61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Bakanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, geçtiğimiz günlerde düzenledikleri toplantı ile 3 yıllık değerlendirme yaptılar. Ayrı ayrı yapılan toplantılarda Başkanlar, bugüne kadar ortaya koydukları ve yaptıkları projeleri açıklarken muhalefetin etkin isimlerinden Turgay Şahin’de her iki ismin 3 yılını 61saat.com’a değerlendirdi.

Gümrükçüoğlu’nun başkanlığı döneminde Trabzon Belediye Meclisinde üye olan Ortahisar Belediye Meclisinde de CHP Grup Başkanlığı yapan Şahin, 2 belediyenin de Trabzon’u çağ atlatacak yatırımlar yapamadığını ifade etti.

ORTAHİSAR’IN 3 YILDA YATIRIMINI GÖRMEDİM
Şahin, “Ontahisar’ın 3 yılında ben bir yatırım görmedim. Sadece rutin belediyecilik anlamında yapılan açılışlar, küçük parklar bahçeler.. Büyük bir proje görmedim. Şuan da en büyük projesi idari bina, onunda büyük bölümün İller Bankasından kredi borçlanması ile yapılacak. Onun haricinde yapılan ben bir icraat görmedim” dedi.

İSMİNE YAKIŞIR FAALİYETTE BULUNMUYOR...
Büyükşehir belediyesinin ismine yakışır bir faaliyette bulunmadığını bildiren Şahin, “Ben onları zaten Trabzon Belediyesindeyken de eleştirmiştim. Yapılan yatırımların, Trabzon’un kalkınması ve geleceği ile ilgili yatırım göremiyorum  Devletin yaptığı, paydaşı olduğu  projeler haricinde kendi öz kaynakları ile kendi bütçesi ile yaptığı işler içerisinde en övündükleri Gülcemal Projesidir. Başladı bilmiyorum ne zaman bitecek. Bugün Ganita’ya kadar yapılması için 15 yıl vade koymuştum. Sonuçta bu bir ödenek meselesi, zaten borçları had safhada..



BOTANİK PARK YAPILMALI...
Meydan Parkı var. Meydan parkı 3 Etap.  Şuanda da etap etap gidiyor. Meydan Parkı’nın daha bütün etapları tamamlanmadan, 1. etapta başladılar onarmaya. Havuzları, parke taşları onarıyorlar. Biz zamanında dedik “bunlar olmaz”. Yer altın  aydınlatma yaptılar, “Yapmayın” dedik. Onlar kırıldı şimdi. Onları da onarıyorlar.

Bir de ihale edilen Botanik Parkı var. O tamam yapılmalı, yapılsın. Ama Trabzon’un en büyük sorunları;  yol, trafik duruyor... Minibüslerin depolama alanları yok. Şimdi bir proje geliştirdiler. Tanjant ‘ta ki Cudibey Okulunun orayı Öğretmen evinin orayı alıp altında depolama alanı diye proje çalışmaları var hayata ne zaman geçer bilmiyorum.

GÜMRÜKÇÜOĞLU, ÇÖMLEKÇİ İLE SEÇİM KAZANDI...
Çömlekçi duruyor.. Bugüne kadar sahiplendikleri projelerden biri. Her ne kadar finansmanı TOKİ tarafından karşılanıyorsa da Çömlekçi’nin belli bölümü yıkıldı aynen duruyor. Tabakhane yıkıldı. Kadınlar pazarı o şekilde duruyor.

Gümrükçüoğlu, Çömlekçi Projesi ile seçim kazandı. 61 projeyi kime sorarsanız hepsi unutulmuştur ama, bir proje ile seçim kazandı. Çömlekçi Projesi belki 3-4 kez değişti. Ne yapılacağı da belli değil. Yapılan ben bir şey görmüyorum. Trabzon bunu hak etmiyor... “ dedi.

FARKLI PARTİDE OLSA YAŞAMA ŞANSI VERMEZ...
Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, arasında yaşandığı iddia edilen sürtüşme ile ilgili olarak ise Şahin, “Bu böyledir. Şimdi burada yasa yanlış. Büyükşehir yasası yanlış. İlçe Belediyesi aynı partide olabilir, bu mesele değil. Zaten farklı partide olsa buna yaşama şansı vermez. Büyükşehir yasası çıkarılırken, yaptırımın büyük bölümünü yasa kanalıyla Büyükşehir’e verilmiş” dedi.

Şahin, Ortahisar Belediyesini kast ederek, “Şimdi Mezarlıklar, Park Bahçeler, Ulaşım, Yol bunlarda değil. İmar’da da Büyükşehir’in kontrolü var. Her şey burada Büyükşehir’in. Su yok, kanalizasyon yok, onlarda Büyükşehir’de. Gelirlerin büyük bölümü orada. (Büyükşehir’i kast ediyor)  Onun için tabi ki 2 belediye başkanı arasında her zaman huzursuzluk çıkacaktır.

SİYASİ GÖRÜŞ AYNI DA OLSA İNSAN FAKTÖRÜ...
(Ortahisar Belediyesini kast ederek) Ben istiyorum burada proje yapmak. O diyor ki  (Büyükşehir Belediyesini kast ediyor) “bu mal benimdir, mülkiyet benimdir, yapamazsın” Aynı siyasi görüşte olsan dahi insan faktörüdür. Herkes kendi icraatının iyi olmasını ister. Husumet olur ama kişisel değil yasadan kaynaklı. Yetki tamamen her türlü büyük yatırımların ve büyük ekonomik getiriler ve gelirler büyükşehirde... “ dedi.

Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sonuçta bende belediye başkanıyım. (Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i kast ediyor) İlçe Belediye Başkanıyım. 200 bin nüfusa hizmet ediyorum. O da belediye başkanı (Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nu kast ediyor) tüm ilçelerin belediye başkanı. Ben bir proje düşünüyorum ama gidiyorum orada takılıyor. Takılınca ister istemez burada husumet olur. Yine dua etsinler ki aynı siyasi görüşteler. Bir de farklı olsa ne olur...

OF’TA KENDİNİ HİSSETİREMEZ...
Burada aslında olmaması gerekir. Bakın yasa şöyle olmalıydı...  İl müdürlükleri vardır, bölge müdürlükleri vardır. Bölge müdürlükleri il müdürlüğün üstüdür. Nedir bunları asıl görevi denetleme, kontrol. Yani abidir. Teftiştir. Yanlış yapmanı engeller. Ama siz bölge müdürlüklerine tüm yatırımı verdiğiniz zaman bölge müdürü Trabzon’da kendini göstermek için senin yetki alanına girer müdahale eder.

Şimdi burada da aynı.  Büyükşehir Belediye Başkanı Of’ta hissettiremez. Orada sıkıntı olmaz. Çünkü oralar yıllardan beri ilçe belediyesi. Ama Trabzon’da daha önce bir tane belediye vardı merkez belediyesiydi. Şimdi Trabzon denilince 2 tane belediye başkanı var. Biri Ahmet Metin Genç, bir tanesi de Orhan Fevzi Gümrükçü.. Orha Fevzi Gümrükçüoğlu istiyor ki ben öne çıkıyım. Ahmet Metin Genç’te ben öne çıkayım...  “ ifadelerini kullandı.