Doğan, noterlerde işlem yapacakların sabah saatlerini tercih etmelerini isteyerek özellikle öğleden sonra yoğun araç satış talebi sistemde zaman zaman tıkanmalara yol açtığını ifade ederek bu konuda vatandaşlardan anlayış beklediklerini kaydetti.

"İşlem yapmaya sabah saatlerinde gelin"

Noterlerde işlem yaptıracak kişilerin sabah saatlerini tercih etmelerini isteyen Doğan, “Noter çalışanlarının işlem yapma yeterliliği ve çalışanların noterlikteki sayısal yeterliliği noter tarafından tayin ve tesbit edilir. Noter; kanun ve yönetmelikte belirtilen kuralları göz önünde tutarak, noterlikte yeterli personel bulundurmak zorundadır. Trabzon’da hizmet veren noterliklerdeki personel sayısı yeterli sayıdadır. Trabzon’da ve Türkiye genelinde noterlerin yaşadığı en büyük sorunlardan birisi: ilgililerin öğleden sonra noterliklere akın etmesidir. Sabahları da noterliklerde işlem yaparak sistemin ağırlaşmasını, kilitlenmesini önleme için katkıda bulunmalarını istiyoruz. Haftanın bazı günleri saat: 10.00’a kadar çok az ilgili noterliğe işlem yapmak üzere gelmektedir. Özellikle öğleden sonra çok yoğun araç satış talebi gelmekte, bu yoğunluk bazen araç satış sisteminde tıkanmalara neden olmaktadır. İlgililerin sabah saatlerinde saat: 8.30 - 10.00 arasında noterlikte işlem yapmaları halinde sistemin ağırlaşması ve tıkanması azalacaktır” dedi.

"Vesayet kararları için hükümetten görev ve yetki bekliyoruz"

2016 yılından itibaren noterlerin yeni görevleri ve sorumluluklarıyla ilgili herhangi bir değişikliğin olmadığını kaydeden Doğan, “Bu konuda şu ana kadar herhangi bir değişiklik olmadı. Noterlik Kanununun değişmesi halinde bunları görebileceğiz. Taşınmazlara ilişkin işlemlerin, vesayet kararlarının, bazı tesbit işlemlerinin ve diğer çekişmesiz işlemlerin noterlere verilmesi için, hükümetten görev ve yetki bekliyoruz” diye konuştu.

Mahkemelerde vesayet davalarının zaman zaman uzamasını değerlendiren Doğan, “Vesayet kararlarının, bazı tespit işlemlerinin ve diğer çekişmesiz işlemlerin noterlere verilmesi halinde, bu süreler azalacak ve mahkemelerin yükü de hafifleyecektir” ifadelerini kullandı.

Sahte diplomalara karşı alınan önlemler

Sahte diplomalarla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği arasında açık öğretim okullarından mezun olan öğrencilerin diploma bilgilerinin incelenmesi ve sahte diplomaların tespiti için 26 Temmuz 2017 tarihinde protokol imzalandığını ifade eden Doğan, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar’ın yaptığı konuşmada sahteciliğin arttığını belirttiğini hatırlattı.

Doğan, Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar’ın konuyla ilgili olarak "Belgeler onay için notere getirildiğinde aslından ayırt etmemiz mümkün değil. Bazen o tasdikler yapılıyor. Aldatan kişi resmi kurumlarda çalışıyor. Bunu önlemek adına sizinle de başlangıç yapacağız. Devamında da bütün diplomaları alacak şekilde çalışma yapacağız” diye konuştuğunu hatırlattı.

Doğan, Başkan Tutar’ın, ayrıca YÖK ile de diplomaların incelenmesi konusunda çalışma yapacaklarını belirterek, bu sistem hayata geçtiğinde bütün üniversitelerin diplomalarının sorgulanabileceğini ifade ettiğini hatırlattı.

Öte yandan Trabzon Noter Odası’na bağlı Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane il ve ilçelerinde toplam 64 Noterlik bulunuyor.