Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarının başında gelen Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin en etkin şubelerinden olan Trabzon MÜSİAD, ülkeye döviz girdisi sağlamak amacıyla yurt dışı pazar araştırmalarına ara vermeden devam ediyor. 
Birçok ülkedeki temsilcilikleri aracılığı ile Türkiye’deki işadamlarına dünyaya ticaretin kapısını açan MÜSİAD, bu kez komşu ülke Gürcistan’a üyelerinden oluşan kalabalık bir işadamı topluluğu ile adeta çıkarma yaptı. Ziyaretin çok faydalı geçtiğini belirten MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan, yurtdışı pazarlarına ziyaretlerini aralıksız devam edeceğini belirtti. 


GÜRCİSTAN’DA GÜZEL İŞLER YAPILABİLİR
Başkan Kaan, ticarette önemli olan birinci kuralın güvene dayalı ticaret olduğunun altını çizerek; “MÜSİAD olarak özellikle son dönemde gördük ki üretmeden, dünyaya bir şey pazarlamadan sadece kendi ülkeniz içinde kendi yağımızla kavrulayım diyerek bu işler olmuyor. Eğer siz üretimi durdurursanız bu kez tüketim toplumu haline gelir, herkezden döviz kuruyla bir şeyler almak zorunda kalırsınız. Bu da ekonominize büyük ölçüde zarar verir ve paranızın değerini her geçen gün aşağı çeker.

Bunu tersine çevirmek hepimizin boynunun borcudur. Tarihinde dünyanın gıpta ile baktığı bu ülke topraklarında tüm dünyaya yetebilecek, pazarlanabilecek çok önemli yeraltı ve yerüstü kaynakları ve işgücü potansiyeli var. İşte bizler de bu kaynağı bu iş gücünü bu üretim potansiyelini sadece ülkemizde değil dış ülkelerde de çok iyi bir şekilde kullanmalıyız. Ürettiklerimizi sadece Türkiye’ye değil dünyaya pazarlamalıyız ki, ülkemize döviz girdisi sağlayalım ekonomimizi güçlendirelim. Her fırsatta ekonomik yıpratma hamleleri ile üzerimize gelen dış güçleri sağlam ekonomimizle püskürtelim. Komşumuz Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te önemli temaslarımız oldu. 3.7 milyonluk bir ülke ama her yıl 8 milyon turist ağırlıyor. Büyük bir potansiyeli olan çok iyi bir pazar. İyi niyetli, iki ülke arasındaki ilişkilerin samimiyetinin bilincinde olan, bu samimiyete bu güvene zeval vermeyecek şekilde ticaret yapmak isteyen herkes burada bir şeyler yapabilir. Ürettiklerini buraya pazarlayabilir” ifadelerini kullandı. ,

ÜRETMEDEN KALKINAMAYIZ

Gürcistan’da tüketim ağırlıklı bir nüfus olduğuna dikkat çeken Kaan, “Burada üretim potansiyeli düşük, tüketim oranı oldukça yüksek, çok sayıda Türk iş adamı hatta derneğimize üye girişimciler burada önemli yatırımlar yapmış. Bizler de buradaki Tiflis şubemiz ve büyükelçimiz aracılığı ile önemli temaslarda bulunduk. MÜSİAD Tiflis Şube Başkanımız Mustafa Özgür Yücel bey ve Tiflis Büyükelçimiz Fatma Ceren Yazgan hanımefendi üyelerimizi çok güzel ağırladılar çok önemli bilgiler verdiler. Oradaki fırsatları üyelerimize tek tek anlattılar, orada nasıl ticaret yapılabileceğini, neler satılabileceğini Gürcistan pazarında Türk iş adamlarının hangi fırsatlardan yararlanabileceklerini tüm detayları ile aktardılar ve her zaman her istediklerinde burada bir evleri temas kurabilecekleri bir yerleri olması güvenini bizlere verdiler. Bu ilgi ve alakalarından ötürü kendilerine müteşekkiriz. MÜSİAD olarak sürekli üretimi ve ihracat yapmayı teşvik eden bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ekonomik refaha kavuşmanın tek yolu üretmek, kendi kendine yetebilmek ve ürettiğini dünya pazarına satmaktan geçer. Sağlam ürünlerle dünya pazarına çıktığınızda ve güvenilir olduğunuzda mutlaka malınızın alıcısını elbet bir gün bir yerde bulursunuz. İşte biz de bu yerleri tespit etmek amacıyla yurtdışı ziyaretlerimizi sıklaştıracağız. Bugün Gürcistan yarın başka bir ülke. Türkiye’nin kalkınması adına gerekirse dünyayı adım adım gezerek iş adamlarımızın dünya pazarına girmesine vesile olacağız’ 

BÜYÜKELÇİ YAZGAN’A MÜSİAD’DAN TEŞEKKÜR
Yapılan temaslar ve toplantılar serisi sonunda MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan tarafından Tiflis Büyükelçisi Fatma Ceren Yazgan’a minyatür bir kemençe hediye edildi. Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan Türk iş adamlarına kapılarının sonuna kadar açık olduğunu, her geldiklerinde kendileri ile iletişim kurabileceklerini ifade etti. MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan da, Büyükelçi Fatma Ceren’e kendilerine gösterdikleri yoğun ilgiden ötürü teşekkür edip böylesine önemli makamlarda böylesine içten, çalışkan, azimli ve gayretli kişilerin olmasından gurur duyduklarını ifade etti. 

Ziyaretin anısına MÜSİAD Tiflis Şube Başkanı Mustafa Özgür Yücel de MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ali Kaan’a Gürcistan haritası temalı bir teşekkür plaketi hediye etti, MÜSİAD üyelerine de ziyaretlerinden ötürü tek tek teşekkür etti.