ÖDP İl Başkanı Bilal Akcelep’in okuduğu basın açıklamasında, Türk Telekom’daki büyük soygunun ekonomideki büyük çöküşün nedenlerini ortaya koyduğu vurgulandı ve “Türk Telekom’daki büyük soygun ekonomimizdeki büyük çöküşün nedenidir” ifadelerini kullanılarak, çözüm için kamulaştırma çağrısında bulunuldu.

‘Özelleştirme ülke tarihinin rekorlarına ulaştı’

Akcelep, 8. cumhurbaşkanı olan Turgut Özal döneminde başlatılan özelleştirme sürecinin AKP döneminde ülke tarihinin rekorlarına ulaşarak sürdürüldüğünü belirterek, “Özelleştirmeler aynı zamanda kayırmacılığın ve yolsuzluğun da en önemli zeminlerinden birisi oldu. AKP döneminde yandaş sermaye yaratma sürecinin bir yanı özelleştirmeler üzerinden ilerledi” dedi.

Türk Telekom’un yargının iptal kararlarına rağmen, iktidarın ısrarıyla özelleştirildiği hatırlatılan açıklamada, “Bu özelleştirmeyi özel kılan noktalardan birisi, Telekom’un Lübnanlı Hariri ailesine teslim edilmesidir. Bu da AKP iktidarının Körfez sermayesini Türkiye ekonomisinde etkin kılma çabasının sonucu olmuştur” denildi. Akcelep basın açıklamasının devamında özelleştirme politikaları eleştirerek, ”AKP, ülkenin tüm kamu işletmelerini, yer altı ve yer üstü zenginliklerini uluslararası sermayeye devretti. Özelleştirmeler aynı zamanda kayırmacılığın ve yolsuzluğun da en önemli zeminlerinden birisi oldu” denildi.

Çözüm Kamulaştırmada

Yapılan özelleştirmelerle ülke ekonomisine verilen zararların vurgulandığı açıklamada, güncel sorunların sebebinin de özelleştirme olduğu ifade edildi. Akcelep, “Özelleştirmeler yoluyla kamunun elinden çıkarılan başta enerji, iletişim ve ulaşım olmak üzere tüm stratejik

Kurumlar, fabrika ve üretim alanları yeniden kamulaştırılmalıdır” diyerek ülkenin bağımsız bir ekonomiye kavuşabilmesinin, doların tahakkümünden kurtarılabilmesinin ve kendi ayakları üzerinde duran bir ülke haline gelebilmesinin, ancak kamusallaşmayı eksen alan bir anlayışın sonucunda gerçek olabileceğini söyleyerek basın açıklamasını bitirdi.

(birgün)