TİSAD Başkanı Murat Çavga imtiyaz sahibimiz Erhan Esaspehlivan'ın konuğu oldu. 


Trabzon turizminin enine boyuna tartışıldığı programda, Koronavirüs etkileri, turizmcilere verilen destekler, il müdürü atama süreci, Ayasofya restorasyonu, siyasilerin turizme katkısı, sınır kapılarının açılma süreci, oteller açılması, işssiz kalanların durumu, koronavirüs nedeniyle alınacak önlemler ve Trabzon siyasetinde neler olduğu masaya yatırıldı. 

CENAZE NAMAZI SONRASI 2 POZİTİF VAKA.. 
Program öncesinde Trabzon’da Koronvirüs ile ilgili bilgiler veren Esaspehlivan, son 10 günde Trabzon’da 7 pozitif vaka  çıktığını aktardı. Of’ta bir cenaze namazının ardından 2 kişide korona testinin pozitif çıktığına dikkat çeken Esaspehlivan, “Son 19 günde 7 pozitif vaka var. 2 gün üst üste sıfır çektik. Cenazelerde sosyal mesafe işini ihmal ediyoruz. Başsağlığı dilerken temas ediyoruz. Of’ta bir cenazeden 2 pozitif vaka geldi. Araklı İlçemizden de bir pozitif vaka geldi. O da il dışı temaslardan” ifadelerini kullandı.

AK PARTİ İL BAŞKANLIĞI İÇİN FLAŞ İDDİA.. YÜZDE 90 GARANTİLENDİ.. 
Trabzon siyaseti ile ilgili bilgiler de veren Esaspehlivan, “Siyasi gündem yavaş yavaş eski heyecanını yakalıyor diyebiliriz. Kongreleri ertelenen AK Parti’de İl Başkanlığı, Ortahisar İlçe Başkanlığı ile ilgili derin kulisler, telefonla konuşmalar, tele konferanslar yapılmaya başlandı. AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, belki de en uzun il başkanlığı yapan isim. Onun koltuğuna çok sayıda hevesli, talipli ya da tartışan isim var diyebiliriz. 
Cumurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en önemli özelliği ahdi vefadır. Genel Merkezden edindiğimiz bilgiye göre AK Parti İl Başkanı Haydar Revi’nin adaylığı yüzde 90 garantilendiği yönünde bilgi ulaştı. Tabi bunun garantisi olamaz. 
Bir çok krizi üst üste atlatan bir il başkanı oldu, Genel Seçime kadar onun yerine biri geçebilir mi? Vekil adayı gösterilebilir mi diye düşünce de var. Genel Merezden edindiğimiz bilgi AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi’nin 2023 yılına kadar göreve devam etmesi. Fakat yönetiminde kendi yerini devredebileceği çok sağlam isimler alıp, seçimlerde koltuğunu devredeceği bilgileri dolaşıyor” dedi.

TRABZON’A ÇAY İÇİN GELECEKLERE TEST YAPILACAK MI? 
Trabzon’a gelecek çay üreticisinin 2 bin 500 civarında olduğunu kaydeden Esaspehlivan, “Rize’de Çay toplamak için gelen 4 bin 500 kişinin evlerinde test yaptığını açıkladı. Trabzon’da günlük test sayısı 250 civarında. Rize 3 günde 4 bin 500 testi nasıl yaptı biliyoruz. Muhtemelen örnekler alınmıştır. Trabzon’da gelecek beklenen sayısınız 2 bin 500.. Rize gibi bunlara test yapılmayacak. Şehre girişlerde ateşleri ölçülecek. Trabzon valiliği tarafından, muhtarlara gelecek kişilerin telefon numaraları, ikametleri, bildirildi. Bunlar çay toplama yerleri ve teslim yerleri haricinde hiç bir yerde bulunamayacaklar. Şehir dışından gelen insanlar lütfen ailelerinizin hayatını tehlikeye atmayın. 
Bayram sonrasında hepsine tek tek test yapılacağı gündemlerine alındı..” dedi.

SUUDİ ARABİSTANLI TURİSTLER İÇİN EN ERKEN 1 EYLÜL TARİHİ.. 
Kapılar ne zaman açılacak, turizm açısından işlerin ne zaman normale döneceği sorusuna Çavga, “Biz süreci yakından takip ediyoruz. Ne olabilir, ne yapabiliriz planlar yapıyoruz. Maalesef burada yalnız kalıyoruz. Trabzon ve bölgeyi konuşmak daha mantıklı. Pandemi süreci sonrasında çok avantajları olan bölge. Yaylaları, yöresel ürünleriyle iç pazarda Türkiye’ye hitap edecek kaynakları var. Biz bu kaynakları 2 aydan beri birinin başı çekmesi gerektiğini söylüyoruz. Dernek olarak bazı çalışmalar yaptık ama ancak görünen o ki Haziran sonu gibi dış pazardan hareket bekleme şansımız yok. Havayolu firmaları kısmi dönemlerde açıklama yapıyor. 
Suudi Arabistan’dan Eylül’e kadar gelmeyeceği söyleniyor. Hacı adaylarını da 1 Eylül’e kadar kabul etmeyeceği ifade ediliyor. 
Geçen sene bin 546 tane uçak geldi yurt dışından. Bunların 519’u Suudi Arabistan’dan. 
Hacılık için dışardan kimseyi almadığı süreçte bize de turist göndermez. Tamamen izole şekilde” dedi.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu’na sitem eden Çavga, “Sektör şu anda ciddi sıkıntıda. Kanser hastasına morfin veriyoruz. 3 ay sonra, Kasım ayına geldiğimizde bu işletmelerin gidişle yapabileceği bir şey yok. İç pazar bize yeterli gelmez, sektörü döndürmez ama bir can suyuna ihtiyacımız var. Bunu can suyu olarak değerlendiriyoruz. Kimse bu sene yatırım yapmak, para kazanmanın derdinde değil. Biz can suyunu kast ediyoruz. Turizm kendinden başka 50 tane daha sektörü yakından ilgilendiriyor. Dış pazar çok önemliydi. Turizm Trabzon’un en önemli gelir kalemlerinden bir tanesi haline geldi. Sayın valimiz geldiği günden beri şehirde güzel hamleler yapıyor. Bu süreç başladığında 3 aydan beri sayın Valimize bir tane kriz masası kurulması gerekiyor dedik. Üniversiteden destek aldık. Bu süreci görelim, bir planlama yapalım. Ortada bir sorun var ve kapatma şansımız yok. Sayın Valimizle bu hususta görüşemedik. Biz iç pazar ile alakalı tanıtım çalışması yapmamız lazım. Bölgesel olarak Trabzon ağabey. Şu an ağabeylik yapma zamanı. Ağabeylik dar zamanda zor süreçte peşimize sürüklediğimiz insanlara ağabeylik yapalım” diye konuştu.

TRABZON İL TURİZM MÜDÜRÜ
Trabzon Turizm İl Müdürlüğüne yapılacak atama ile ilgili görüleri sorulan Çavga, “Ankara’da Ali bey Trabzon’a bir şey yapabilir mi? Bizim en büyük avantajımız şehir dışında ki bürokrat sayısının fazlalığı. Ali bey de Ankara’dan Trabzon’a katkı sağlayabilir. Orda olması Trabzon için gururdur. 
Ali bey zamanında da bizim anlaşamadığımız nokta sayılarla turizm yapmak. Bölgede sayılar üzerinden gittik. 100 bin geldi, 2 milyon geldi ama arkaya döndüğümüz zaman sorun yok panik yok diyen adamlar işletmelerinden 30’ar kişi işten çıkardılar. Madem her şey iyiyse niye eleman çıkardın?
Restorasyonlarda Koordinasyon sıkıntısı oldu. Kostaki Konağı, Ayasofya, Sümela. Bunların hepsini bir anda kapattığınızda turist nereye gidecek? 
Sümela açık değil dedik.. Altındere Vadisine soktuk adamı. Para verip o merdivenleri çıkıp geri dönen adamın söylediklerini biz duyduk mu? 
Sümela’ya doğası için gelenden çok, kültürü ve fotoğrafı için gelen var. 
Biz de şehir dışında yaşasak, gelsek, parasını ödesek, merdivenden aşağı bakıp içerisi kapalı denirse bizde üzülürüz. 
Kapalı niye demiyorsunuz diyorlar maalesef.. 
Umudumuz şu: 
Sümela Manastırı artık bitsin. Bu yıl uzadı. Kar yağdı uzadı deniyor. Son 5 yılın en az karı bu yıl yağmış. Biz bu sorunu atlatıp Sümela’yı bölgeye kazandırmak için uğraşıyoruz. 
Salih Bora’nın önerisi vardı, açıldığı gün o yılı Sümela Manastırı ilan edelim. 
Şu an ne zaman açılacağı bilgisi yok. Yine uzadı.. 


AYASOFYA’DA SON DURUM!
Ayasofya’nın başlangıcı ortada son 60 yıllık durumu ve günümüzde ki durumu ortada. Ayasofya’ya gittiğinizde düğün fotoğrafları çekilirdi. Ayasofya ile fotoğraf verirken sadece bina ile fotoğraf çekilen adam göremezsiniz. Yeşilliği de mutlaka almıştır. 778 yıllık bir miras.. Biz cami olmasına da bir şey demiyoruz. 
Metrelerce yollar, betonlaşmış mahalle. Biri çıkıyor bekleyin sonunu görün. Projesi çizilmiş, ihalesi yapılmış. Çıkın açıklayın. Yaparken biz bitmişini görelim, bu yapılabilir.. 
Şu an halen daha ortada proje yok. Geçen biz çalışma yaptık servis ettik. Biz böyle olmasını istiyoruz dedik. 
Allah rızası için bitmişini koyun da görelim. 
Ben bireysel merakımı gidermeyeceğim. Kamuoyunu aydınlatın. 
Burası biraz irdelenirse altından çok farklı şeyler çıkacak. 
Ücretini ödeyip içiri giren ziyaretçi. 7 yılda 1 milyon 200 bin ziyaretçiden mahrum kalmışız. Bunu 20 liradan hesaplayın. Biz diyoruz burayı müzeye çevrin.. Vakıflar Müdürlüğünün Müzelerle ilgili alt yapısı var. Camiye gelen gelsin. Bahçede Yavuz Sultan Selim’in iki tane sandukası var. Osmanlı’dan, Roma’dan kalma eserler var.

Sağlıklı Turizm Sertifika Programı ve Kriterleri ile ilgili bilgi veren Orhan Tolga Balarısı, “Bu kriterler belirlenirken sektör paydaşlarından referanslar alınarak 132 madde belirlendi. 11 ana başlık ana başlıkta toplandı. Misafirin otele girişinden, genel alanların düzenlenmesi, otel taşıtları, atık yönetimi ve satın alma süreci gibi 11 ana başlıktan oluşuyor. Gerek otelde, gerek yeme içme tarafında tek kullanımlık ürünlere yönelinecek. Orta alanlarda insanların kendilerinin aldığı cihazlar orta alanlarda bulunmayacak. 


AÇIK BÜFE UYGULAMASI TARİHE Mİ KAVUŞACAK?

132 Madde var. Açık büfede insanlar istediği kadar alabilecek. Önlerinde şeffaf paravan olacak. Orada ki yemeğe ve ekipmana elleriyle müdahil edemeyecekler. Otel personeli bu yemeği müşterileri ve orada ki ziyaretçilere takdim ediyor olacak. Burada temas minimum etmek amaçlı kurgulandı. Açık büfe kalkmıyor, gidaşatı değişiyor. Paravanın arkasında otel personeli takdim edecek. 

BELGE İŞLEMLERİ VERİLMEYE BAŞLANDI


Bu program perşembe günü açıklandı. Yetkilendirilmiş 5 kuruluş tantımı yapıldı. 1 Haziran itibariyle bu belgelendirmeye hak kazanan işletmeler, oteller Turizm Bakanlığının sayfasından açıklanacak. Başvuru toplama taleplerini karşılıyoruz. 1 Haziran itibariyle denetim süreçlerimiz başlıyor olacak. 

FİYATLANDIRMA NASIL?


Fiyatlandırma 3 başlık altında toplandı. Rizort Oteller, Şehir Otelleri ve Yeme içme noktaları.. Yeme içme noktalarında 400 ile 750 TL arasında ücretlendirme olacak aylık. Metre kare üzerinden. Otel ve konaklama merkezi yatak sayısı üzerinden değerlendirilecek. Otellerde yine 400 TL ile 2 bin 600 TL arasında değişen ücretlendirme periyotları olacak” dedi.