Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Sürmene Tersanesi’ni lojistik merkez olarak düşünen kesimlerle adeta dalga geçti. Gümrükçüoğlu, Sürmene’deki tersane alanının şu andaki haliyle lojistik merkez olamayacağını belirterek, “Bremen Lojistik Merkezi’nin alanı 5 milyon m2’dir. Sürmene’deki arazi ise sadece 400 bin m2. Sürmene’deki 400 dönümlük arazi lojistik merkez falan olmaz. Dünyada böyle bir lojistik merkez örneği yok. Burada olsa olsa güzel bir TIR garajı kurarsınız” dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Sürmene Tersanesi’ni lojistik merkez olarak düşünen kesimlerle adeta dalga geçti. Başkan Gümrükçüoğlu bu çerçevede Trabzon’a lojistik merkez kurulmasının fikir babası olarak bilinen DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, siyasiler, bazı armatör ve iş adamlarının lojistik merkez olarak Çamburnu Tersanesi’ni adres olarak göstermesine de karşı çıktı. Gümrükçüoğlu Sürmene Tersanesi’nin bu haliyle olsa olsa TIR garajı olacağını belirterek, “Sürmene’deki tersane şu andaki haliyle lojistik merkez falan olmaz. Bunu herkes böyle bilsin. Bremen Lojistik merkezinin alanı 5 milyon m2’dir. Yani 5 bin dönümdür. Sürmene’deki arazi ise 400 dönümdür, 400 bin m2’dir. Özetle Sürmene’deki alanı yüzde 1000 artırsanız bile 4 milyon m2 eder. Dolayısıyla Sürmene’deki 400 dönümlük arazi lojistik merkez falan olmaz. Dünyada böyle bir lojistik merkez örneği yok. Burada ancak kursanız kursanız güzel bir TIR garajı kurarsınız” şeklinde konuştu.

SÜRMENE’DEN İYİ TIR GARAJI OLUR

Gümrükçüoğlu Kuzey Denizi’nde Almanya’nın yapmış olduğu lojistik merkezde 300 dönümlük bir TIR garajı yapıldığını belirterek, “Orada TIR’ların çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer yapılmaktadır. Yani sonuçta Trabzon’da bir lojistik merkez yapacaksınız bırakalım 5 milyon m2’yi, en azından 1500 dönümlük bir yer yapmanız lazım. Ölçek bakımından örnek veriyorum. Akyazı dolgu alanı 800 bin M2’dir. Bir 800 bin daha 1,6 milyon m2 eder. En azından bu bölgeye Kafkasya’ya, İran, Irak hattına Suriye Hattına, GAP’a, Türki Cumhuriyetlere gidecekseniz 1,5 milyon m2’lik bir alan düşünmek zorundasınız. Zira gerçek lojistik merkezler malların bütünleştirilmesinin ve parçalanmasının da yapılabildiği montajının, demontajının yapılabildiği alanlar olmalıdır. Bu şirketlere de 100 dönüm alanların verilmesi gerekiyor. Kısacası TIR garajı yapmak istiyorsak Sürmene’deki tersaneyi lojistik merkez yapabiliriz” ifadelerine yer verdi.

MESELEYE UZUN SOLUKLU BAKILMALI

Lojistik merkezle ilgili kurum ve kuruluşların, devletin bakanlıklarının çok iyi bir şekilde çalışabileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, “Önce denizi doldurup 18 metre derinliğe ulaşmak zorundasınız. Meseleye uzun soluklu bakmak zaruridir. Bu kararı vereceksiniz. Denizi dolduracağınız yere de demiryolunu getirmeyi planlayacaksınız. Güneyden olan demiryolunun ya sahile geldiği yer ya da çok yakınını bulacaksınız. Yani onun için sığ düşünerek karar vermemek lazım. Doğu Karadeniz’de Trabzon çok önemli bir lojistik merkez olabilir ancak ifade ettiğim temel koşullar iyi planlanıp adım atılmalıdır” dedi.

GÜNEBAKIŞ