Mimar Sinan İlköğretim Velileri Tepkili (!)

Bilindiği gibi ilköğretim yeniden dizayn edilerek 4+4+4 şekline dönüştürülmüş. Burada sistemi değerlendirecek değilim. Trabzon il milli eğitim müdürlüğünün yaptığı bir hatayı dile getireceğim.

Mimar Sinan İlköğretim okulu Trabzon’un yerel ve ulusal ölçekte sürekli başarılara imza atan en güzide okullarından birisi.

SBS puanlamasında her yıl Trabzon birinciliği alan ve Türkiye genelinde çeşitli branşlarda derece yapan öğrenciler yetiştiren nezih bir okul.

Yani, Mimar Sinan İlköğretim okulu Trabzon’daki eğitimin kalitesini yükselten ve Trabzon’un gururu olan bir okul.

4+4+4 sistemine göre dizayn edilmeye çalışılan Mimar Sinan İlköğretim okulu kendi içinde bölünmesi yerine, başka bir okulla birleştirme sürecine sokulmuş. İlk 4 yıllık eğitimin Ticaret İlköğretim Okulunda, ikinci 4 yıllık eğitimin ise Mimar Sinan İlköğretim okulunda yapılmasına karar verilmiş.

İşin ilginç yanı ise birbirlerinden her yönüyle çok farklı iki okulun birleştirilmesi uygulamasının; işin uzmanlarına ve ilgili kişilere (veli, öğretmen, okul yönetimleri) danışılmadan, tepkiler dikkate alınmadan, oldu-bittiye getirilmesidir.

***

İlk olarak il milli eğitim müdürüne iki okulun hangi gerekçelerle birleştirildiğini soruyorum (tepki koyan binlerce veliden biri olarak).

Başka sorularım da var…

- Neden Bedri Rahmi, !00. yıl, Cumhuriyet, Piri Reis ve diğer bilmediğimiz okulları başka okulla birleştirmediniz de Mimar Sinan İlköğretimi birleştirdiniz?

- Mimar Sinan’la Ticaret İlköğretim arasında okul başarısı, çevre, öğrenci profili, veli, fiziki mekan noktasında ciddi boyutlarda farklar olduğunu biliyor musunuz?

- vatandaşın vergileriyle maaş alan bir memurun (milli eğitim müdürü) vatandaşın tepkisini hiçe sayarak (1000’e yakın veli imzasını kaale almama) yanlış bir uygulamada ısrar etmesi demokrasinin ruhuna ya da demokrasiyle yönetilen bir ülke anlayışına uygun mudur?

- Trabzon’daki eğitim çıtasını yükseltme, daha az başarılı okulları başarılılar seviyesine çıkarmak yerine başarılı okulları aşağı çekme anlamına gelecek bu uygulama size göre de mantıksız değil midir?

- Üniversite mahallesinde bulunan Mimar Sinan ilköğretim ile kalkınma mahallesinde bulunan Ticaret İlköğretim okulunun birleşmesinde farklı mahalleler olması nedeniyle ortaya çıkacak ulaşım sorununu dikkate aldınız mı?

- Küçücük bebeleri (1. Sınıf öğrencilerini) her gün arabayla-servisle, kapısının dibinde okul varken (zorunluluk yokken), keyfi uygulamanız nedeniyle, yormanın-haşat etmenin sizce mantığı varmıdır?

***

Mimar Sinan ilköğretim velileri 4+4+4’e uygun olarak ilkokul, ortaokul öğrencilerini ayıracak giriş-çıkış kapıları ayarlanabileceğini ya da ikili öğretim yapılarak daha radikal çözüm getirilebileceğini, hatta bir sene içinde ek bina bile yapılabileceğini taahhüt eden 1000’e yakın imzalı dilekçeleri il milli eğitim müdürlüğüne teslim etti.

Bu gelişmelerden hareketle Trabzon milli eğitim müdürüne sesleniyorum; ya bilimin sesini, eğitim rasyonelini, çocuk psikolojisini, veli taleplerini ve çevresel şartları dikkate alırsınız ya da bu şarkı (tepkiler) burada bitmez.

Benden söylemesi.