Bakan yardımcılığı dönemlerinde, özellikle Doğu Bölgesinin bütün illeri ile yakından ilgilenen, o illerin belediyelerinin bakanlık ile ilgili projelerini yakından takip eden, Doğu bölgesinde Trabzonlu kaymakamların görev yaptığı ilçelerdeki Kaymakamlara da yakın ilgi gösteren Muhammet Balta, 1 Kasım seçimlerinin önemi ve özelliği nedeni ile bu bölgedeki il ve ilçelerin Ak Parti teşkilatları tarafından seçim bölgelerine davet edilerek, bize de güç ver talepleri ve davetleri ile karşılaşıyor.

Balta’yı halen daha bakan yardımcılığından ötürü, Bakanlıkta işi projesi olan bir çok belediye başkanı da arıyor ve bakanlıktaki işlerinin süratlenmesini istiyor.
Balta, yakında birkaç günlüğüne belki bazı doğa il ve ilçelerine giderek oradaki parti teşkilatlarına manevi destek verecek.
Böylelikle, Balta, bir bölgenin değil tüm Türkiye’nin milletvekili adayı olduğu ortaya çıkıyor. Balta, bakan yardımcılığı dönemindeki istikrarlı tutumu ile göz doldurmuştu. Şimdi, özellikle doğu bölgesinde Ak Parti’nin çok önem verdiği seçimde, bölgeye davet edilen ender milletvekili olarak, o bölgenin de sevilen ismi olması münasebeti ile Balta, hem Trabzon’da hem de bu bölgede seçimin kritik ismi olarak öne çıkıyor.