Trabzon’da 2018’in Ağustos ayında ziyarete açılan Botanik Park’ta Bitki Kütüphanesi’nin ardından Kök Müzesi de ziyarete açıldı. 
130 değişik türden 11 bin bitkinin yer aldığı Botanik Park Bünyesinde kurulan “Kök Müzesi’nin mimarı ise Trabzon’da yıllardır faaliyet gösteren Sözenler Şirketler Grubu’nun sahibi Trazon'un tanınmış işadamlarından Muhammet Sözen.. 
Sözen, Gümüşhane’nin Torul İlçesi sınırları içinde farklı yaylalardan topladığı “Göknar” ağacı köklerini Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne ait Botanik Park Bünyesinde kurulan Kök Müzesi’ne hediye etti. 
61 yıldır bu kökleri topladığını kaydeden Sözen,   “Sayın başkanımın bahsettiği kökler benim arkadaşlarım, değerli yoldaşlarım ve 60 yılımızı beraber geçirdik. Ben Torul’un Köstere köyünde büyüdüm. Zigana dağının  eteklerinde yaşadık ve çocukluğum orada geçti. O kökler görevini yaptı bizi yağmurdan, güneşten korudular . 
Bu imkanı bize sunan belediye başkanım ve arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. İnsanın hayatta verdiği mücadeleyi şimdi o kökler gerçekleştiriyor. 
Bu ağaç kökleri 1800-2000 rakımlarında yamaçlara bakan kayalık arazide yetişiyor. Köklerin görevi suyu emerek yapraklara gönderir. Ama çok büyük bir görev yaptıklarını ve biz onları insanın hayatına benzetiyoruz. Biz de böyle bir çalışma yaptık. Doğayı korumamız lazım deniz ve toprak altındaki değerlerimi korumamız lazım. Geleceğe bir eser bırakmak adına böylesine ulvi bir müzeye katkıda bulunmak beni gerçekten duygulandırdı. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.