Batılıların muhteşem ünvanlı ile andığı Kanuni Sultan Süleyman öldüğü Zigetvar kentinde her yıl Eylül ayında anma törenleri düzenleniyor. 1494 yılında Trabzon’da doğan Kanuni 1566 da Zigetvar kuşatmasında ölmüştü.

Muhteşem bir imparatorluğun hükümdarı olan Kanuni Sultan Süleyman’ın yaşamının sona erdiği alan üzerine kurulan Türk-Macar Dostluğu Parkı’nda, görkemli bir anma töreni en son 2009 yılında yapılmıştı. Park alanında Kanuni’nin ve Zigetvar kuşatmasında kaleyi savunan Zirinyi’nin  birer heykeli bulunuyor. Heykeller Türk ve Macar halkları arasında barış ve dostluğu simgeliyor.

Kanuni’nin 2012 yılı anma törenlerinde Türkiye’den sadece Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyeleri Mustafa Albayrak ve Murat İskender’in yanı sıra TTSO Dış İlişkiler Sorumlusu Hakan Savaş bulundu.  Kanuni’nin doğduğu ve 15 yaşına kadar çocukluk yıllarının geçtiği Trabzon’dan hemşerileri tarafından unutulmadı. Macaristan Türk Büyükelçiliğinden anma törenine katılım olmayışı dikkat çekti.

Doğduğu ve öldüğü kentler Trabzon ve Zigetvar arasında yıllar sonra belediye ve ticaret ve sanayi odaları arasında kardeş kent protokolleri imzalanmıştı. Türk-Macar dostluk parkında çelenk koyma töreninin ardından Trabzon heyeti Zigetvar Belediye Başkanı Janos Kolovich makamında ziyaret etti.

Son yıllarda ülkede yaşanan susuzluk tarım alanlarını olumsuz yönde etkilediğini Zigetvar’da ziyaret edilen bir fabrika ise Türkiye ile tarımsal anlamda bir ticaret yapmak istediğini belirtti. 3000 dönümlük bir arazisiye sahip olan fabrika özellikle soya, mısır, buğday alanında Macaristan’ın önde gelen firmalardan biri olduğunu dile getirdi.