OMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin yaptığı araştırma sonucu; Of, Artlı ve Çepni koyunu olarak yöresel isimleri ile anılan yerel genetik kaynak niteliği taşıması muhtemel morfolojik özellikler bakımından farklı genotipler tespit edildi. Bu üç genotipin bölge halkı için de ekonomik ve kültürel öneme sahip olduğu görüldü. Morfolojik olarak bazı özgün farklılıklar içeren bu üç genotipin moleküler tanımlanmasının yapılacağı çalışmada; eldeki genotiplerin bölgede yetiştiriciliği yapılan Karayaka, Herik ve Hemşin koyun ırkları ile olan genetik farklılıkları da incelenecek. Şimdiye kadar saklı kalmış olan muhtemel bir genetik zenginliğinin bilimsel yöntemler kullanılarak tanımlanacak olması; OMÜ'nün bölge ve ülke hayvancılığına bilimsel katkı sunmasını sağlayacak. Nesli tükenen hayvanların korunmasını amaçlayan projeyi; OMÜ Ziraat Fakültesi, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü(TAGEM) ve Trabzon Koyun Yetiştiriciliği Birliği birlikte yürütecek. 
Projede açılış konuşması yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, "Bizim et üretiminde bilgiyi ve teknolojiyi kullanacak yetkinliğe gelmemiz lazım ya da yetiştiricimizin üretiminde bilgiyi ve teknolojiyi kullanıp daha uygun fiyata ürün ya da et üretmesinin yollarını bilmesi lazım. Onun için bu tarz projeler gerçekten çok önemli. Fakültemiz bu projede görüldüğü gibi Karadeniz Bölgesi'nin tamamına hitap eden, bu bölgenin araştırma ihtiyaçlarını karşılamada etkili, güçlü ve yetkin kadrosu ile bölgenin tarımına da olumlu katkı sağlamaktadır" dedi.
Gen bankalarının kurulması gerektiğini belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Türkiye bir tarım ülkesidir, kalkınması ve geleceği tarımla güçlü olacaktır. Bu ülkenin tarımına yapılacak her katkı her adım çok önemlidir. Ülkemizin ve dünyamızın son dönemlerdeki en önemli sorunlarından biri gen kaynaklarının yavaş yavaş kaybolması, gen materyallerinin korunamaması ve geleceğe taşınamayacak olmasıdır. Eğer siz genetik kaynaklarınıza sahip çıkamazsanız, genetik kaynaklarınızı gelecek nesillere taşıyamazsanız o zaman başkalarına mahkum hale gelirsiniz. Hem bitkisel hem de hayvansal üretimde gen kaynaklarımızın korunması, geliştirilmesi hatta gen bankalarımızın oluşturulması bu ülkenin en önemli meselelerinden biridir ve bu proje bu açıdan çok önemlidir" diye konuştu.
Son olarak proje hakkında detaylı bilgi veren proje yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Akif Çam, amaçlarının Trabzon’da yetiştirilen Of, Artlı ve Çepni koyunlarının moleküler yöntemlerle genetik tanımlanması olduğunu söyledi. Proje kapsamında bu koyun türlerine ait gelişme, yem değerlendirme ve et kalite özelliklerinin de belirleneceğini belirten Çam, nesli tükenen genotiplerin yeniden yaşama kazandırılması ve nesli tükenme tehlikesi yaşayan genotiplerin korunmasını amaçladıklarını söyledi. 
OMÜ Ziraat Fakültesi Fahrettin Tosun Konferans Salonunda yapılan toplantıya ayrıca; Rektör Danışmanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.