Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Bekir Aktürk, yaklaşmakta olan 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'ni muhtarlık seçimleri bağlamında değerlendirdi.

Aktürk mahalli idareler seçimlerinin demokrasinin bayramı olarak nitelendirirdi.

Konfederasyon Başkanı Sn. Bekir Aktürk’ün basın açıklaması şu şekilde oldu.

Sayın Bakanım, Muhtarlar Sivil Toplum Kuruluşlarının çok değerli temsilcileri, değerli meslektaşlarım, çok kıymetli konuklar ve değerli basın mensupları, 31 Mart 2019 pazar günü vatandaşlarımız kendilerine hizmet edecek genel yöneticilerini seçmek için demokrasinin bayramı olan mahalli idareler seçimleri kapsamında sandığa gideceklerdir. 31 Mart Pazar sabahında belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri ve muhtarları seçmek için büyük bir demokrasi şöleni bizi beklemektedir.

Ülkemizde bugün itibariyle 50.313 muhtar görev yapmaktadır. Son 15 yılda muhtarlık ve sitesine verilen değer ve özellikle sayın cumhurbaşkanımızın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptığı muhtar toplantıları, bunu müesseseye olan ilgiyi artırmış ve muhtarlık müessesesi halka hizmet etme kapasitesine ulaşarak ciddi kazanımlar elde etmiştir.

Büyük devlet olmak yerelden başlar düsturunu kendisine şiyar edinen muhtar adaylarımız muhtar olmak için ciddi bir yarışın içerisine girmişlerdir. Bu yarışta aday sayısının fazlalığı müesseseye ciddi değer katacağı gibi tatlı bir rekabete de sahne olacaktır.

Bugün burada içişleri bakanlığımızda bakan yardımcımız sayın Muhterem İnce’nin başkanlığında daha önceki yerel seçimlerde meydana gelen olaylar içinde bulunduğumuz seçim döneminde bugüne kadar vuku bulan seçim olayları ve sonuçları üzerinde detaylı bir bilgilendirme ve değerlendirme yapıldı.
 

Bizlere aktarılan, aynı zamanda sahadan bize ulaşan bilgiler çerçevesinde muhtarlık seçimlerinde seçim sürecinin henüz başında olmamıza rağmen ciddi olaylar yaşandığı, bir vatandaşımızın hayatını kaybettiği, meydana gelen 80 olayın büyük bir çoğunun muhtarlık seçimleri ile ilgili olduğu, bu olayların da tehdit, darp, yaralama şeklinde meydana geldiği görmektedir

Bizler 50 bin muhtarı temsilen buradayız ve seçim döneminde yaşanan ve yaşanabilecek bu kapsamdaki olaylar bizlerin ve hiçbir muhtar adayımızın kabul edebileceği bir durum değildir. Çünkü bizlerin devletimizin ve milletimizin gösterdiği saygınlık ve özen çerçevesinde hareket etme sorumluluğu ve yükümlülüğümüz vardır. Ayrıca hukuka aykırı yöntemlerle bir hakkın elde edilmeye çalışılması bizlerin asla tasvip edeceği bir durum olmamakla birlikte bu türden davranışlarla seçim kazanmış kişileri hiçbir şekilde aramızda görmek istemediğimizi de buradan açık bir şekilde ifade etmek isterim.

Keza hukuk böyle bir durumun ortaya çıkmasına müsaade etmeyecektir. Biz bu görüşlerimizi ilettik, seçim süreci ve seçim çalışmaları ile ilgili sayın bakanımızdan ve bu konuda mesai harcayan diğer yetkililerden çok yararlı bilgiler edindik.

31 Mart seçimlerinin hüzne, acıya, kavgaya mahal vermeksizin rekabet sınırlarında centilmenlik anlayışıyla bir seçim yarışı olması için hem bizlerin hem de temsil ettiğimiz tüm üyelerimizin bu anlayışla hareket etmesi amacıyla gereken önlemleri almaya çalışacağız.

Dünyada vatandaşın hür iradesinin sandığa yansımasında en başarılı olan ülkelerin başında gelen ülkemizde 31 Mart’ta yeniden bir demokrasi şöleni yaşayacağımıza inancımız ve güvencemiz tamdır.

Seçimlere girmek için demokrasiye inanan tüm muhtar adaylarına şimdiden başarılar diliyor, bizleri burada ağırlayan, bilgilendiren sayın içişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve muhtarlık konusunda desteğini hiç esirgemen sayın cumhurbaşkanımıza sonsuz saygılarımızı ve teşekkürlerimizi ifade ediyoruz

Saygılarımla