey duydunuz mu? Bütün konuşmalarda il il geziyorlar, hiç duydunuz mu? Hiç bu konuya değiniyorlar mı? Kimse duymadı? E zaten bu adamın böyle bir hasleti var. Dolmabahçe Sarayında ki 10 emiri okuduk. Bunu o zaman Dış İşleri Bakanı, Başbakan Yardımcıları, 10 Emiri Türk milletine okundu. O 10 Emir’in içerisinde bu yok muydu? Biz o müzakereyi kabul edip altına imza atmadık mı? Attık. Attık, o federasyonun konfederasyonun altına imzayı attık. Biz bu yüzden Hayır diyoruz. Çocuklarımızın geleceği için hayır diyoruz. Biz ülkenin birliği ve dirliğinin bozulmaması için hayır diyoruz." 

MHP’NİN TARİHTEN SİLİNMEMESİ İÇİN ‘HAYIR’ DİYORUZ
"Biz MHP’nin tarihten silinmemesi için hayır diyoruz özellikle. Başkanlık sisteminde bütün dünyada olduğu gibi 2 parti olur. Birisi sağ parti, birisi sol parti. Türkiye’de bunlar da belli. Biri AKP biri CHP.. MHP nerede olacak? Soruyoruz şuan.. Burhan Kuzu dedi, bunu itiraf etmedi mi? Ne dedi? “Başkanlık sisteminde 2 parti kalır, MHP yok olur” dedi. Bunu söyleyeli 3 ay oldu. Burhan Kuzu kendisi ağzıyla itiraf etmedi mi? “MHP yok olacak” dedi. Ben anlayamıyorum, çıksın bir MHP’li bana bunu söylesin. Desin ki, “Hayır yok olmayacak” MHP’ye kim oy verecek soruyorum size."