İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan ile davetlilerin katıldığı Müzeler Günü etkinliği Trabzon Belediyesi Mehter Takımı’nın konseriyle başladı. Ardından bir konuşma yapan Trabzon Müze Müdürü Nilgün Yılmazer, Trabzon halkı ile yerli ve yabancı turistlerin müze ve ören yerlerine gösterdikleri ilginin sürekli olarak arttığını, Trabzon’un ören yerlerinin ziyaretçi sayısı bakımında Türkiye’de ilk 20 il arasında yer aldığını belirterek “Bundan sonraki hedefimiz Türkiye'deki müzeler arasında gerek ziyaretçi gerek gelir sayısı açısından ilk 10’a girebilmektir. Bu bağlamda biz bütün halkımızı gerek kültür varlığı korumacılığında gerek müzelerimizin ziyaret potansiyelinin artırılmasında yanımızda görmek istiyoruz. Müzecilik sadece eski eser korumacılığı değil toplumun halk kültürünü korumaya yönelik çalışmalarında yapılabildiği, tarihin günümüze yansıtıldığı ve tarihte gelecekte insanlarımızın bunlardan ders alarak aynı hatalara düşmemesi yönünde büyük bir görev üstlenmektedir” dedi.

Trabzon İl Kültür Müdürü İsmail Kansız ise Trabzon Belediyesi tarafından uygulamaya konan kentsel dönüşüm projeleri ile Trabzon kentinin tarihi hüviyetine uygun hale getirildiğini kaydederek “Trabzon, Ayasofya Müzesi, içinde bulunduğumuz Trabzon Müzesi, dünyaca ünlü Sümela Manastırı, belediyemizin uhdesinde bulunan Atatürk Köşkü ile beraber gerçekten dünya müzeciliğinde önemli bir yere sahip kentlerimizden birisidir. Bu saydığım müzelerimize yılda 500 bine aşkın insan gelmektedir ve bu gelenlerin içerisinde önemli bir kısmı yabancı ziyaretçilerdir. Trabzon önemli bir kentsel dönüşüm projeleri içerisinde yer almaktadır. Zağanos Vadisi ile beraber yeniden eski tarihine kavuşturulmakta olan Trabzon, Ayasofya’nın etrafının açılması ile gerçekten kültür varlıklarına değer veren kültür varlıklarını koruyan ve onları gelecek kuşaklara iletme anlamında üstün çaba ve gayret sarf edenlerin başında gelmiştir” şeklinde konuştu.

Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan ise müzelere olan ilginin her yıl artmasının sevindirici olduğunu ifade ederek “Müzelerimiz bizim için çok önemli. Trabzon Belediyesi ile TOKİ ortak bir projeyle Ayasofya Müzesi’nin etrafını temizlettik. Rekreasyon Projesi çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılıp çok güzel bir düzenleme yapılacak. Ortahisar’da tarihi dokuyu Trabzon Valiliğimiz ile birlikte ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Trabzon’un tarihi dokusunun ortaya çıkması için tüm kurumlar olarak ortak bir çalışma yürütüyoruz” diye konuştu.